Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Távmunka költségeinek megosztása, újabb támogatás a munkáltatók részéről? | News Flash

10 szeptember 2020

Bodó Sándor államtitkár tájékoztatása alapján a Kormány új támogatás bevezetését tervezi a távmunka, otthoni munkavégzés kapcsán – tudtuk meg az Infórádiónak adott interjúból.

Az COVID-19 kapcsán átalakulóban vannak a munkáltató – munkavállaló kapcsolatok, a munkáltatók egyre nagyobb számban támogatják  a munkavállalókat az úgynevezett „home office”-ban végzett távmunkában.

Amíg a munkavállaló a munkáltató székhelyén vagy telephelyén végzi a munkáját, addig a felmerülő irodai és rezsi esetleg nyomtatási költségeket a munkáltató állja. Ám távmunkában végzett munkák esetében a költségek nagy részét már a munkavállaló fizeti, mivel a munkavégzés a saját lakhelyén történik.

Ezért a Kormány úgy gondolja, hogy az ilyen típusú munkavégzéseket valamilyen formában támogatni kellene – ezzel is megkönnyítve a munkavállalók terheit.

Az államtitkár az interjú során a következőkről nyilatkozott:

A Kormány lehetővé szeretné tenni, hogy a munkavállalók néhány napot a munkahelyükön töltsenek, néhány napot az otthonukban munkavégzés céljából – amennyiben tevékenységük jellegéből fakadóan ez lehetséges. Ugyanakkor a költségek megosztása tekintetében további egyeztetésre van szükség. A munkahelyen ezek alakulását könnyű nyomon követni; a munkáltató biztosítja  az áram, nyomtatási és egyéb lehetőségeket, azonban ha  a munkavégzés a munkavállaló saját lakhelyén történik, akkor ezen költségek felmerülése másképp értelmezendő. Mivel pontosan nem lehet meghatározni a munkavégzéshez közvetlenül hozzárendelhető költségeket, a támogatás általános mértékének egyeztetése szükséges, ” így a költségmegosztásról folynak a tárgyalások.”

Az államtitkár tájékoztatása szerint nem tervezik annak szabályozását, hogy mely munkakörök kaphatnak támogatást az ilyen típusú munkavégzések kapcsán. Remélhetőleg így minden távmunkában végzett munka során felmerülő rezsi költséget – döntésük szerint – támogatni tudnak a munkáltatók.

A távmunka költségei:

A támogatással kapcsolatosan az egyeztetések még folynak a munkáltatók, a munkavállalók és a Kormány képviselői között. Az eddig felmerült javaslat az, hogy a támogatás összege a minimálbér 10%-a lenne – nyilatkozta az államtitkár – azonban a szakszervezetek szerint kötelező, a munkaadók szerint viszont csak adható a rezsiáltalány.

Az államtitkár tájékoztatás szerint a törvényjavaslat ősszel kerülhet a Parlament elé, hiszen az egyeztetések még folynak. Az elképzelések szerint ezt követően ősszel már jogszabályi rendelkezésre is sor kerülhet.

Remélhetőleg a fent említett törvény mihamarabb a Parlament elé kerül és a mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára elfogadható lesz – ezzel is további lehetőséget adva a munkavállalóknak.

A múlt héten ülésezett ugyan a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), ám az otthoni munkavégzés nem volt napirenden. Amint bővebb információkkal rendelkezünk, tájékoztatni fogjuk Önöket.

Amennyiben bármilyen információra lenne szüksége akár adózási, könyvelési, vagy jogi kérdésekben, forduljon hozzánk bizalommal.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram