Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
MUNKAJOG ÉS FOGLALKOZTATÁS 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Adható-e védőszemüveg irodai dolgozók részére? | News Flash

20 június 2019
Ez a cikk
nyelven is elérhető

A mindennapokban jól tudjuk, hogy a fizikai dolgozók adott munkaterületen végzett tevékenységük alapján védőszemüveget kapnak, azonban azzal sajnos nagyon kevesen vannak tisztában, hogy irodai dolgozók részére is adható védőszemüveg. A digitalizáció magas foka miatt majdnem mindenki valamilyen elektronikai eszközön végzi munkáját, legyen az számítógép, telefon, tablet. Ezért ezen dolgozók – legyenek azok fizikai, vagy szellemi  – szeme folyamatos megterhelésnek van kitéve.

Mi alapján adható védőszemüveg irodai dolgozó részére?

Védőszemüveg irodai dolgozók részére az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet szabályozza, mely kimondja, hogy aki a munkaidejéből legalább napi 4 órán keresztül rendszeresen képernyős eszközt használ, az a képernyő előtti munkavégzés biztosításához szükséges védőszemüvegre jogosult.

Az Mvt törvény 54. § alapján a munkáltató köteles felmérni az egészségügyi kockázatokat.

Vagyis ezen rendelet és törvény alapján igenis adhatunk munkavállalónk részére védőszemüveget.

Mi a munkáltató kötelezettsége?

Az említett rendelet 5. § (1) bekezdés alapján a munkáltató köteles az ilyen típusú munkakörben foglalkoztatott munkavállalók részére orvosi vizsgálatot biztosítani.

Amennyiben az orvosi vizsgálat alapján az orvos megállapítja, hogy szemüveg vagy kontaktlencse használata szükséges, vagy esetlegesen a munkavállaló által már használt eszközök a képernyő előtti munkavégzéshez már nem megfelelőek, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel.

A munkavédelemről szóló törvény 56. § alapján az egyéni védőeszköz juttatásának belső rendjét a munkáltató írásban határozza meg.

Azon munkáltatók, akik az EüM rendelet, valamint az Mvt. törvény előírásait betartva munkavállalóik részére költséget térítenek – a juttatás mértékéről, valamint az ügymenetről – az általuk kialakított szabályzatukban pontosan meghatározzák a kötelezettségeket. Így megfelelően szabályozzák mind a munkáltató, mind a munkavállalóra vonatkozó előírásokat.

Szeretnénk hangsúlyt helyezni a rendeletben megfogalmazott köteles szóra, mivel sajnos a napi gyakorlatban még mindig sok munkáltató a fent nevezett rendelet által előírt kötelezettséget nem ismeri, vagy ismeri, de nem tartja be.

Szeretnénk felhívni a munkáltatók figyelmét, hogy a rendelet be nem tartása jogi következményeket von maga után.

Milyen költségek terhelik a munkáltatót és a munkavállalót?

A személyi jövedelem adó törvény 1.sz melléklet „Az adómentes bevételekről” 8.8 pontja alapján a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz, továbbá baleset- és egészségvédelmi eszközök adómentesen adhatóak a munkavállaló részére. Vagyis, ha az EüM rendeletben foglaltak szerint a munkáltató védőszemüveget biztosít dolgozóinak, az adómentesen adható.

Mindazonáltal az EüM rendelet előírásai alapján a rendelkezés végrehajtásából eredő költségek a munkavállalóval szemben nem érvényesíthetők.

Azonban a rendelkezés azt már nem szabályozza, hogy a felmerülő költségek mekkora összegre vonatkoznak.

Mivel a jelenlegi piaci helyzetben nincs szabott és kötött ár, sem a szemüvegkeretre, sem a lencsére – esetleg bifokális lencsére – nincs pontosan meghatározott összeg. Ennek nagyságrendjét a munkáltató a szabályzatban határozza meg.

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését, és a juttatással kapcsolatosan vagy a szabályzatok kialakításában kérdései lennének, kollégáink szívesen állnak rendelkezésére.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
MUNKAJOG ÉS FOGLALKOZTATÁS 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram