Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Elindul a kötelező visszaváltási rendszer (DRS) | News Flash

29 november 2023
Ez a cikk
nyelven is elérhető

Kötelező visszaváltási rendszer: Az EPR-rendszer után hamarosan életbe lép a körforgásos termékek következő eleme, a kötelező visszaváltási rendszer (DRS – Deposit-Refund System).

Kötelező visszaváltási rendszer hatályba lépése

Habár a 450/2023. (X.4.) Korm. rendelet teljes körű hatályba lépése csak január 1-jével történik meg, bizonyos rendelkezései már 2023. november 1-jén hatályba léptek, és a gyártókat már 2023. november 15-től kötelezettségek terhelik.

Mit érint a kötelező visszaváltási rendszer?

A DRS rendszer érinti az üveg-, fém- és műanyag palackokat, dobozokat (0,1-3 liter közötti űrtartalom esetén), kivéve a tej- és tejalapú italok csomagolását.

A gyártók, a rendszerrel kötelezően érintett termékek mellett önkéntesen is visszaváltási díjas termékként kezelhetnek bizonyos termékeket.

A visszaváltási díj mértéke jogszabályban rögzített: 50 Ft/darab a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékek esetében.

Kötelező visszaváltási rendszer résztvevői

A DRS rendszer résztvevői: gyártók, forgalmazók, fogyasztók, állami hatóságok (pl. országos hulladékgazdálkodási hatóság), és a MOHU Zrt. mint koncessziós társaság.

A gyártók kötelezettségei közül a következők kiemelendők. A gyártóknak 45 nappal a forgalomba hozatal előtt regisztrálniuk kell a termékeiket a MOHU Zrt. elektronikus felületén. Emellett, másik kötelezettségük a visszaváltási díj havonta történő megfizetése a forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas termékek után, emellett pedig negyedévente csatlakozási és szolgáltatási díjat is fizetniük kell a MOHU Zrt.-nek, aki átveszi a visszaváltási díjas termékeket a forgalmazóktól és a fogyasztóktól.

A forgalmazóknak egyes esetekben a MOHU-val kötött megállapodás alapján kötelező automata visszaváltó berendezést üzemeltetniük kezelési díjért cserébe, illetve vissza kell venniük a díjjal terhelt termékeket a fogyasztóktól (az élelmiszerüzleteknek 400 négyzetméternél nagyobb területen, valamint az 1.000 főnél nagyobb lakosságú településeken kötelező a visszaváltó berendezés működtetése).

A fogyasztók a visszaváltási helyeken leadott termékeikért lényegében az előzetesen megfizetett visszaváltási díjat visszakapják, amit később levásárolhatnak. Ehhez sérülésmentesen és leolvasásra alkalmas jelöléssel kell leadniuk az adott terméket.

A MOHU Zrt. a gyártóktól kapja a visszaváltási díjat és ellátja a rendszer kiépítésével és üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat. Az állami hatóságok (pl. országos hulladékgazdálkodási hatóság) ellenőrzik a rendszer működését.

Az EPR, termékdíj és DRS-rendszer közötti viszonyt tisztázza a jogszabály: ahol csatlakozási és szolgáltatási díjat kell fizetni, ott nem kell EPR díjat fizetni. A DRS-termékek esetében egyelőre azonban nem vonható le a környezetvédelmi termékdíj.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram