Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

EKÁER változások 2020 | News Flash

25 március 2020

Talán sokan nem tudják, hogy egy 2019. nyári javaslatnak köszönhetően a közelmúltban két, a gazdálkodókat segítő EKÁER változás is érkezett.

A változások egy részének hatályba lépése az eredetihez képest egy kicsit kitolódott, azonban végül 2020. március 1-ével hatályba léptek.

Tekintsük is át, hogy mi is ez a két fontos változtatás.

EKÁER változások 2020 – általános áttekintés/tudnivalók

Aki foglalkozott már egy kicsit is az EKÁER-rel, az tudja, hogy az EKÁER-szám érvényessége a 15. napon lejár. A fuvarozás megkezdését minden esetben, sőt az EU-ból belföldre, valamint a belföldi feladási címről belföldi kirakodási címre történő fuvarozás esetén a fuvarozás lezárását is az EKÁER-szám érvényességi idején belül be kell jelenteni.

A 2019-ig érvényben lévő szabályok szerint az EKÁER-ben bejelentett adatokat utólagosan (vagyis az EKÁER-szám érvényességi idejének lejárta után, illetve annak lezárását követően) már nem lehetett módosítani. Ez a szigor érthető, mivel az EKÁER egy közel valós idejű adatszolgáltatási kötelezettség. A hatóságoknak az adatokra azonnal szüksége van, hiszen az EKÁER elsősorban a valós idejű – közúti – ellenőrzésék szolgálatában áll.

Lezárt EKÁER bejelentések módosítása

Az egyik legfontosabb változás, hogy a már lezárt EKÁER bejelentések módosíthatóvá váltak. Első ránézésre ez egy igen pozitív változás, azonban a részletszabályokat elolvasva egyből látszik, hogy viszonylag szigorú feltételeket szab a jogszabály a módosításnak. Nézzük meg a szabályokat részletesebben.

  • A lezárt EKÁER számok kizárólag az online felületen módosíthatók.
  • A bejelentés a lezárást követően kizárólag 1 alkalommal módosítható.
  • A módosítást az EKÁER szám lezárását követő 3 munkanapon belül lehet benyújtani, de legkésőbb a NAV adott szállítmánnyal közvetlenül összefüggő ellenőrzésének megkezdéséig.
  • Mikortól számít lezártnak az EKÁER-szám? Az EKÁER elektronikus felület az EKÁER-számot azonnal, automatikusan lezárja pl. ha a termék kirakodási (átvételi) címre érkezésének időpontját a rendszerben bejelentették, vagy ha az időpont bejelentése nem történik meg, akkor az EKÁER-szám érvényességi idejének lejártakor.
  • A fenti, 3 munkanapos határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem benyújtásának helye nincs.
  • Ha a módosított adatok alapján az adózó magasabb összegű kockázati biztosíték nyújtására kötelezett, az EKÁER felületen a módosítást csak akkor engedi a rendszer rögzíteni, ha az adózó a biztosítéknyújtási kötelezettségét maradéktalanul teljesítette.
  • A lezárt EKÁER szám módosításakor minden esetben pótlékfizetési kötelezettség keletkezik, a pótlék összege módosítható adatonként, függetlenül az érintett tételsorok számától 5 000 HUF, a pótlékot a módosítás benyújtását követő munkanapon kell megfizetni, mérséklésre, részletfizetésre nincs lehetőség. 

Mulasztási bírságot érintő változás

A másik fontos változás az EKÁER bírságok kiszabására vonatkozó szabályok módosulása. Nem szabható ki mulasztási bírság az EKÁER-bejelentés elmulasztásáért vagy a hibás bejelentésért, ha az adózó igazolja, hogy úgy járt el, ahogy ez az adott helyzetben tőle elvárható volt. Azt, hogy az adózó milyen bizonyítási eszközökkel élhet, valamint milyen körülményeket mérlegel az adóhatóság, azt a gyakorlat fogja megmutatni.

Végezetül szeretnénk felhívni a figyelmet még egy fontos dologra.

Sokan figyelmen kívül hagyják, pedig az EKÁER rendelet rendelkezik róla, hogy a külföldi, devizában nyilvántartott beszerzéseket és áruszállításokat milyen árfolyamon kell forintra átszámítani.

A legtöbben azt gondolják, hogy az aktuális napi (szállítás megkezdésének napja) MNB vagy banki árfolyam alkalmas arra, hogy a devizában beszerzett árut forintosítsák és bejelentsék az EKÁER rendszerbe. Érdemes azonban tudni, hogy az EKÁER rendelet pontosan leírja, hogy melyik évben milyen árfolyamot kell alkalmazni. A rendelet 17. § (5) alapján a forintra történő átszámítás a tárgyévet megelőző év utolsó napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamon történik. Vagyis minden évben az előző év december 31-i MNB középárfolyam az irányadó 366 (2020. szökőév) napon keresztül.

Ez a 2020-as évben (2019. december 31-i árfolyam):

  • 330,52 HUF/EUR és
  • 294,74 HUF/USD árfolyamot jelent.

Reméljük, a fentiekkel segítségükre lehettünk a mindennapi munka során.

Amennyiben kérdése lenne EKÁER-t érintően vagy segítségre van szüksége a bejelentéssel, ügyintézéssel kapcsolatban, keresse adószakértőinket, akik készséggel állnak rendelkezésére!

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram