Vissza a Newsroom-ba
Mailchimp - subscribe form sidebar

Újabb funkció az eÁFA rendszerben, a Belarusz-Magyar kettős adóztatást elkerülő egyezmény részleges felfüggesztése | NAV-Figyelő 23. hét

10 június 2024

1. A Belarusz köztársaság és Magyarország közötti kettős adóztatást elkerülő egyezmény részleges felfüggesztése

A Belarusz Köztársaság 2024. június 1-től 2026. december 31-ig felfüggesztette a Magyarországgal kötött, hatályos, kétoldalú, a 2004. évi CXIII. törvénnyel kihirdetett adóegyezmény 10., 11. és 13. szakaszainak alkalmazását, mely az osztalékjövedelem, a kamat és az egyéb tőkejövedelmek (azaz elidegenítésből származó jövedelem, kivéve a jogdíj) adóztatását érinti.

Az egyezmény további rendelkezéseit, mint például bérjövedelem, nyugdíj, vállalkozások nyereségének adóztatása, illetve az eljárási rendelkezések (vitarendezés, adóügyi információcsere), a felfüggesztés nem érinti- áll a hatóság tájékoztatásában.

Az említett szakaszok belorusz felfüggesztése eredményeként a befektetésekből származó passzív jövedelmekre (osztalék, kamat, tőkenyereség) vonatkozóan a Belarusz Köztársaság adóztatási jogát az egyezmény nem fogja korlátozni, azaz a belorusz fél az egyezmény által meghatározott kedvezményes forrásadókulcsok helyett a kifizetésekre a saját belföldi adómértékét alkalmazza.

A NAV felhívja rá a figyelmet, hogy a felfüggesztéssel az Egyezmény hatálya nem szűnik meg, ugyanakkor a felfüggesztés időtartama alatt a belorusz fél a felfüggesztett rendelkezésekből eredő kötelezettségeit nem teljesíti. 

Fontos, hogy Magyarország továbbra is alkalmazza az Egyezmény rendelkezéseit, biztosítja az Egyezményből eredő kedvezményeket (az adóztatási jog korlátozását, kedvezményes forrásadókulcsokat, a kettős adóztatás elkerülésének magyar engedményeit stb.) a magyar–belorusz viszonylatú jövedelmekre.

2. Önellenőrzési funkció az eÁFA-rendszer M2M-kapcsolatán

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a GitHub felületén elérhetővé tette az eÁFA-rendszer gép-gép kapcsolatán benyújtható önellenőrzéshez készített fejlesztői dokumentációt, valamint a hozzá tartozó új XSD-sémát.

2024. július 1-jétől az eÁFA-rendszer felhasználói gép-gép kapcsolaton keresztül is helyesbíthetik majd az eÁFA keretében benyújtott bevallásaikat. Az új funkció elindításáig továbbra is a szokott módon, nyomtatványon végezhető önellenőrzés.

Ha az önellenőrzést nyomtatványon adták be, akkor az adott időszak bevallásának adatai ezután is kizárólag nyomtatvánnyal helyesbíthetők.

Az új funkció információival kiegészített, fejlesztéshez szükséges magyar nyelvű dokumentáció (specifikáció), valamint az új XSD-séma elérhető az e-áfához tartozó GitHub oldalon, ami a hatóság oldalán keresztül érhető el.

3. A családi kedvezmény érvényesítése a családi pótlékra saját jogon jogosult, rokkantsági járadékban részesülő, továbbá tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személyek esetében

Tájékoztatót adott ki NAV a családi kedvezmény érvényesítésének egyes részleteiről. Az alábbiakban ebből a tájékoztatóból néhány fontos elem található.

A családi kedvezmény az összevont adóalapba tartozó jövedelmekből (például munkabér, megbízási díj, egyéni vállalkozó esetében a vállalkozói kivett vagy az átalányban megállapított jövedelem, egyéb jövedelem) érvényesíthető.

A családi kedvezményt érvényesítheti

 • az a magánszemély, aki családi pótlékra jogosult, továbbá a vele közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa,
 • a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa, továbbá
 • a családi pótlékra saját jogán jogosult személy, vagy – döntésük szerint – a vele közös háztartásban élő hozzátartozói (ideértve a gyermek szüleinek hozzátartozóit is) közül az egyik,
 • a rokkantsági járadékban részesülő személy, vagy – döntésük szerint – a vele közös háztartásban élő hozzátartozói (ideértve az ellátásban részesülő személy szüleinek hozzátartozóit is) közül az egyik.

Saját jogán jogosult családi pótlékra a 18. életévét betöltött tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy az iskoláztatási támogatásra való jogosultság megszűnésének időpontjától.

A rokkantsági járadékot annak kérelmére állapítja meg a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv,

 • akinek a 25. életéve betöltése előtt keletkezett egészségkárosodása legalább 70 százalékos mértékű, és
 • nem részesül nyugellátásban, baleseti nyugellátásban vagy megváltozott munkaképességű személyek ellátásában (rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban).

Azokban a hónapokban érvényesíthető a családi kedvezmény, amelyekben a magánszemély saját jogán jogosult családi pótlékra, vagy amely hónapokban rokkantsági járadékot folyósítanak neki.

A családi pótlékra saját jogán jogosult és a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély esetében a családi kedvezményt vagy ő maga érvényesíti, vagy pedig közös döntés alapján a vele közös háztartásban élő egyik hozzátartozója (ideértve a gyermek szüleinek hozzátartozóit is).

A teljes tájékoztató az adóhatóság honlapján érhető el.

4. Adótraffipax

Nógrád Vármegyében a NAV június 10. és 14. között az alábbiak szerint tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • június 10. (hétfő)- Szécsényi járás,
 • június 11. (kedd)-Pásztó járás,
 • június 12. (szerda)-Balassagyarmati járás,
 • június 13. (csütörtök)-Salgótarjáni járás,
 • június 14. (péntek)-Bátonyterenyei járás.

Hajdú-Bihar Vármegyében a hivatal munkatársai június 12-én Vámospércsen ellenőrzik a kiskereskedőket és a vendéglátókat. 

A revizorok június 14. és 16. között a Debrecziner Gourmet Fesztiválon és annak környékén a kiskereskedők, szolgáltatók és vendéglátók körében végeznek ellenőrzést.

A vármegye építkezésein továbbra is folytatódnak az ellenőrzések.

Baranya vármegyében június 10. és 16. között hétfőn Pécsett, a pékségeket, kedden szintén Pécsett a fagylaltozókat, csütörtökön Harkányban, a strand vendéglátóhelyeit, valamint a hét minden napján a vármegyében árusító szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedőket ellenőrzik.  

A revizorok megjelenésére számíthatnak továbbá „Mecsek Rallye” rendezvény árusai is.  

A vármegye ipari parkjaiban és nagykereskedelmi bázisain a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai.

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében június 19 és 21. között a fagylaltot árusítóknál lehet számítani az ellenőrzést végző szakemberekre.

A vármegye egész területén június 10. és 13. között ellenőrzést végez a NAV a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket árusítóknál.

Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram