Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Év végi feltöltési kötelezettség: Nyugodtabban készülhetünk a karácsonyra | News Flash

17 december 2020

Az év végi feltöltési kötelezettség eltörlésével a vállalkozások jelentős adminisztrációs tehertől szabadultak meg.

Mit is jelent ez a vállalkozások számára?

A korábbi években adóelőleg-kiegészítési (feltöltési) kötelezettség terhelte a vállalkozásokat az alábbi adónemek tekintetében, amennyiben a megelőző üzleti év éves nettó árbevétele elérte a 100 millió forintot:

  • társasági adó,
  • innovációs járulék,
  • helyi iparűzési adó,
  • energiaellátók jövedelemadója,
  • reklámadó,
  • egyszerűsített vállalkozói adó.

2019. adóévtől megszűnt az adóelőleg-kiegészítési (feltöltési) kötelezettség a helyi iparűzési adót leszámítva. A korábbi szabályozás értelmében tehát még 2019-ben is a megfizetett iparűzési adó előlegét az adóévi várható fizetendő adó összegére ki kellett egészítenie annak a társasági adóalanynak minősülő, kettős könyvvitelű vállalkozónak, amelynek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított nettó árbevétele a 100 millió forintot meghaladta.

Azonban míg tavaly még gondoskodni kellett a feltöltési kötelezettség teljesítéséről a helyi iparűzési adó tekintetében, addig az idén nyáron elfogadott adóváltozások következményeképp ez a kötelezettség is megszűnt.

Ez az eltérő üzleti éves adózókra is vonatkozik, akik adóéve 2020. július 15-ét magában foglalja.

Mindez azt jelenti, hogy az adózóknak

  • az adóévben már befizetett előlegeket nem kell az adóévi várható adó összegére kiegészíteniük, és
  • az erről szóló bevallást sem kell benyújtaniuk.

Amit érdemes még megemlíteni

Míg 2019. évben a társasági adóalanyok még dönthettek arról, hogy élnek-e feltöltési kötelezettségükkel a társasági adónem vonatkozásában, addig 2020-ban már nincs erre lehetőség. Ez azon vállalkozások számára érdekes, akik adófelajánlást szeretnének tenni a társasági adó terhére.

Nincs ok azonban az elkeseredésre, hiszen a feltöltési kötelezettség eltörlésével az adófelajánlás szabályai is módosultak némiképp. 2020. január 1-től a vállalkozások már az adóelőlegek esetében is azok 80%-ról rendelkezhetnek a korábbi 50% helyett.

Nem változott az a szabály, miszerint az adóelőleg és az adó terhére történő felajánlás együtt nem haladhatja meg a fizetendő társasági adó 80%-át.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram