Vissza a Newsroom-ba
MUNKAJOG ÉS FOGLALKOZTATÁS 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Az önéletrajz készítés fortélyai | weBlog

22 március 2023
Az önéletrajz készítés fortélyai

Minden kapcsolatban meghatározó az első benyomás, nincs ez másképpen egy álláskeresés folyamán sem. Ilyen esetben a munkáltatónál az első képet az önéletrajzunk festi rólunk, így ez az egyetlen oldalnyi szöveg máris a legfontosabb helyre lép elő a jövőbeni állásunk felé vezető úton. Ő tudja megnyitni előttünk az ajtót, hogy személyesen is találkozhassunk a döntéshozókkal. Legyen ez az első élmény pozitív, megfogó és ezzel együtt valósághű is. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban és mik a tapasztalatai egy HR vezetőnek? Alábbi szakmai cikkünkben Kertész-Balázs Nikoletta az Accace HR vezetője foglalja össze tapasztalatait az önéletrajz készítésének fortélyairól.

Önéletrajz készítés folyamata

Egyik korábbi cikkben úgy fogalmazott Nikoletta, hogy az önéletrajz a kívánt munkahely vagy pozíció megszerzéséhez vezető út nulladik lépése. Nagyon találó ez a hasonlat, mert sokan az álláskeresés egyik elhanyagolható elemeként kezelik, pedig valójában, hiába vagyunk rátermettek, hiába vagyunk megfelelőek az adott pozícióra, ha a rendezetlen önéletrajzunk miatt nem is kapunk meghívást, hogy személyesen bizonyítsunk.

A legfontosabb, hogy szánjunk a CV elkészítésre elég időt és figyelmet. A vállalkozói oldalon a munkáltató először csak ennyit lát belőlünk, ezért az önéletrajzunknak „vonzónak” és professzionálisnak kell lennie.

Mit jelent a CV rövidítés?

Az önéletrajzot röviden csak CV-nek szoktuk írni, ami a Kurrikulum Vité rövidítése. Az első szó pályafutást, pályát jelent, a második pedig azt, hogy élet. Tehát összeolvasva a CV jelentése az élet pályája.

A helyes önéletrajz tulajdonságai, felépítése

Jelen cikkünkben csak a legfontosabb és a CV alap részeit tudjuk bemutatni, mert egy adott szakma, pozíció vagy szektor egyéb fontos elemeket indokolhat, ami csak akkor és abban a helyzetben releváns.

A minimálisan elvárható formai elemek a következőek:

  1. Személyes adatok és elérhetőségek
  2. Fénykép
  3. Végzettségek
  4. Szakmai tapasztalatok
  5. Egyéb releváns képességek

Személyes adatok és elérhetőségek

A mai trendeknek megfelelően elegendő egy név, egy elérhetőség, amennyiben helyhez kötött a munka, akkor egy város, ahol a pályázó él vagy ahol dolgozni tud/kíván. Ha a jelölt úgy érzi, hogy fontos, akkor a születési év feltüntetése még „belefér”, de ennél pontosabb vagy több alapadat nem szükséges.

Sokkal inkább fontos, hogy ez a néhány adat helyes legyen, mert a tapasztalatok szerint az elérhetőségek felsorolásánál szoktak problémák lenni. Fontos, hogy olyan telefonszámot adjunk meg, amin valóban elérhetőek vagyunk. Fontos továbbá, hogyha a helyzet úgy alakul, hogy éppen nem tudjuk felvenni a telefont, akkor amint lehet telefonáljunk vissza, hiszen, ha nem szoktunk az ismeretlen számról érkező nem fogadott hívásokkal foglalkozni, akkor az kellemetlenséget okozhat.

Minden esetben legyünk felkészülve arra, hogy ha már elküldtünk jelentkezéseket cégekhez, akkor várhatóan hívni is fognak, akár munkaidőben. Készüljünk fel, hogy ne legyen kínos hallgatás az első telefonhívásból. Legyünk felkészülve, hogy udvariasan hogyan tudjuk hárítani a hívást, ha éppen dolgozunk, vagy a pénztárnál fizetünk. Természetes, hogy senki nem akar kellemetlen helyzetbe kerülni a munkahelyén, ha váltani szeretne, de éppoly fontos az is, hogy az első rövid beszélgetés az esetleges új munkahely HR munkatársával ne legyen kínos, vagy udvariatlan, vagy ne maradjon el, mert éppenséggel nem telefonáltunk vissza.

Hasonló problémák léphetnek fel az e-mailes elérhetőségnél is. Fontos olyan email címet feltüntetni a CV-nkben, amit valóban elérünk és rendszeresen nézünk is. Ajánljuk a spam mappát is folyamatosan figyelni, mert előfordulhat, hogy reklám levélnek minősíti a rendszer a pályázott cég érdeklődő levelét.

Pro Tipp: fordítsunk figyelmet a „célnak megfelelő” e-mailcím megalkotására. HR szemüvegen keresztül a legjobb hogyha az e-mail cím tartalmazza a jelentkező teljes nevét, ami egy különleges nevű embernél könnyebben kivitelezhető, de az esetek többségében nem tudjuk ezt megtenni, mert számos névrokonunk van. Ekkor valami egyéb kreatív módon kell megoldanunk az email cím választását, de nagyon kérünk minden jelentkezőt, hogy ne adjon meg olyan címet, ami a személyes kapcsolataiban talán vicces is lehet, de egy jelentkezésnél inkább hátrány.

Accace Nézőpont Podcast a CV írás fortélyairól!

Hallgass bele szakmai podcastunkba, ahol az Accace HR osztályának vezetője mutatja be milyen is egy jó CV!

A fénykép

A fénykép megléte egy nehéz kérdéskör, mert HR oldalról kifejezetten kérni a fénykép csatolását az önéletrajzhoz nem feltétlenül etikus, de munkavállalói oldalról nézve mindenképpen célravezető a fénykép megléte. A mai elektronikus világban sokkal ritkábban találkoznak a felek és mivel az ember alapvetően vizuális alkat, így jól esik a munkáltató HR-esének, ha el tudja képzelni a másik felet amikor az önéletrajzát olvassa.

A fénykép jellemző hibái

HR szemüvegen keresztül úgy gondoljuk, hogy egy komoly álláskeresés, megérdemel egy komoly, a célnak megfelelő fényképet. Mindenképpen javasoljuk elkerülni azt, hogy például egy családi rendezvényen készült képről kivágjuk magunkat, hiszen nem sugall igényességet, ha látszik, hogy nem vettük a fáradságot, hogy az önéletrajzhoz készítsünk egy profi fényképet, főleg a mai világban, ahol bármelyik telefonnal lehet igényes képet készíteni.

Milyen legyen a fénykép?

A fénykép „hangulatát” már az adott helyzet és pozíció határozza meg. Egy könyvelő, banki, tanácsadó, jogi és hasonló szakmák tekintetében nyilvánvalóan egy elegáns, öltöny-kosztümös komoly kép passzol. Úgy ahogy egy vezető álláshoz is inkább ezt az irányt tudjuk elképzelni. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor kifejezetten előnyös lehet egy átlagostól eltérő, de átgondoltan igényes kép. Például egy zenész a hangszerével, vagy éppen egy darukezelő a fülke előtt.

Végzettségek megjelenítése

Javaslatunk, hogy a végzettségeket időrendi sorrendben visszafelé jelöljük meg. Ennek logikai oka is van. Jellemzően, nem az általános iskola vagy a gimnázium érdekli a leendő munkáltatót, hanem a szakma szempontjából fontos végzettségek, amiket már felnőtt vagy felnőttközeli korban végzünk. A szakiskolai, felsőoktatási, posztgraduális végzettségek legyenek elől, és onnan lépegessünk visszafelé, ameddig „érdemes” és szükséges. Nem gondoljuk, hogy az általános iskolát vagy a középiskolát meg kéne említeni, kivéve persze ha valami okból annak különleges jelentősége van a pozíció tekintetében.

Fontos még kiemelni, hogy csak azon iskolákat jelöljük meg pályázóként, amit el is végeztünk (vagy éppen folyamatban van) és releváns a megpályázott pozícióhoz!

Szakmai tapasztalatok megjelenítése

Véleményünk szerint a felsorolásban a legutolsó munkahelyünk legyen legfelül és sorban utána a többi, addig, ameddig relevanciája van az adott pozíció tekintetében. Ezt mindig egyedileg kell mérlegelni. Egy jó példa lehet, hogy mondjuk az iskolai szemeszterek közötti nyári diákmunka teljesen más színezetet vesz, ha például konyhai munkára jelentkezünk, kereskedelmi munkára pályázunk, vagy egy mérnöki irodába. Az elsőnél egyértelműen pozitívum, a másodiknál is még lehet jelentősége, de egy építészi állásnál teljesen közömbös, hogy van gyorséttermi tapasztalatunk.

Egyéb személyes adatok és ismeretek megjelenítése

Hasznosnak találjuk itt megjeleníteni, ha rendelkezünk jogosítvánnyal, hiszen lehet olyan jelentősége is, hogy így például tudja a leendő munkáltató, hogy kiküldetés esetén tud autóval közlekedni majd a munkavállaló.

Az önéletrajz végén legyen tehát az egyéb ismeretek sora. Itt a legfontosabb jellemzően a nyelvi ismeretek. Fontos kiemelni, hogy a nyelvvizsga szintje és a valós tudás szintjét meg szükséges különböztetni, amit célravezető őszintén megjelölni. Sokszor találkozunk olyan hibákkal, hogy akár felsőfokú nyelvvizsgát megjelöl egy pályázó, de végül az interjún az egészen alap nyelvi kérdéseknél alul teljesít. Lehetséges, hogy valakinek valóban van egy komolyabb nyelvvizsgája, de ha ezt jelentősen régebben szerezte és azóta nem használta, akkor őszintén nyilatkozzon arról, hogy mi a valós szintje.

Minden további releváns tudás és tapasztalat megjelenítésének itt van a helye, ami fentebb nem kapott helyet.

CV formai elvárásai

Amennyiben valakinek nincs frappáns ötlete a CV kinézetére, akkor a kevesebb néha több. Ilyenkor válasszunk egy egyszerű sablont, amit az interneten találhatunk.

A formai elvásárok legfontosabb pontja a helyesírás! Ez ma már nem kihívás sokkal inkább alap elvárás. Minden szövegszerkesztőben van helyesírás ellenőrző, tessék bekapcsolni.

Kiábrándító tud lenni, ha triviális hiba van az önéletrajzban, ami azt az érzetet kelti, hogy nem vette a pályázó a fáradságot, hogy legalább egyszer átolvassa, mielőtt beküldte.

További fontos formai elvárás az egységes formázás, egységes betűtípus, egységes betűszín. Tartsuk meg az egységes betűméretet, betűtípust és a színeket. Ez bár apróságnak tűnhet, mégis segítheti az esélyeinket.

Hány oldal egy jó CV?

Általánosságban kijelenthető, hogy egy szép, áttekinthető, csak a lényeges információkat tartalmazó egy oldalra összerendezett önéletrajz a legelegánsabb és a legcélravezetőbb. Természetesen lehet olyan bő szakmai gyakorlat, olyan sok végzettség, ami már csak nagyon apró betűsen férne egy oldalra, de ezek inkább a kivételek. Az önéletrajz célja a figyelemfelkeltés és a pozíciónak való megfelelés sejtetése, valószínűsítése. Ne akarjunk mindent belezsúfolni, a részletek tisztázására, az elmélyültebb ismerkedésre, majd maga az interjú szolgál.

A CV beküldése

Nézzünk utána, és a helyes címre küldjük el az elkészült önéletrajzunkat! Egy vállalkozásnak több nyilvános e-mail címe is van; van az ajánlatkérőknek, az érdeklődőknek, a marketingeseknek, a pénzügyeseknek és természetesen a HR-nek is. Sokszor találkozunk a ténnyel, hogy az értékesítő osztályra fut be egy önéletrajz. Felveti a kérdést, hogy figyelmesen megnézte az álláshirdetést vagy a cég honlapját a pályázó. Ha nem akkor az a gond, ha igen, és úgy ítélte meg, hogy pl. sales@vállalkozás.hu a legjobb hely, ahova küldheti az önéletrajzát, akkor az szintén kérdéseket vet fel.

Kísérő szöveg

Célravezető egy rövid hivatkozás arra, hogy hol láttuk a nyitott pozíció hirdetést, amire jelentkeztünk, a szokásosan elvárt udvarias köszönésen és elköszönésen túl, természetesen magázva a leendő munkáltatónk HR munkatársát.

Motivációs levél

A motivációs levél nem igazán elvárt a piacon, de ha vesszük a fáradságot és egy szépen fogalmazott levélben összefoglaljuk a gondolatainkat, terveinket, elvárásainkat és amiket nyújtani tudunk, az végeredményben egy nagyon elegáns dolog és jelentős pozitív felhangot ad. Szakmai tapasztalatunk alapján a motivációs levelet író pályázókat sokkal nagyobb számban hívják be interjúra.

MUNKAJOG ÉS FOGLALKOZTATÁS 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram