Vissza a Newsroom-ba
MUNKAJOG ÉS FOGLALKOZTATÁS 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Hogyan írjunk jó szakmai Önéletrajzot?

19 október 2018
Ez a cikk
nyelven is elérhető

A főiskolai vagy egyetemi évek kihívásainak leküzdése, majd a diploma megszerzése közel sem jelenti a megpróbáltatások sorozatainak lezárását. A munkaerőpiac egy legalább ugyanilyen nehéz, vagy talán még nehezebb kihívás elé állíthatja a friss diplomásokat. Ennek oka lehet a versenyhelyzet, a nem elegendő számú nyitott pozíció, vagy egyszerűen nem illünk az adott cég miliőjébe.

A pozitív első benyomás eléréséhez, nem elhanyagolható egy interjú során az öltözködésünk, a beszédstílusunk és önmagunk bemutatása. Ezek mind-mind segítenek kialakítani egy összetett képet rólunk. De mielőtt bővebben foglalkoznánk ezekkel, térjünk ki a fesztiválnyelven 0. lépésre vagyis a remek CV-re.

Szakmai Önéletrajz formai alapkövetelményei

Egy mutatósan és igényesen elkészített Önéletrajz (más néven Curriculum Vitae, vagy röviden CV) segíthet felhívni a figyelmet magunkra a több ezer CV közül. Így bejutva az állásinterjúra és megalapozva annak sikerességét. A minőségi CV-vel, ami tartalmazza az önéletrajzi alapkövetelményeket, jó eséllyel indulunk álmaink pozíciójának betöltéséhez. Bizonyos személyes információk fontossága, úgymint név, kapcsolattartási adatok, rövid összefoglaló tanulmányainkból és szakmai tapasztalatunkból vitathatatlanok. Ezek mellett igen fontos egy profi képet elhelyezni önéletrajzunkban.

A hangsúly itt a profi szón van, vagyis a fürdőszobában, vagy szórakozóhelyen készített kép semmi esetre sem célravezető. Ne sajnáljunk hát erre szánni egy kisebb összeget, mert egy jó „business” fotó manapság már elengedhetetlen követelmény. Hasonlóképpen van ez az email címekkel.

Egy professzionális email cím megjelenítésének fontosságához nem férhet kétség, semmiképpen sem ajánlatos olyan email címet megadni, amely nem tartalmazza a kereszt- és vezetéknevünket.

Ellenben a kismacskapé-val. Nem biztos, hogy egy ilyen email címmel sikeresek lehetünk, hacsak nem egy macskákhoz kapcsolódó tevékenysége lenne a leendő munkáltatóinknak.

Fontos és elengedhetetlen tényező, hogy igyekezzünk odafigyelni a nyelvtani- és helyesírási szabályok mindenkori betartására.

A fentebb említett javaslatok mára már inkább nevezhetőek kötelezőnek, mintsem erősen ajánlottnak. Továbbá kijelenthetjük, hogy nem biztos a sikeresség, ha rendelkezünk egyetlen sablon önéletrajzzal, ami a legfontosabb információkat taglalja, amelyet minden egyes jelentkezésnél használunk. Hogy miért?

Mert egy jó önéletrajz az adott cég nyitott pozíciójához és követelményeihez igazított!

Példának okáért, ha valaki könyvelőként dolgozik, viszont egy bérszámfejtői pozícióba jelentkezik, úgy fontos megjeleníteni önéletrajzában az ehhez a pozícióhoz igazított szakmai tapasztalatát, már, ha egyáltalán van persze.

A munkára való alkalmasságunk bemutatására is figyelmet kell fordítani, mikortól és meddig volt kapcsolatunk a bérszámfejtési területtel, milyen releváns készségekkel rendelkezünk, milyen projektekben vettünk részt korábban esetleg milyen bérszámfejtési programokkal találkoztunk.

A jó és minőségi szakmai önéletrajz elkészítésének hanyagolása igen gyakori hiba sajnos

Amennyiben növelni szeretnénk esélyünket arra, hogy szemtől szemben bizonyíthassuk rátermettségünket a pozíció betöltésére, úgy javasoljuk tények feltüntetését a szakmai tapasztalatunkkal kapcsolatosan. Emellett még nyerő lehet megemlíteni, ha egyáltalán releváns az általunk kezelt ügyfelek számát, nemzetközi munkavégzését, és lehetőség szerint egy ajánlólevél csatolását az előző munkaadóinktól. Továbbá, a személyes (nem a szakmai tapasztalattal kapcsolatos) információk és hobbik feltüntetése is egyre fontosabb tényező a jelenlegi vállalati kultúrában és a toborzási folyamatban.

A jó önéletrajz vizuális szempontjai  

A közelmúltban egyre nagyobb teret nyertek és egyre népszerűbbé váltak a grafikusan megtervezett önéletrajzok. Vannak olyan területek, ahol a kreativitás kifejezése kulcsfontosságú, például a marketing, de érdemes figyelembe venni az egyes szakmák íratlan szabályait és szokásait is. Bizonyos területeken a túlzott szín- és ’szórakoztató’ elemek és infó grafikák használata komolytalanságot válthat ki, így eltántorítva a munkaadót. Továbbá nehezíti az Önéletrajz lényegi részének megértését. Emellett pedig a kisebb dizájn elemek, úgymint egy-egy zászló beépítése a beszélt nyelvek szekcióba, vagy például logók megjelenítése az egyes informatikai szoftverek mellett növeli az igényességet, így pozitívan hathat az Önéletrajzok megítélésében. Ezen elemeket bizonyítják, hogy a jelölt időt és energiát fordított a CV készítésére, és persze talán egyszerűbbé, valamint átláthatóbbá is tette azt az olvasó számára. Ezen felül, a nyers szövegrész díszítése sokat elmond az egyén hozzáállásáról, de nem szabad átesni a ló túlsó oldalára, a reflektorfényt minden esetben a tartalomra kell irányítani.

Az önéletrajz beküldésének módjai

Számtalan sikersztorit olvashatunk az interneten a különböző módszerekről, ahogy a CV-t eljuttatták a jelöltek az adott céghez. Van, aki pizzafutárnak álcázva vitte el, de egyéb kreatív módszerekkel is találkozhatunk, ha mélyebben beleássuk magunkat a témába. Ezek a technikák természetesen nem mindig számítanak sikeresnek, ez leginkább az adott szakmától és a cég döntéshozóinak hozzáállásától függ. Ami az Önéletrajz megfelelő helyre való jutását illeti, sokan használnak különféle, népszerű toborzási platformokat, amelyek valamelyest megkönnyítik az Önéletrajzok kézbesítését.

De ahogy mindenhol ebben az esetben is meg van az előnye és a hátránya is az ilyen oldalaknak. A személyesen kezdeményezett kapcsolatteremtés sok esetben kifizetődőbb, kezdve mondjuk a telefonhívással, amely biztosan kiemeli a jelentkezőt a tömegből, nem utolsó sorban sokat elárul a merészségünkről. További előnyt jelenthet, hogy a telefonhívás esetében a munkaerőt kereső félnek nagy valószínűséggel nem mindig van lehetősége egy hosszabb beszélgetésre, így a jelentkező jobb esélyekkel indul, hogy sor kerüljön egy esetleges személyes találkozóra, interjúra. Amennyiben telefonhívásra kerül sor, ajánlott felkészülni egy rövid, de informatív bemutatkozóra és további 2-3 kérdésre a képességeinkről, pozícióról. Ennek hiányában érdemes inkább az általános és legelterjedtebb módon jelentkezni a pozícióra mégpedig email-ben. Ilyen formában is érdemes egy rövid bemutatkozással indítani, majd hivatkozni a csatolt Önéletrajzra, amely általában PDF és/vagy Microsoft Office Word fájl lehetnek. Amennyiben ezektől eltérően, más formátumot választanánk (pl. Microsoft Office PowerPoint, vagy prezentáció), úgy győződjünk meg róla, hogy kompatibilis a leggyakrabban használt szoftverekkel, és a fogadó fél biztosan meg fogja tudni tekinteni Önéletrajzot. Ilyen egyedi megoldásoknál érdemes arra is figyelni, hogy az azonosíthatatlan formátumokat a spamszűrök automatikusan a „kéretlen” mappába helyezik, így sok esetben nem jutnak el a címzetthez.

Az önéletrajz nyomon követése

Miután a jelölt beküldi Önéletrajzát, általánosságban sikertelen jelentkezés esetén is kapcsolatba lép az adott cég a pályázóval. Figyelembe kell venni viszont, hogy a meghirdetett pozícióra többen is jelentkeznek, és a kiválasztási folyamat sok időbe telhet, néhány esetben szinte lehetetlen mindenkit értesíteni. Sajnos előfordulhat az is, hogy a sikertelen pályázók nem kapnak visszajelzést, csak a sikeres jelöltek. Emiatt, ha biztosak vagyunk magunkban és abban, hogy megfelelünk az adott pozíciói elvárásainak, akkor meg lehet próbálni többször is jelentkezni. Főleg annak a tudatában, hogy a technika ördöge sosem alszik, miért ne történhetne velünk, hogy a jelentkezés valamilyen oknál fogva nem került kézbesítésre. Inkább próbálkozzunk duplán, mint sem feladjuk álmaink állását!

Tekintettel ezekre a toborzói szemszögből fontos tippekre, egy jó Önéletrajz elkészítése esetleg trükkösnek és macerásnak tűnhet, de mindez tapasztalatokra, és persze logikára épül. Fontos, hogy az egyén egy specifikusan, egyszerűen, érthetően és lényegre törően megfogalmazott Önéletrajzzal rendelkezzen. De mindenekelőtt az legfontosabb, hogy egy olyan cég érdemelje ki az Önéletrajzot, amelynek értékrendjével azonosulni tudunk.

Tartsuk mindig szem előtt a hozzáállásunk fontosságát, amely ugyan kis dolognak tűnhet, de mégis hatalmas különbséget eredményezhet jelentkező és jelentkező között. Annak tudatában készítsük el Önéletrajzunkat, hogy egy jól elkészített CV bizony a sikerünk kulcsa is lehet egyben.

Sok szerencsét kívánunk az álláskereséshez Mindenkinek!

MUNKAJOG ÉS FOGLALKOZTATÁS 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram