Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

A július 1-jével hatályba lépő adó aktualizációk | News Flash

3 július 2019
Ez a cikk
nyelven is elérhető

A T/6351 számú törvényjavaslat („nyári adócsomag) – számos módosító szabállyal – még tárgyalás alatt van, de 2019. július 1.-től már a korábbi rendelkezések folyományaként is történtek változások. Ezen változásokat foglaljuk össze röviden a következőkben.

A Szociális Hozzájárulási Adó (Szocho) mértéke 19,5 %-ról 17,5%-ra csökken mind az összevonandó jövedelmek, mind az ún. „természetbeni juttatások” tekintetében.

Ehhez kapcsolódó jogszabályváltozás az Szja tv. 29.§-ában meghatározott különleges adóalapszámítási arány változása. A hivatkozott szabály szerint ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették), a megállapított jövedelem korábbi 84%-a helyett, immáron 85 %-át kell jövedelemként figyelembe venni.

Bekerült továbbá a személyi jövedelemadó mentes tételek közé a nagycsaládok személygépkocsi-szerzési támogatásáról szóló jogszabály alapján adható támogatás, a babaváró támogatásról szóló kormányrendelet szerinti kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás is.

Hasonlóan az EKHO alap után is 17,5% adót fizet a kifizető a korábbi 19.5% helyett.

A KATA alá tartozó főállású kisadózók ellátási alapja is kedvező irányba változott. A KATA-s kisadózó biztosítottnak minősül, azaz valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, 2019. július 1.-től ezen ellátások számításának alapja pedig havi 98 100 forint (korábban 94 400 forint), magasabb összegű tételes adó fizetése esetén 164 000 forint (korábban 158 400 forint).

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram