Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Online számla, online kassza – Hogyan kerülhető el a kétszeres adatszolgáltatás? | News Flash

29 május 2020
Ez a cikk
nyelven is elérhető

Az Áfa tv. 2020. július 1-jétől hatályos 10. számú mellékletében foglaltak szerint adatszolgáltatási kötelezettség terheli az adóalanyt a másik belföldi adóalany részére – belföldön teljesített termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról- kiállított számláiról, függetlenül attól, hogy azok áthárított általános forgalmi adót tartalmaznak-e vagy sem.

Adatszolgáltatási kötelezettség terheli tehát július 1-jétől az adózókat az áfamentes és a belföldi fordított adózás alá tartozó ügyletekről kibocsátott számláik után is.

Adatszolgáltatási kötelezettség

Az adatszolgáltatási kötelezettségüknek az adózók az Online Számla felületen keresztül tehetnek eleget.

Kézi számlázás

Továbbra sem tilos a kézi számlázás, de ha egy adózó egy másik adóalany nevére szóló számlát nyomtatvány (pl. számlatömb) használatával állít ki, akkor az adatszolgáltatást 4 naptári napon belül kell teljesítenie, mégpedig úgy, hogy a riportállandó adatokat a webes felületen rögzíti.

A fentiektől szigorúbb szabályok érvényesek akkor, ha a számlatömb használatával kibocsátott számla 500.000 Ft vagy azt meghaladó összegű áthárított adót tartalmaz, mert ez esetben az adatszolgáltatás a számlakibocsátás utáni naptári napon teljesítendő. Véleményünk szerint valamennyi kézi számla Áfa tv. szerinti kötelező adattartalmának webes (online számla) felületen való rögzítése jelentős többletfeladatot fog jelenteni az adóalanyok számára, ezért az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében célszerű lehet áttérniük egy megfelelő számlázó program alkalmazására.

Pénztárgép

Szerencsére számtalan pénztárgép típus elérhető ma a piacon, így az is előfordulhat, hogy egy kiskereskedelmi üzletben működő pénztárgép alkalmas számla kiállítására is.  Így a pénztárgép ezen funkcióját kihasználva a vevő kérése alapján az adózó viszonylag egyszerű módon tud gondoskodni a számlakibocsátásról.

Az Áfa tv. 178. § (1a) bekezdése alapján a nyugtaadási kötelezettség pénztárgéppel való teljesítése esetén a géppel kiállított nyugták, számlák, valamint a pénztárgép adatairól az adózó rendszeresen adatot szolgáltat a NAV-nak. Jó hír, hogy a pénztárgéppel kibocsátott számlákra nem vonatkozik a 2020. július 1-jétől alkalmazandó online számla adatszolgáltatás, az online pénztárgép  üzemeltetők kötelezettsége e tekintetben 2020. július 1-jétől nem módosul, vagyis a pénztárgéppel kibocsátott számlákról továbbra is a pénztárgép szolgáltat adatot.

Számlázóprogram

Nem mentesül azonban az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség alól az az adóalany, aki a másik belföldi adóalany részére számlázó programmal vagy nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával bocsát ki számlát és a számla összegét beüti a pénztárgépbe is. Tekintettel arra, hogy ezen értékesítés adatai mind a pénztárgép, mind pedig a számlázó program  vagy a manuális rögzítés által teljesített adatszolgáltatásban megjelennek, a kétszeres adatszolgáltatás teljesítéséből adódó problémák elkerülése érdekében célszerű ezen gyakorlat felülvizsgálata.

Javasoljuk nyugta helyett ilyenkor egyéb pénzmozgás bizonylat  kiállítását, mivel a kassza tartalmának változását minden esetben pénzmozgás bizonylattal szükséges igazolni.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram