Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Startup vállalkozások számviteli specialitásai | News Flash

26 október 2018
Ez a cikk
nyelven is elérhető

startup (a magyar jogszabályok szóhasználatában korai fázisú vállalkozás) alatt általában az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat értjük. Ezeknek a társaságoknak a közös jellemzője, hogy valamilyen innováció révén relatív rövid idő alatt gyors ütemben tudnak növekedni, amely növekedéshez általában igen jelentős a kezdeti tőkeigényük.

A startup-nak nevezett cégek szintén fontos jellemzője, hogy ezek a társaságok általában gyorsan kilépnek a nemzetközi porondra és elkezdenek nemzetközi hálózatot építeni.

Jogosan felmerül a kérdés, hogy van-e számviteli specialitása egy ilyen cégnek, illetve van-e olyan általánosan érvényes elszámolási szabály amivel mindenképpen tisztában kell lennie egy ilyen cég könyvelőjének.

Elsőként le lehet szögezni, hogy nincs külön startup vállalkozások számára írt törvény, ezek a cégek is ugyan úgy az általános számviteli/adózási szabályok alá tartoznak mint valamennyi egyéb ‘normál’ vállalkozás.

Ettől függetlenül viszont vannak olyan specialitások amelyek talán az átlagosnál gyakrabban előfordulhatnak startup cégeknél, próbáljuk az alábbiakban ezeket végig venni – a teljesség igénye nélkül.

Startup és a nemzetközi kapcsolatok

Egy jó startup-okra szakosodott könyvelőnek nem árt tisztában lennie a nemzetközi számviteli sztenderdekkel (IFRS, USGAAP), mivel a nemzetközi jelenlét, valamint a folyamatos tőkeigény miatt előfordulhat nagy nemzetközi befektető megjelenése a cég környékén. Ezek a nemzetközi befektetők viszont elvárhatják a nemzetközi standardok szerinti riportálást. A cég tevékenységétől függően a nemzetközi beszámoló akár jelentős eltéréseket is tartalmazhat a magyar szabályok szerint összeállított beszámolóhoz képest, főleg az aktiválás/költségként történő elszámolás terén.

Startup és a kutatás-fejlesztési költségek elszámolása

Amint azt fent is írtuk a startup cégek jellemzője az innováció – valamilyen új ötlet kifejlesztése és később ennek az ötletnek a megvalósítása. Ezért nagyon fontos, hogy a könyvelő csapat tisztában legyen az kutatás-fejlesztési költségek számviteli elszámolásával, adózási specialitásaival, lehetséges adózási előnyökkel.

Startup és a Pályázatok/Állami támogatások

A startup cégek gyakran a tevékenységük elkezdéséhez hazai vagy európai uniós támogatásokat igényelhetnek. Ennek okán fontos, hogy a könyvek vezetésekor tisztában legyenek a támogatásokra vonatkozó feltételekkel, elszámolási specialitásokkal. Az egyes támogatásoknál a támogatást kiíró általában kéri a források szabályszerű felhasználásának igazolását, melyet kizárólag a megfelelő számviteli, költséghelyezési, főkönyvi elkülönítéssel lehet megvalósítani. Ezeket a szabályokat a támogatás folyósítása előtt érdemes lefektetni, utólag a kiadások/költségek szétbontása jelentős többletmunkával járhat.

Startup és a finanszírozási formák

A belföldi-, vagy külföldi befektetők gyakran speciális konstrukciókban bocsátanak fedezetet a startup vállalkozás által kifejlesztendő innováció megvalósítására. A háttérben dolgozó tanácsadónak nem pusztán lekövetni szükséges a megfelelő tranzakciókat (tőke/hitel, opciós jog, átváltoztatható kötvény, stb.), hanem adott esetben tanácsadással is segítenie szükséges az ügyfelet az adózás/számvitel szerinti legoptimálisabb befektetési forma megtalálásában.

A fenti specialitások miatt a startup vállalkozásoknak – főleg az induláskor – érdemes kiszervezni az adminisztrációjukat egy olyan tanácsadó céghez, ahol a fenti adózási/számviteli tudás megvan, hovatovább, ideális esetben a könyvelést végző kollégát a cégen belülről teljes adózási-, jogi tanácsadó csapat tudja segíteni.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram