ACCACE Nézőpont Podcast

Tekintsen a kérdésekre a mi szemünkkel

Accace Nézőpont Podcast az Accace rendszeresen jelentkező szakmai podcastje, amelyben a vállalkozások mindennapjait érintő adózási, könyvelési, bérszámfejtési, jogi és emberi erőforrással kapcsolatos kérdéseket elemzünk. Tekintsen a kérdésekre a mi szemünkkel!

EPIZÓDOK


Ingatlanok adózása a szerzéstől a hasznosításon át az eladásig | Accace Nézőpont Podcast 20. rész

2024. június 5.

Időtartam: 35:35

Ebben az adásunkban az ingatlanok adózásának kérdését járjuk körbe a megszerzésüktől kezdődően. Átbeszéljük, mikre kell figyelni, ha ingatlanhoz jutunk, majd mik a legfontosabb szabályok és tudnivalók akkor, ha ezt az ingatlant hasznosítani, bérbeadni szeretnénk akár magánszemélyként akár egyéni vállalkozóként. A hasznosítás felvet személyi jövedelemadó, illetve áfam kérdéseket, valamint a bizonylatolási és bevallási kötelezettségekkel kapcsolatos kérdéseket is, melyeket részleteiben beszélünk át. A hasznosítást követően az ingatlan életútjában a következő pont az lehet, amikor azon túladunk, így azt is megnézzük, milyen kötelezettségeink merülhetnek fel azzal, ha eladjuk azt.


Külföldi kiküldetések a munkajogban – kérdések és nehézségek | Accace Nézőpont Podcast 19. rész

2024. május 2.

Időtartam: 25:11

A kiküldetésekről fogunk beszélgetni a mostani adásban két kollégámmal. Egyik alapjellemzője a kiküldetésnek, hogy ebben az esetben a normál munkavégzési helytől eltérő helyen végzi a munkavállaló a munkát. Ilyen eset azonban számos formában előfordulhat, amelyek között érdemes rendet tenni. Az üzleti út például vitán felül kiküldetés, úgy ahogy pl. az iroda helyett otthoni munkavégzésre utasítás is. Azonban nem tekintjük kiküldetésnek a távmunkát, vagy a munkavállaló kérése alapján engedélyezett home office-t sem.

Kismamák visszatérése | Accace Nézőpont Podcast 18. rész

2024. március 14.

Időtartam: 17:00

A visszatérő kismamákkal kapcsolatos kérdésekről és döntési pontokról lesz szó a mostani adásunkban. Nem csak a szülési szabadságra távozó kollégánál merül fel sok kérdés a munkáltató oldalán, hanem a visszatéréskor is több dologban határozni kell. Vannak kötelező jogi szabályok, de van olyan terület is, amely mérlegelés tárgya lehet. Az azonban biztos, hogy a munkáltató és munkavállaló közötti megfelelő és rendszeres kommunikáció segítségére van mindkét félnek.


Fintech & Kripto, minitőzsde a zsebünkben – adózás a digitális pénzügyi tranzakciók után | Accace Nézőpont Podcast 17. rész

Egyre népszerűbbek a fintech megoldásokat kínáló alkalmazások, így a kulcs a digitális pénzügyi világhoz már a zsebünkben lapul. Okostelefonunk segítségével könnyedén tudunk egyes szolgáltatóknál számlát nyitni, devizával azonnal kereskedni, kriptoeszközöket vásárolni és eladni, valamint részvényekkel is kereskedni. A FinTech appok segítségével akár jelentős jövedelemre is szert tehetünk rövid időn belül, azonban a pillanat hevében nem szabad megfeledkezni az így megszerzett jövedelem adózásáról sem. Adásunkban azt járjuk körbe, hogy miként reagált a jogalkotó ezekre a viszonylag új, digitális megoldásokra, illetve, hogy miként is kell adóznunk akkor, ha kriptoeszköz eladásából vagy a részvényeink után jövedelmet szerzünk. A beszélgetés során érintjük a 2023-ban kiterjesztett szociális hozzájárulási adókötelezettséget is a FinTech applikációkon keresztül szerzett jövedelmek kapcsán.


Adóváltozások, 2023. évi nyári adócsomag 2. rész | Accace Nézőpont Podcast 16. rész

A 2023-as év nyári adócsomagjának elemzését kezdtük meg előző adásunkban. Jelen adásban folytatjuk az összegzést. A mai menü: Társasági adó,Helyi iparűzési adó, Innovációs járulék, Neta, EFO, EKHO, desszertként pedig adóigazgatás, adóeljárás.


Adóváltozások, 2023. évi nyári adócsomag 1. rész | Accace Nézőpont Podcast 15. rész

A nyári adócsomag lesz a mai adásban terítéken. Ahogy megszokhattuk egy évben több hullámban érkeznek az adótörvény módosítások, eltérő hatálybalépési időpontokkal. Mai adásunkban szó lesz az szja-t, bizalmi vagyonkezelést, ÁFA-t, EPR-t, kötelező visszaváltást, SZOCHO-t és TBJ-t érintő változásokról, illetve néhány egyéb apróbb módosításról. Jelen tartalom nem minősül tanácsadásnak. A beszélgetés a felvétel időpontjában hatályos jogszabályokon alapul.


Áfa fő és mellékszolgáltatások | Accace Nézőpont Podcast 14. rész

2023. november 15.

Időtartam: 14:11

A vállalkozások mindennapi életében jelenlévő fő adótörvények közül, talán az ÁFA kérdésköre az, ami a legtöbb kérdést felveti. Ennek oka, hogy az ÁFA törvény úgy nevezett keretjogszabály, ami miatt kevés az egzakt tétel benne, de annál több a mérlegelendő egyedi eset. Ilyen kérdés például a szolgáltatások és termék értékesítések külön vagy együtt kezelése. Lehet egy szerződésben több különböző szolgáltatás, mely több különböző adómegítélés alá esik, de éppúgy lehet több szerződésben több ügylet, amelyeket végsősoron mégis csak együtt kell kezelni. Előfordul, hogy semmi nem az, aminek látszik.


Szakmai rendezvény, reprezentáció | Accace Nézőpont Podcast 13. rész

Minden vállalkozás életében előfordulnak üzleti események, rendezvények, akár ügyfelek részére szervezik azokat, akár munkavállalók számára, akár egyszerre mindkét csoportnak. Ezek megfelelő adóügyi kezelése mindig kihívásokkal teli, hiszen, ha jogtalanul élünk a menteségekkel vagy a kezdvezményes adóteherrel az jelentős bírságkockázattal jár. Ellenben, ha nem élünk az alacsonyabb adóteher lehetőségével, akkor felesleges költséggel terheljük a vállalkozást. Nincs vonalzó, amely mentén fekete vagy fehér részre választhatók az események, azonban az alapok tisztázásával és néhány hasznos jó tanáccsal igyekszünk segítséget adni a megítéléshez.
Jelen tartalom nem minősül tanácsadásnak. A beszélgetés a felvétel időpontjában hatályos jogszabályokon alapul.


KIVA-GYISÁG | Accace Nézőpont Podcast 12. rész

2023. szeptember 6.

Időtartam: 15:05

2013. évtől létezik a magyar adójogrendben a KIVA, mint amolyan alternatív adózási mód. Alapvetően az általános szabályokhoz képesti kedvezményesebb adókonstrukcióként ismerik a vállalkozók, azonban ez nem minden esetben igaz. A vállalkozás költségstruktúrája, üzleti tervei és végsősoron tulajdonosi elvárásai határozzák meg, hogy az általános TAO szerinti adózás vagy a KIVA éri meg jobban a nap végén. Az alapok tisztázásával, néhány gyakorlati megfontolással és egy jogszabályi érdekességgel készültünk a mai beszélgetésre.

Jelen tartalom nem minősül tanácsadásnak. A beszélgetés a felvétel időpontjában hatályos jogszabályokon alapul.


Adóoptimalizálás – Ne féljünk tőle! | Accace Nézőpont Podcast 11. rész

2023. június 28.

Időtartam: 30:09

Ki kell mondani, hogy az adó is egy költség/ráfordítás tétel a vállalkozás életében. Így egy felelős vállalatvezetésnek igenis számba kell vennie, ha van legális és gazdaságilag indokolt lehetőség ennek a kiadásnak a csökkentésére. Tapasztalatunk szerint a cégek egy része szemérmesen még a tekintetét is kerüli az adóoptimalizációnak, egyesek viszont félredobva minden kockázati megfontolást messze átlépik azt a képzeletbeli vonalat. Ahogy általában, most is valahol a kettő között van az igazság. Mai beszélgetésünkben az adóteher tudatos tervezésének lépéseit és döntési pontjait érintjük. Tartsanak velünk.

Jelen tartalom nem minősül tanácsadásnak. A beszélgetés a felvétel időpontjában hatályos jogszabályokon alapul.


Expatok, kiküldetések, nemzetközi adózás | Accace Nézőpont Podcast 10. rész

Mai beszélgetésünkben a nemzetközi munkavállalás adózási és járulékfizetési szabályait elemeztük. Szóba kerülnek az egyezményes országok, a harmadik országok, az EU-s országok, a külföldiek Magyarországon és a magyarok külföldön relációk. Igyekeztünk minden eshetőségről néhány szót ejteni, megemlítve az esetleges más adónemeket érintő kihatásokat és a digitális nomádok megfontolásait is. Tartsanak velünk.


Láncügyletek és nemzetközi fuvarozás számlázása | Accace Nézőpont Podcast 9. rész

Mai adásunkban a nemzetközi ügyletek egy speciális fajátjának áfa megítéléséről beszélgettünk. Azért speciális ügyletek, mert nem klasszikus kétszereplős adás-vétel történik, hanem legalább 3 vagy több szereplője van az értékesítési láncnak. Innen ered a szakmai berkekben elterjedt elnevezése is: a láncügylet kifejezés. Megvizsgáltuk, hogy a láncban kinek-mire érdemes figyelni és mi a kulcskérdés, ami az áfamegítélést megalapozza. Szóba került továbbá a láncügyletek kistestvére, a háromszög ügylet is, valamint a nemzetközi ügyletekhez kapcsolódó fuvarozási szolgáltatások számlázása is, tekintettel egy korábbi jogszabályi változásra. Jelen adásunkban szemléltető ábrákat is bemutatunk. A felvétel folyamán jelezzük, mikor érdemes a kijelzőre pillantani. Tartsanak velünk!


Telephely, lenni vagy nem lenni | Accace Nézőpont Podcast 8. rész

2023. május 3.

Időtartam: 14:18

A telephelyek kérdésével foglalkozunk a mai beszélgetésben. Természetesen nem a szó hagyományos értelmében vett telephelyek felől közelítünk, hanem az adójogszabályok szerinti telephely fogalmat elemezzük és helyezzük kontextusba. Számos eset lehetséges amikor ilyen adóügyi telephelye keletkezik egy vállalkozásnak egy másik államban. Legjellemzőbb eset egy helyi iroda alapítása lehet, de egy hosszabb építkezéssel, szereléssel vagy akár egy távmunkás munkavállalóval is már telephely és adókötelezettség keletkezhet.


Kiküldetés, a jogász szemével | Accace Nézőpont Podcast 7. rész

Munkaviszonyban történő kiküldetés számtalan okból megvalósulhat, csupán példálózó jelleggel lehet termékértékesítés vagy szolgáltatás-nyújtás miatti szükségszerű helyszíni munka a vevő telephelyén, lehet oktatás vagy üzleti tárgyalás miatti utazás, lehet a munkáltató belső munkahelyéről hiánya miatti időleges átcsoportosítás. Ez egy örök érvényű témakör, bár az emberi és a munkakapcsolatok egyre inkább az online térbe tolódnak át, mégis számos esetben a személyes megjelenés nem helyettesíthető. Az újabb szokások, az üzleti élet elvárásai karöltve a digitalizáció térnyerésével folyamatosan változó környezetet generálnak, amiben tudni kell a munkáltató érdekében végzett nem szokásos tevékenységeket is helyesen kezelni adó- és munkajogi tekintetben.


Adóellenőrzések 2023-ban | Accace Nézőpont Podcast 6. rész

Minden év elején közzéteszi az adóhatóság az adott évre vonatkozó ellenőrzési irányokat. Ez egy tájékoztató dokumentum, amelyben a hatóság részletezi azon szektorokat és adózói köröket, amelyeket kitüntetett figyelemmel fog kísérni az év során. Ez nem egy kizárólagos lista, természetesen a normál ellenőrzések a teljes adózói körre a megszokottak szerint folynak, de mégis egy jó sorvezetőként szolgál és lehetőséget ad arra, hogy a megnevezett területeken adózók vessenek egy pillantást a működésükre és felkészüljenek egy esetleges ellenőrzésre.


Az önéletrajz készítés fortélyai | Accace Nézőpont Podcast 5. rész

Minden kapcsolatban meghatározó az első benyomás, nincs ez másképpen egy álláskeresés folyamán sem. Ilyen esetben a munkáltatónál az első képet az önéletrajzunk festi rólunk, így ez az egyetlen oldalnyi szöveg máris a legfontosabb helyre lép elő a jövőbeni állásunk felé vezető úton. Ő tudja megnyitni előttünk az ajtót, hogy személyesen is találkozhassunk a döntéshozókkal. Legyen ez az első élmény pozitív, megfogó és ezzel együtt valósághű is. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban és mik a tapasztalatai egy HR vezetőnek? Kiderül a mai adásból, tartsanak velünk!


Transzferár kapcsolt viszony-iszony | Accace Nézőpont Podcast 4. rész

Mióta a nemzeti kormányzatok felfedezték, hogy a vállalatcsoportok által eszközölt jövedelemátcsoportosítások hátrányosan is érinthetik a gazdaságot és a költségvetést és miután elszánták magukat a lépésre, azóta beszélhetünk az adózás tekintetében transzferárazást érintő kérdésekről. Az egyik sarkalatos pont, hogy mely vállalkozásokat érintik ezek a szabályok és a mutatószámok kiszámításához melyiket kell figyelembe venni.


Mit csinál a HR-es | Accace Nézőpont Podcast 3. rész

Egy vállalkozás gazdálkodása során számos olyan kisegítő jellegű tevékenység támogatja a munkát, amelyek hiánya alapvetően rengetné meg a mindennapokat, mégis keveset tudunk róla. Egyik ilyen kiemelt, de talán kevéssé ismert terület a HR-es tevékenysége, holott minden vállalkozás legfontosabb erőforrása az ember maga. Mai beszélgetésünkben a HR tevékenységről igyekszünk egy általános képet adni, érintve a főbb kockázati pontokat és kihívásokat.


Transzferár ugróiskola | Accace Nézőpont Podcast 2. rész

A jogszabályi környezetben évtizedek óta jelenlévő kötelezettségről, az elszámoló árak rendszeréről beszélgetünk mai adásunkban. Sokan nem is tudják, hogy a kapcsolt felekkel való ügyleteikkel tekintetben kötelezettségek merülnek fel, azt pedig még kevesebben tudják, hogy pontosan mire is kell odafigyelni. A mai beszélgetésünkben 8 olyan kiemelt feladatot elemzünk, amit egy cégcsoport tagjaként működő vállalkozónak teljesítenie kell. A mai beszélgetésben Kertész Gábor az Accace tanácsadói üzletágának vezetője Révai Katinkával, az Accace Szenior Transzferár Tanácsadójával veszi sorra a Transzferárazás kiemelkedően fontos pontjait.


Adóváltozások 2023 | Accace Nézőpont Podcast 1. rész

Könyvelők, adótanácsadók, bérszámfejtők egy dolgot biztosan tudnak; ősszel érkezik az adójogszabályokat módosító csomag, amelyet röviden salátatörvénynek nevezünk. Ebben a törvényben kerül összegzésre minden adózással és adminisztrációval kapcsolatos változtatás, melyek a 2023-as évet érintik. A mai beszélgetésben a 2022. évi 45. törvényről lesz szó, amelyben az újévet érintő adóváltozásokat elemzi Kertész Gábor, az Accace tanácsadói üzletágának vezetője Hajnal Ildikóval az Accace Szenior Adótanácsadójával. Főbb témáink amiért érdemes velünk tartani; TAO és HIPA 2023, SZJA változások, Kata változások és Átalányadózás, TB járulék és Szociális hozzájárulási adó, Társasági adóváltozások, Fordított adózás, Kapcsolt vállalkozások közötti ingatlan átruházása, stb.

map-markercalendar-fullhistorycross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram