Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Gépjárműadó fizetési határidő 2021-ben

14 szeptember 2021
Gépjárműadó-fizetési-határidő

Gépjárműadó fizetési határidő: 2021. szeptember 15.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatója szerint áprilisig 3 millió 200 ezer gépjármű-üzembentartót értesítettek az idei gépjárműadóval kapcsolatos változásokról és az aktuális összegekről.   

Korábbi cikkünkben már írtunk a 2021. január 1-től életbe lépő változásokról.

A gépjárműadó fizetési határidő a vállalkozások számára szeptember 15-e, eddig kell megfizetni a gépjárműadó második félévi részletét.

Nagy változás a tavalyi évhez képest, hogy a gépjárműadó az önkormányzatok hatásköréből átkerült a NAV-hoz. Ennek megfelelően a bankszámlaszám is megváltozott 2021-ben. A gépjárműadó második részletének befizetését a 10032000-01079160 számú, NAV belföldi gépjárműadó-bevételi számlára kell teljesíteni. Banki átutaláskor a közlemény rovatba az adószámot be kell írni. Ennek hiányában az adóhatóság nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetőhöz kapcsolni a befizetett összeget.

A NAV tavasszal kiküldött tájékoztatása szerint a gépjárműadó éves összegét 2 részletben kell megfizetni: 2021. április 15. és 2021. szeptember 15. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy szeptemberben a NAV nem küld újabb értesítést a közelgő fizetési határidő kapcsán, azonban az adó-folyószámlán 09.15. dátummal megjelenik a kötelezettség.

Gépjárműadó fizetési határidő 2022-ben

2022-ben az első féléves gépjárműadó fizetési határidő újra március 15-e lesz.

Az átvétellel kapcsolatban érdemes odafigyelni, hogy a NAV hatásköre csak az általa 2021. január 1. óta nyilvántartott gépjárműadó-kötelezettségekre terjed ki. Amennyiben az adózónak az önkormányzati adóhatóságnál a 2020. év végi egyenlege nem nulla, akkor azt nem a NAV, hanem az önkormányzati adóhatósággal szemben kell rendeznie. Túlfizetés esetén visszatérítési kérelmet kell benyújtani az illetékes önkormányzati adóhatósághoz.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram