Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

SZJA bevallás 2021: Minden, amit tudni érdemes! | News Flash

18 január 2021

Az SZJA bevallás kitöltése és benyújtása a NAV szándékainak megfelelően, minden évben egyre egyszerűbbé válik , de még mindig előfordul, hogy jó néhányan csak májusban szembesülünk azzal, hogy közeleg a május 20-a és itt az ideje rendezni az SZJA bevallást.

A cikkünk aktualitását az is adja, hogy a gyermekes családoknak járó rendkívüli adó-visszatérítés miatt a gyermekes szülők SZJA bevallása idén az eddigi évektől eltérően történik. Esetükben a 2021. évről szóló SZJA bevallással kapcsolatos teendők már idén elkezdődnek.

A NAV tehát 2021. évre is elkészíti az adóbevallási tervezetet az adózók számára, a magánszemélyeken kívül az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek, az egyéni vállalkozók, valamint a mezőgazdasági őstermelők részére is. Jelen cikkünkben összefoglaljuk, hogy kinek, mikor és milyen feladatai vannak a 21SZJA bevallást érintően.

Az SZJA bevallás benyújtási határideje előtt ugyanis van még néhány említésre méltó határidő, amelyeket fontosnak tartunk kiemelni.

SZJA bevallás 2021-hez kapcsolódó fontos határidők

 2021. december 31.

Adó-visszatérítésre jogosult szülő (a továbbiakban: jogosult szülő) nyilatkozik arról, hogy családi kedvezményre jogosultként az adó-visszatérítés megilleti és közli az utaláshoz szükséges adatokat (belföldi fizetési számlaszámát vagy postacímét) a „VISSZADO” nyomtatványon.

2022. január 20.

Január folyamán a munkáltatóknak, kifizetőknek át kell adniuk a dolgozóknak a 2021. évre vonatkozóan teljesített kifizetésekről, juttatásokról szóló összesített igazolást. Az olyan igazolást, amelynek alapján a magánszemély a bevételét, az adóalapját vagy az adóját csökkentheti, legkésőbb a fenti napig kell kiadni. Ennek körében adják ki az önkéntes kölcsönös pénztárak, a nyugdíjbiztosítók vagy a befektetési szolgáltatók a kedvezményre vonatkozó jogosultságot tanúsító igazolásokat.

2022. február 15.

A NAV kiutalja az adó-visszatérítést kedvezményt-előlegként, melynek feltétele, hogy a magánszemély ne nyújtsa be a 21SZJA bevallást 2022. február 15-éig.

Ha a jogosult szülő nem tud élni a kedvezmény-előleg automatikus kiutalásának lehetőségével, neki az SZJA bevallás benyújtásáról kell mihamarabb gondoskodnia, mert csak így juthat hozzá az adó visszatérítéshez. Ez esetben a visszatérítést a NAV a bevallás beérkezésétől számított harminc napon belül, de legkorábban 2022. március elsején utalja ki.

2022. március 15.

Az SZJA-bevallási tervezetek ezen időponttól kezdődően tekinthetők meg az eSZJA felületen ügyfélkapus vagy e-személyi azonosítás után. Ügyfélkapuval nem rendelkezők kérhetik az elkészített SZJA bevallási tervezet postázását is.

2022. április 30.

A külföldi illetőségű magánszemély a fenti napig nyilatkozhat arról, hogy őt külföldi illetőségére tekintettel 2021. adóévében Magyarországon adókötelezettség nem terhelte.

2022. május 20.

Az SZJA bevallás, az 1+1% felajánlás benyújtásának és az adó befizetésének határideje (magánszemélyeknek, őstermelőknek, egyéni vállalkozóknak).

Ki szeretnénk emelni a gyermekes családoknak járó rendkívüli adó-visszatérítés kapcsán, hogy ha az adó-visszatérítésre jogosult szülő nem nyilatkozik 2021. december 31-éig, akkor az adó-visszatérítést a bevallási tervezet kiegészítésével vagy a 21SZJA bevallásban igényelheti.

Milyen adatokat tartalmaz az adóbevallási tervezet?

Az adóbevallási tervezetet a NAV a magánszemély munkáltatója, kifizetője által megadott adatok alapján készíti el. Idén fontos változás lesz, hogy a NAV a jogosult szülők SZJA bevallási tervezetében feltünteti a rendkívüli adó-visszatérítést.

Mikor kell az adóbevallási tervezetet módosítani, kiegészíteni?

A családosok rendkívüli adó-visszatérítése kapcsán kívánjuk kiemelni, hogy ha a jogosult szülő a kiutalt kedvezmény-előleg összegével nem ért egyet, akkor az adóbevallási tervezete kiegészítésével vagy önállóan benyújtott 21SZJA bevallásában igényelheti vagy módosíthatja a visszatérítés összegét.

SZJA bevallás tervezettel kapcsolatos teendők:

Az adóbevallási tervezetet 2022. március 15. napjától lehet megtekinteni Ügyfélkapun keresztül az eSZJA felületen.

eSZJA portál elérése

Az eSZJA portál Ügyfélkapuval, elektronikus személyi igazolvánnyal (e-személyivel), telefonos azonosítási szolgáltatással vehető igénybe Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatáson keresztül a https://eszja.nav.gov.hu oldalon.

Az SZJA bevallás tervezetet minden esetben ellenőriznünk kell!

Nemcsak az őstermelőknél, illetve az áfafizetésre kötelezett magánszemélyekre igaz, hanem minden magánszemély bevallási tervezetére:  át kell nézni, szükség esetén ki kell egészíteni, át kell gondolni, hogy járhat-e kedvezmény, ellenőrizni, hogy volt-e más forrásból származó bevétel, elszámolható-e további költség, mint ami a NAV által készített tervezetben szerepel.

Amennyiben önállóan szeretnénk elkészíteni a bevallásunkat

SZJA bevallás: Az alább felsorolt esetekben a magánszemély köteles maga elkészíteni SZJA bevallását:

  • csak olyan adóköteles bevételt szerzett, amelyről a kifizető nem küld adatot év közben a NAV-nak,
  • a bevételt nem kifizetőtől szerezte,
  • az adóbevallási tervezetet kiegészíteni vagy módosítani kívánja, de ügyfélkapuval nem rendelkezik.

Akik önállóan szeretnék elkészíteni a bevallásukat vagy olyan jövedelemmel rendelkeznek, amely nem szerepel a tervezetben, azoknak az alábbi lehetőségeik vannak az elkészítésre:

  • Általános Nyomtatványkitöltő Programmal (ÁNYK)
  • Webes kitöltő programmal a (regisztráció nélküli online) eSZJA felületen
  • Papír alapon (üres SZJA nyomtatvány letöltése és kinyomtatása mellett)

SZJA 1+1 százalék

 évre fizetendő SZJA-val szemben is lehetőségünk lesz dönteni, hogy a megfizetett személyi jövedelemadónk 1%-át felajánljuk-e egy regisztrált civil szervezet, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező kedvezményezett részére.

A felajánlásról – függetlenül attól, hogy a 2021. évi személyi jövedelemadó-bevallásunkat milyen módon nyújtjuk be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhetünk. (A NAV által elkészített adóbevallási tervezet elfogadása esetén a rendelkező nyilatkozatot külön kell benyújtani).

Az SZJA 1+1 százalék felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan elektronikusan és papír alapon is tudunk majd rendelkezni.

A családosok rendkívüli adó-visszatérítése kapcsán meg kívánjuk említeni, hogy a visszatérítés összege nem csökkenti az 1+1 százalékos felajánlások alapját képező adóalapot.

Adóbevallás és befizetés határideje

  1. évben egységesen az SZJA-bevallás és befizetés határideje valamennyi adózó tekintetében 2022. május 20. napja lesz.

Amennyiben kérdése merült fel a jövedelemadó bevallásával kapcsolatban vagy segítségre van szüksége a bevallás elkészítését illetően, keresse adószakértőinket, akik készséggel állnak rendelkezésére!

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram