Vissza a Newsroom-ba
Mailchimp - subscribe form sidebar

Ingatlanok utáni adózás, önellenőrzés az e-ÁFA rendszerben|NAV-Figyelő 27. hét

8 július 2024

1. e-ÁFA – benyújtható az önellenőrzés

A NAV közleményében arról tájékoztat, hogy az eÁFA-rendszeren keresztül már az önellenőrzések is benyújthatók mind a webes felületen, mind gép-gép kapcsolaton keresztül.

Az adóhatóság folyamatosan dolgozik az idén indult eÁFA-rendszer további fejlesztésén, és most a működésének második mérföldkövéhez érkezett: az alapbevallásokon túl már az eÁFA-rendszerben benyújtott bevallások önellenőrzése – valamint helyesbítése, illetve javítása – is lehetséges.

A gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodóknak kedvezmények is járnak. Így, ha az önellenőrzést a gépi interfészes bevallás benyújtásától, de legkésőbb a bevallás esedékességétől számított tizenöt napon belül nyújtják be, nem kell önellenőrzési pótlékot fizetniük. Ezen kívül a megbízható minősítésű adózók áfabevallását az esedékességétől számított tizenöt napig  csak akkor ellenőrizheti a NAV, ha súlyos szabálytalanságok feltételezhetők.

Fontos, hogy az új funkciókkal változik az eÁFA webes felületének tartalma is, valamint a gép-gép kapcsolaton keresztül benyújtandó XML-séma is módosult. Ez utóbbiról az informatikai fejlesztéseket végzőket már korábban tájékoztatta az adóhatóság az eÁFA GitHub felületén.

2. Ingatlan bérbeadásának és egyéb hasznosításának adózása

Az adóhatóság frissítette a honlapján elérhető 10. sz. információs füzetet, amely az ingatlanok bérbeadásának, illetve egyéb hasznosításának adózásáról szóló legfontosabb tudnivalókat tartalmazza.

A tájékoztatóban a júliusban hatályos szabályok találhatók arra vonatkozóan, milyen adókötelezettségeink keletkeznek akkor, ha az ingatlant bérbeadjuk, vagy azt szálláshely-szolgáltatás vagy fizetővendéglátás keretében hasznosítjuk. Szintén olvashatunk a termőföld bérbeadásáról is, illetve az adóhatóság összegyűjtötte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket is, melyeket kimerítően, azonban érthető formában meg is válaszolt.

A témával mi is számtalanszor foglalkoztunk már, az erről készült Accace Nézőpont podcast-epizód ITT hallgatható meg, valamint a témában írt cikkünk ITT olvasható.

3. Adótraffipax

Baranya megyében július 8. és 14. között:

 • hétfőn Komlón, a zöldség- és gyümölcskereskedők,
 • kedden Pécsett a Verseny utcai és Kincses úti üzletek,
 • pénteken Pécsett a könyvesboltok,
 • a hét minden napján pedig a vármegyei szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedők számíthatnak ellenőrzésekre.

A Villányi Rozé Fesztiválon is számítani kell az ellenőrök megjelenésére, valamint az ipari parkokban és nagykereskedelmi bázisokon az ellenőrzések folyamatosak.

Az adóhatóság a Dél-budapesti igazgatóság illetékességi területén július és augusztus hónapokban az építőipari vállalkozásokat és az építőanyag-kereskedőket ellenőrzi majd. Emellett, július 1. és augusztus 31. között a szabadtéri vendéglátóhelyek, valamint a strandcikk-kereskedők számíthatnak még ellenőrzésekre.

Hajdú-Bihar megyében július 10-én a vármegyei építkezéseken kell ellenőrzésekre számítani.

Nógrád megyében július 8. és 12. között az alábbi járásokban tervez az adóhatóság ellenőrzéseket, ezúttal a használtruha-kereskedőknél:

 • július 8, hétfő – Rétsági járás
 • július 9, kedd – Pásztói járás
 • július 10, szerda – Balassagyarmati járás
 • július 11, csütörtök – Salgótarjáni járás
 • július 12, péntek – Szécsényi járás

Fejér megyében az EFOTT fesztiválon kell kiemelten ellenőrzésekre számítani.

Békés megyében az alábbi rend szerint ellenőriznek majd a NAV munkatársai:

 • július 8. és 12. között a szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedőknél,
 • július15. és 19. között a vendéglátóknál,
 • július 22. és 26. között Gyulán, Békéscsabán, Orosházán, Szarvason
 • július 29. és augusztus 3. között a szezonális termékeket (vízibickli, bringóhintó) árusítóknál,
 • augusztus 5. és 9. között a strandokon,
 • augusztus 21. és 30. között a papírboltokban és tanszerárusoknál

Mindemellett, a nyári időszakban is folyamatosak lesznek az ellenőrzések a vármegyei építkezéseken.

Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram