Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Nincs még készen a Transzferár nyilvántartása…? nincs minden veszve! | News Flash

16 május 2019

Nincs még készen a Transzferár nyilvántartás…? nincs minden veszve!

Mindenkit a transzferár nyilvántartás új formája foglalkoztat, de van itt ennél fontosabb szempont is.

A nyilvántartás elkészítése nem kis feladat, ezért előfordulhat, hogy határidőre már nem tud elkészülni a teljes dokumentum. Nincs azonban minden veszve!

Transzferár nyilvántartást kell készíteni – néhány kivételtől eltekintve – azon gazdálkodóknak, akik kapcsolt vállalkozásukkal üzleti kapcsolatban vannak. A formai követelményeket és a határidőt a 32/2017. (X.18) NGM-rendelet tartalmazza, amely legkésőbb május 31. (pontosabban a TAO bevallás benyújtásának ideje).

A dokumentáció szakmai szempontból két fő részre osztható:

  • szöveges rész
  • benchmark elemzés

Ez utóbbi az a rész, amely a társasági adó megállapításához és a bevalláshoz elengedhetetlen. Ezért javasolt ezt a részt mindenképpen még a TAO bevallás benyújtásáig elkészíteni. Ez jellemzően az a feladat, amit a legtöbbször az Amadeus adatbázis használatával végez el a nyilvántartást készítő szakember.

Az időben elkészített benchmark elemzésnek az alábbi előnyei vannak:

  • helyes TAO kalkuláció és bevallás készíthető, amivel elkerülhető, hogy az elkésett Transzferár nyilvántartás miatt a vállalkozás később önellenőrizni kényszerüljön,
  • csökkenthető a mulasztási bírság kockázat.

A benchmark elemzés még korántsem jelent kész nyilvántartást, ennek soron kívüli elkészítése csupán a kockázatok és költségek csökkentésének egy módja lenne javaslatunk szerint. A nyilvántartás elmaradt további kötelező formai és tartalmi elemeit a lehető leghamarabb be kell fejezni!

Célegyenesbe fordult a TP határidő! Forduljon transzferár szakértőinkhez, hogy segítségére lehessünk egy gyors és szakszerű benchmark elemzés elkészítésében, amíg nem késő.

Nincs még készen Transzferár nyilvántartása?

Győződjön meg róla, hogy elkerüli a nem kívánatos büntetést!

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
map-markercrosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram