Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Iparűzési adó előleg határidő 2021-ben

14 szeptember 2021
Iparűzési_adó_előleg_határidő

Iparűzési adó előleg határidő: 2021. szeptember 15.

 A vállalkozásoknak a második félévi iparűzési adó előleget szeptember 15-i határidővel kell megfizetniük.

Az Önkormányzatok az adózók felé korábban kiküldték az aktuális folyószámla kivonatokat, amelyen szerepel a fizetendő összeg. A szeptember 15-én esedékes előleg a 2020. évre benyújtott éves adóbevallás alapján számolódik, az éves adó fele.

A kis- és középvállalkozásnak minősülő társaságoknak lehetőségük van a 639/2020 (XII.22) kormányrendelet alapján 1%-os adót fizetni. Ennek a választásáról 2021. február 25-ig nyilatkozniuk kellett a 21NYHIPA nyomtatványon és akik így tettek, azoknak a mostani adóelőleg-fizetéskor már a csökkentett összeg kerül előírásra a folyószámlájukon.

Amennyiben egy vállalkozás jogosult lenne az 1%-os kedvezményes iparűzési adó mértéket választani, de erről nyilatkozatot nem tett, úgy a most, szeptemberben esedékes adóelőleg esetén az eredeti, nagyobb összegű előleg megfizetésére köteles. Ezen vállalkozásoknak azonban továbbra is lehetősége van az éves iparűzési adó bevallásában (2022. május 31-ig), nyilatkozniuk az éves adó 1%-os mértékű számításáról. Ebben az esetben, az éves adó és az év közben megfizetett előlegek különbözeteként túlfizetés keletkezhet, melyről az önkormányzat felé a 21HIPA éves bevallás G lapján rendelkezhet: kiutalást kérhet, átvezetheti másik adónemre vagy bent hagyhatja többletként és a következő adóelőleg-fizetéskor ennyivel kevesebbet kell fizetnie.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram