Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Fontos tudnivalók a pénztárgépet kezelő cégeknek | News Flash

13 november 2018
Ez a cikk
nyelven is elérhető

Tapasztalatunk szerint az online pénztárgépekből nem mindig lehet teljes körű adatot kinyerni az általános forgalmi adó bevallás pontos kitöltéséhez. Ennek néha nem csak technikai oka lehet, hanem a pénztárgépek kezelői sem megfelelően vannak betanítva, a jelentések lekéréséhez nem értenek és géptípustól függően is eltérőek lehetnek a lekérdezések feltételei.

Ennek az összetett akadálynak a kezelésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lehetőséget biztosított a vállalkozások részére, hogy a PTGADAT nyomtatvány segítségével visszaigazolást kérjenek az adóhatósághoz online pénztárgépeken keresztül beküldött adatokról.

A PTGADAT nyomtatvány segítségével AP kódonként és havi szinten lehetséges lekérni az adatokat. Tehát egy nyomtatvánnyal maximum 12 hónap adata kérhető le a Nemzeti Adóhatóság adatbázisából egy pénztárgép vonatkozásában. Természetesen 2018-ra csak 10 hónapnyi anyag igényelhető meg. (Cikkünk 2018. november elején készült.)

A kitöltési útmutató 30 napon belül ígéri az adatszolgáltatást, de tapasztalat szerint az adóhatóság ennél sokkal hamarabb megküldi az adatokat. Ez alig pár nap átfutási időt jelent. Az adatok PDF kiterjesztésű állományban érkeznek meg a KÜNY tárhelyre (korábbi elnevezésén Ügyfélkapu). Az adatok napi szinten, gyűjtőnkénti bontásban és külön oszlopban szerepeltetve érkeznek, a visszáru és stornó adatok külön fel vannak tüntetve, a táblázat alján pedig összesített adat is szerepel.

Mivel a fent említett NAV adatszolgáltatás átfutási ideje viszonylagosan rövid, az általános forgalmi adó bevallásakor, már az adóhatóság által visszaigazolt adatokat tudjuk használni a bevallás kitöltéséhez.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram