Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

SZJA bevallás 2019: tervezetből bevallás | News Flash

11 május 2020
SZJA-bevallás

Korábbi cikkünkben összefoglaltuk a 2019. évi szja bevallással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Jelen cikkünkben gyakorlati útmutatót igyekszünk nyújtani a bevallás benyújtásának módját illetően.

Teendők a bevallás tervezettel kapcsolatban

Mivel már mindenkinek meg kellett kapnia a NAV által elkészített tervezetet, így még lényegesebbnek tartjuk kiemelni, hogy mik a teendőink ezután/ezzel kapcsolatban.

Akik rendelkeznek Ügyfélkapuval (továbbiakban „elektronikus hozzáférés”), ők bármikor elérik a tervezetet május 20-ig. Amennyiben valaki nem rendelkezik elektronikus hozzáféréssel és nem kérte a tervezet postázását, de meg szeretné tekinteni, úgy a legegyszerűbb, ha nyit Ügyfélkaput, ugyanis ezen keresztül bármikor elérhető a tervezet.

Külön felhívnánk a figyelmet, hogy a diákmunkából szerzett jövedelmet is tartalmazza a tervezet, így azokra a diákokra is vonatkoznak ugyanezen teendők, akik dolgoztak 2019-ben. Ez viszont nem keverendő az ösztöndíjjal, mivel az adómentes bevétel, így arról nem kell bevallást benyújtani, arról tervezetet sem fog kapni.

Ezen felül, akik 2019-ben csak nyugdíjban, rokkantsági ellátásban, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesültek, mivel ezek a személyi jövedelemadó szempontjából nyugdíjnak, vagyis adómentes juttatásnak minősülnek, azoknak ezen ellátásokról szja-bevallást nem kell benyújtaniuk, illetőleg ezt a juttatást a bevallási tervezetük sem tartalmazza.

Mit kell tennem, ha megkaptam a tervezetet?

Elektronikus hozzáféréssel

Ha egyetért az adóbevallási tervezettel és elfogadja azt, akkor a tervezet az Ön személyijövedelemadó-bevallásává válik. Ha nem fogadja el a tervezetét és nem küld be 19SZJA bevallást sem, akkor 2020. május 20-a után az adóbevallási tervezete végleges bevallássá válik (kivéve, ha Ön őstermelő, áfa fizetésre kötelezett magánszemély, vagy az szja hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó).

Ha nem ért egyet a bevallási tervezet adataival, akkor a tervezetet az elektronikus felületen módosítania kell és be kell küldenie.

Elektronikus hozzáférés hiányában

A papíralapon kapott tervezetét nem kell aláírnia, nem kell visszaküldenie, ha annak tartalmával egyetért. Ez esetben is 2020. május 20-a után az adóbevallási tervezete végleges bevallássá válik (kivéve a fentebb említett eseteket). Ha nem ért egyet, akkor a 19SZJA bevallást kell benyújtania 2020. május 20-ig, mivel a kinyomtatott, papíralapon kapott tervezetet javítani nem lehet.

Ilyenkor is célszerű ügyfélkaput nyitni, mert a bevallási tervezet a legegyszerűbben az online kitöltőfelületen javítható.

Hogyan lehet a bevallási tervezetet az interneten módosítani, kiegészíteni és beadni?

Az online felületre (WebNYK) belépve (http://eszja.nav.gov.hu) a „Bevallás 2019-ről” feliratú csempe jelzi a bevallás állapotát. Az „Átnézem” gombra kattintva megtekintheti bevallását. A tervezethez új sorokat adhat hozzá, valamint módosíthatja a bevallási tervezetben eredetileg feltüntetett összegeket. Az új sorok hozzáadásához célszerű a „Gyakori mezők”, illetve a „Keresés a hozzáadható mezők között” funkciót használni.

Ha elvégezte a szükséges módosításokat, kiegészítéseket, és azokat el is mentette, a „Tovább a beadáshoz”, majd a „Beadás” gomb megnyomásával küldheti be a NAV-hoz a módosított tervezetet. Ezután a bevallás státusza „Beküldött” lesz, a Profil oldalon a státusz alatt pedig megjelenik az „Ön sikeresen beküldte az adóbevallását” felirat.

Ha Ön nem egyéni vállalkozó, őstermelő, vagy áfafizetésre kötelezett magánszemély és nem módosítja, nem egészíti ki a tervezetet, az jóváhagyás nélkül is a bevallásává válik 2020. május 20-ával, ha nem készített és küldött be 19SZJA bevallást.

Amennyiben fizetendő adója keletkezett, nézzük, hogyan lehet azt befizetni illetve hogyan kérhet részletfizetést a bevallási tervezetben

Ha a bevallással egyidőben adót is kell fizetnie, akkor arra több lehetőség is van:

  • Az online felületen (e-SZJA portálon) bankkártyás fizetéssel;
  • Lakossági folyószámláról átutalással, a közlemény rovatban tüntesse fel az adószámát vagy adóazonosító jelét. (NAV számlaszámok az alábbi linken érhetők el);
  • A NAV ügyfélszolgálatain POS terminálon keresztüli bankkártyás befizetéssel;
  • Elektronikus hozzáféréssel, az eBEV portálon, az adószámla lekérdezéséhez kapcsolódóan VPOS fizetéssel;
  • Készpénz-átutalási megbízással, azaz csekken, amit a CSEKK formanyomtatványon, bármelyik NAV ügyfélszolgálati irodában, illetve telefonon a NAV Infóvonalán keresztül a 1819-es telefonszámon igényelhet.

Az adózó automatikus részletfizetést is választhat, ha a fizetendő személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó összege nem több, mint 200 ezer forint.

Elektronikus hozzáféréssel

A módosításra megnyitott bevallási tervezetben az „Átvezetési és kiutalási kérelem, részletfizetés, visszaigénylési adatok, egyenlegek” menüpont alatt, a 81. sor „Nyilatkozom, hogy az együttesen 200 ezer forintot meg nem haladó személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségemre az esedékességtől számított, legfeljebb hat hónapon keresztül egyenlő részletekben történő pótlékmentes megfizetést vállalom. (A választott időtartam – 2, 3, 4, 5 vagy 6 hónap)” alatt megjelenő kódkocka kitöltésével adhatja meg a részletek számát.

Elektronikus hozzáférés hiányában

Ha a postán küldött bevallási tervezetben foglaltakkal egyetért, akkor a bevallási tervezet mellékleteként megküldött kiegészítő nyilatkozaton jelölheti a részletfizetés választását. A kitöltött és aláírt nyomtatványt postán kell megküldenie a NAV részére 2020. május 20-ig.

Ha a bevallási tervezetet más ok miatt is ki kell egészítenie vagy módosítania kell, akkor a 19SZJA bevallást kell benyújtania 2020. május 20-ig. Ebben az esetben a részletfizetést a bevallás C) lapjának 81. sorában kell kérnie.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram