Vissza a Newsroom-ba
MUNKAJOG ÉS FOGLALKOZTATÁS 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

6 hasznos állásinterjú tipp | weBlog

27 február 2023
Ez a cikk
nyelven is elérhető

A munkaerőpiacon rendkívüli verseny folyik. Fontos, hogy az állásinterjú során a lehető legjobb formánkat mutassuk. Bármennyire is stresszhelyzet egy állásinterjú, megfelelő felkészüléssel sikeresek lehetünk, és magabiztossággal vehetünk részt. HR vezetőnk, Kertész-Balázs Nikolett olyan tippeket osztott meg, amelyek segíthetnek a következő állásinterjúnknál.

Függetlenül attól, hogy az Accace-nél vagy máshol keresnénk állást, ezek a tippek hasznosak lehetnek abban, hogy kitűnjünk a tömegből. Lássuk hát az ún. 6 állásinterjú tippünket!

1. A mindent megelőző és legfontosabb lépés: Egy remek Önéletrajz

Győződjünk meg arról, hogy önéletrajzunk mindig releváns és valós információkat tartalmaz, mielőtt jelentkeznénk egy munkakörre. A toborzó első benyomása rólunk az önéletrajzunk alapján történik, ezért fordítsunk nagyobb figyelmet a részletekre. Ha adott esetben erősségünknek tartjuk a részletekre való odafigyelést, de nyelvtani vagy elírási hibák vannak az önéletrajzunkban, az teljességgel az ellenkezőjét bizonyítja rólunk. Ezenkívül ügyeljünk arra, hogy önéletrajzunk világos, érthető, könnyen áttekinthető legyen, ami sokkal fontosabb, mint egy agyon ’designolt’, minden információt is belegyömöszölő adathalmaz. Továbbá a fényképünk legyen aktuális, ne egy ballagási fénykép, vagy családi rendezvényen készült, vagy esetleg autóban biztonsági övvel bekötve éppen úton, vagy akár egy habos kapucsínó mellett és még ide hozhatnánk a fürdőszobában tükörből képeket. A kevesebb néha több, és az igényesség nagyon fontos. Szánjunk hát időt-energiát rá, vagy kérjünk meg akár egy családtagunkat és készíttessünk egy professzionális, neutrális háttérrel rendelkező képet, megfelelő öltözetben, úgynevezett ’business casual’ öltözködési stílusban.

2. Előzetesen tájékozódjunk a cégről, ahová jelentkezünk

Még, ha az interjú során a toborzó tájékoztatást is ad majd a cégről, nagy előny, ha felkészülten érkezünk. Ez azt mutatja, hogy valóban érdekel minket a pozíció és a cég. Információkat találhatunk a cég honlapján, vagy böngészhetjük a közösségi médiát. Az interjú során beszéljünk arról, hogy mit találtunk leginkább szimpatikusnak a cégről, és tegyünk fel konkrét kérdéseket azzal kapcsolatban, amire még kíváncsiak vagyunk.

3. Felkészíteni önmagunk, hogy önmagunkról beszéljünk

Mielőtt a munkaügyis konkrét kérdéseket tenne fel az önéletrajzban szereplő információkkal kapcsolatban, általában lehetőséget ad a bemutatkozásra. Készüljünk fel előre erre a részre.

Az állásinterjú előtt még egyszer olvassuk el önéletrajzunkat, hogy kiemeljük a releváns munkatapasztalatokat, és ne említsünk olyan információkat, amelyek nem kapcsolódnak a megpályázott pozícióhoz.

4. Az őszinteség kulcsfontosságú

Mondjuk el az igazat nemcsak a tapasztalatainkról, hanem bátran beszéljünk az elvárásainkról is.

Ha észrevétlenül is valótlant állítunk lehet, hogy megkapjuk az állást és felvételt nyerünk, de később biztosan kiderül a turpisságunk. Beszéljük meg mi az, ami fontos számunkra, milyen emberekkel szeretnénk együtt dolgozni, milyen vállalati kultúra az, amivel tudunk azonosulni. Ezen információk alapján az interjúztató Hr-es kolléga képes lesz eldönteni, hogy a cég, ahová jelentkeztünk valóban megfelelő-e számunkra.

5. Merjünk kérdezni!

Ne habozzunk kérdéseket feltenni. Az interjú a legjobb alkalom arra, hogy kölcsönösen megismerjük egymást. Nemcsak az adott cég választ minket, mi szintén meg kell hozzuk a döntést, hogy szeretnénk-e csatlakozni. Javasoljuk hát, hogy előzetesen készítsük elő azokat a kérdéseket, amelyeket mindenképpen fel szeretnénk tenni. Azért javasolnánk, hogy előre készüljünk ezekkel, mert stresszhelyzetben hajlamosak vagyunk elfelejteni valójában mit is szerettünk volna. Később bánhatjuk, hogy ott akkor, amikor lehetőség lett volna, nem kérdeztünk rá.

6. És végül, de nem utolsó sorban, ahogy Sting mondaná: „Be yourself..” Vagyis legyünk hűek Önmagunkhoz

Az állásinterjúk a jelentkezők számára stresszesek, ami teljesen természetes. Ne hagyjuk, hogy ez negatívan befolyásolja kedvünket. Végül is ez csak egy interjú. Ha segít, sétáljunk egyet előtte vagy csak hívjuk oda magunkhoz hű társunkat, a kutyust – akinek van tudja – hogy náluk megértőbb, és megnyugtatóbb lény aligha létezik. Maradjunk hűek önmagunkhoz, és higgyünk a képességeinkben!

Ha megfogadjuk ezeket a tippeket, növelhetjük annak esélyét, hogy lenyűgözzük a HR -es kollégákat – akár a miénket az Accace-nél. Mi is voltunk kezdők, és interjú alanyok is, tudjuk milyen érzés a másik oldalon lenni.

Tekintse meg nyitott pozícióinkat, ha készen állna ezeknek a tippeknek a tesztelésére!

MUNKAJOG ÉS FOGLALKOZTATÁS 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram