Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Új kötelező felelősségbiztosítás, amely számos céget érinthet | News Flash

21 december 2023
Ez a cikk
nyelven is elérhető

2024. januárjától lép hatályba az a kormányrendelet (271/2023. (VI. 29.) Korm.rendelet), amely a hulladékról szóló törvénnyel összhangban előírja, hogy azok a vállalkozások, amelyek hulladékot termelnek, és a telephelyükön képződött hulladék mennyisége meghaladja a Rendeletben meghatározottakat, kötelesek környezetvédelmi felelősségbiztosítást kötni vagy számolni a mulasztás miatti bírsággal.

Biztosítási kötelezettség 2024-től

A kötelezett vállalkozások 2024-től azok a hulladéktermelők, akiknek telephelyén a tárgyévben több mint:

  • 2000 kg nem veszélyes hulladék,
  • 200 kg veszélyes hulladék
  • 5000 kg nem veszélyes, építési-bontási hulladék képződik.

Biztosítási kötelezettség a szakértők értelmezése szerint

A szakértők értelmezése szerint így a rendelet hatálya alá tartozik minden olyan vállalkozás, ami a fenti mértékű hulladékot előállítja, így például akár éttermek, szálláshelyek és élelmiszerüzletek is, amennyiben az előállított heti hulladék mértéke meghaladja a 38 kilogrammot, és így a tárgyévi 2000 kilogrammot.

A szakmabeliek rávilágítanak arra, hogy akár egy nagyobb háztartásban is keletkezhet hetente akár 40 kg szemét. Ezt a mennyiséget, így ma egy kisvállalkozás is könnyedén eléri Magyarországon. Ahol ez megtörténik, ott tehát, a jelenlegi értelmezés szerint a rendelet előírja a környezetvédelmi felelősségbiztosítás meglétét.

Minimum 10 millió forintos biztosítás

Az érintett vállalkozásoknak legalább 10 millió forintos biztosítási összegű környezetvédelmi biztosítással kell rendelkezniük minden érintett telephelyre vonatkozóan. Egy ilyen felelősségbiztosítás például abban segít, hogy az érintett telephelyen történő környezetszennyezésből adódó helyreállítási költségekre, kárenyhítésre, az okozott károk helyreállítására legyen elégséges fedezet. Fontos, hogy a korábban a piacon lévő, tárgyában hasonló biztosítások többsége a rendeleti szabályozásnak nem felel meg, így a már biztosítással rendelkező vállalkozásoknak is célszerű felülvizsgálniuk a meglévő szerződésüket.

A kötelező biztosítási összeg a fentinél magasabb is lehet, ha a gazdálkodó hulladékgazdálkodási engedélyhez, vagy nyilvántartásba vételi kötelezettséghez kötött tevékenységet végez – ekkor a hulladékok veszélyességi fokának figyelembevételével nő (a Rendelet melléklete alapján) a biztosítási összeg minimuma.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram