Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Online számla, online kassza: Hogyan kerülhető el a kétszeres adatszolgáltatás? – 2. rész| News Flash

14 július 2020

A július 1-vel életbe lépő Áfa törvényi változásoknak köszönhetően az online kasszát használó társaságok és vállalkozók dokumentációval kapcsolatos tapasztalatait szeretnénk Önökkel megosztani, illetve felhívni a figyelmüket néhány fontos változásra.

Mint azt korábbi cikkünkben is írtuk, az Áfa törvény 10. számú mellékletében foglaltak szerint adatszolgáltatási kötelezettség terheli az adóalanyt a másik belföldi adóalany részére – belföldön teljesített termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról – kiállított számláiról, függetlenül attól, hogy azok áthárított általános forgalmi adót tartalmaznak-e vagy sem.

Azonban azon vállalkozásoknak, melyek üzleteikben készpénzben értékesítenek és így online pénztárgépet használnak, problémát okozhat, hogy az értékesítés során hogyan járjanak el helyesen.

A pénztárgép kezelése során mire kell figyelni azon vállalkozásoknak, melyek a bolti/üzleti értékesítése során számlát állítanak ki?

Amennyiben az eladásról – függetlenül a vevő nevétől és adózói minősítésétől (vállalkozás vagy magánszemély) – számlát állítanak ki, az online pénztárgépbe ezt már NEM kell áfás értékesítésként beütni, hiszen az értékesítésről, adózási kötelezettségéről a számla kiállításával már eleget tesznek. Adózási kötelezettségét a NAV részére ennek megfelelően teljesítik.

Az ilyen típusú értékesítéseket az online pénztárgépbe már csak pénzbefizetésként (nem áfás tételként) kell beütni, ezzel igazolva a valós készpénz készlet meglétét a pénztárgépben szereplő összeggel.

Az ezzel kapcsolatos problémák rendezése érdekében az Adóhivatal is megjelentetett a honlapján egy tájékoztatót, hogy milyen módon kerülhető el a dupla adatszolgáltatás számlás értékesítés során.

Amennyiben Önnek, vagy kollégáinak problémát okoz a megfelelő bizonylatkezelés, esetlegesen a számlák kiállításával kapcsolatosan kérdése van – akár könyvelési, akár adózási ügyekben -, kollégáink szívesen állnak rendelkezésére, legyen szó tanácsadásról vagy oktatásról.

Forduljon hozzánk bizalommal.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram