Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Mobilalkalmazások értékesítése után teljesítendő áfa kötelezettség Magyarországon | News Flash

20 április 2016

2015. január 1-i hatállyal új áfa-szabályozás lépett életbe az Európai Unióban a távolról nyújtható szolgáltatásokat illetően. A távolról is nyújtható szolgáltatások teljesítési helye 2015-től a fogyasztó letelepedési helyéhez igazodik. Az említett szolgáltatások kategóriájába esnek az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások, amely piaci szegmensnek a mobilalkalmazások forgalmazói is részei. A törvénymódosítás értelmében a szolgáltatás teljesítési helyének már nem a fejlesztő vagy a közvetítő platform (AppStore, Google Play) országa minősül, hanem a célország, a végfelhasználó tartózkodási helye határozza meg az általános forgalmi adó mértékét. Nem egyértelmű esetekben (például utazás, nyaralás közben), a mobiltelefonban található SIM-kártya ország előhívószáma határozza meg az adózás szerinti tagállamot. Jelen összefoglalónkban megvizsgáljuk, miként teljesíthető az áfa-bevallási és fizetési kötelezettség a legkisebb adminisztrációs teherrel.

Letöltés

Kit érint?

Fontos megemlíteni, hogy ez a szabályozás csak a magánszemélyek felé teljesített szolgáltatásokat érinti (B2C) a vállalatok közti kereskedelmet (B2B) nem.

Adózás menete és mértéke

A hatályba lépés napjától kezdve az Európai Unió területén belül egységes adózási szabályokról beszélhetünk, minden tagállamban tevékenykedő fejlesztőre, forgalmazóra ugyanazon előírások vonatkoznak. Azonban a célország szerinti adózás következményeként eltérő adókulcsot kell alkalmazni a különböző tagállamokban.

Ki jár ezzel jól?

Ennek a szabályozásnak célja, hogy megteremtse az egyenlő versenyhelyzetet és az azonos feltételek által ne kerüljenek hátrányba a magasabb áfa kulccsal rendelkező tagállamok, illetve csökkentse a szolgáltatók adminisztrációs terheit, ezzel növelve a költséghatékonyságot. Ez a magyar forgalmazókat pozitívan érinti, mivel külföld felé kedvezőbb áfa kulccsal számlázhatnak. Azon magyar fogyasztókat, akik külföldről rendelnék meg ugyanezen szolgáltatásokat, hátrányos helyzetbe hozza, ugyanis az ő megrendeléseikre a 27%-os hazai áfa kulcs fog vonatkozni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy fejlesztőnek, népszerű alkalmazása eladása során akár mind a 28 uniós tagállamban keletkezhet adóbevallási és fizetési kötelezettsége. Ezért annak érdekében, hogy leegyszerűsödjön az adminisztrációs folyamat, az Európai Unió bevezette a MOSS rendszert.

Ügyintézési rendszer

Az úgynevezett mini-one-stop-shop (MOSS), azaz az mini egyablakos ügyintézési rendszer lehetővé teszi, hogy a kereskedő úgy végezhesse tevékenységét az EU összes tagállamában, hogy csak a saját országának adóhatósága felé tesz eleget adóbevallási és adófizetési kötelezettségének. Az így befolyt adót az országok az egymás között lebonyolított tranzakciókkal arányosan osztják el.

Ügyintézés menete

Ez az ügyintézési rendszer csupán egy könnyítés, nem kötelező, azonban hatalmas segítség, hogy ne kelljen minden tagállam adóhatóságánál bejelentkezni a szolgáltató társaságoknak az áfa hatálya alá. Amennyiben a szolgáltató a MOSS rendszert választja kötelezettsége teljesítésére, akkor az elektronikus bevallásra az adóhatóság honlapján elérhető linken van lehetősége, melyet minden negyedévet követő hónap 20-áig van módja beadni és ugyanezen napig teljesíteni a befizetési kötelezettséget is (euro devizanemben). Az adóhatóságok az így befizetett adót a rögzítés és adminisztrációs folyamat befejeztével eljuttatják a fogyasztás hely szerinti tagállamnak.

Amennyiben Ön vagy Ön Cége érdekelt ebben az adózási formában vagy bővebb információra van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot, tanácsadóink állnak rendelkezésére.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
downloadcrosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram