Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Borászati termék juttatása adómentes november közepétől | News Flash

13 november 2023
Ez a cikk
nyelven is elérhető
Borászatai termékek juttatása

A 451/2023. (X.4.) Korm. rendelet alapján idén november 16-tól adómentes a közvetlenül a borászattól vásárolt, palackozott, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor, borászati termék juttatása, ha arra

  • reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében,
  • üzleti ajándékként,
  • csekély értékű ajándékként kerül sor.

Borászatai termék juttatása és a karácsonyi időszak

A karácsonyi időszak közeledtével számos vállalkozás számára jó hír lehet, hogy amennyiben a fenti feltételek teljesülnek, úgy mind az üzleti partnereknek, mind az egyes céges rendezvényeken, illetve a munkavállalók részére csekély értékű ajándékként, az eddigiektől eltérően adómentes adhatók borászati termékek. Ezek juttatása után ugyanis ilyen esetekben nem kell sem személyi jövedelemadót, sem szociális hozzájárulási adót fizetni.

Mikor nincs adómentesség

Fontos azonban, hogy nem adómentes a juttatás, ha a terméket kereskedőktől (például: borkereskedés, üzletek-üzletláncok) szerzik be, mivel az adómentesség feltétele, hogy azt közvetlenül a borászattól vásárolják. Emellett az is feltétel, hogy a bor palackozott legyen, illetve, hogy az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy földrajzi jelzéssel ellátott legyen.

Az új szabály azt rögzíti, hogy mely – a törvény szerint egyes meghatározott juttatásnak minősülő – esetekben mentesül a borászati termék juttatása az adófizetési kötelezettség alól.

Az egyes juttatások fogalma, tartalma, beleértve az értékhatárokat is, változatlanok, azokba az adómentesen juttatott borászati termék és annak értéke változatlanul beleszámít.

Csekély értékű ajándék juttatás

Tehát csekély értékű ajándékot továbbra is évente csak egyszer lehet juttatni egyes meghatározott juttatásként a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékben (jelenleg 23.200 forint), melyben a borászati termékre jutó érték így adómentes.

A fentiek alapján, a reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás (pl. üzleti, ünnepi vacsorák, rendezvények) mellett:

  • a kedvező szabályok alapján az év végi ajándékozáskor a munkáltató által a munkavállalóknak csekély értékű ajándékként (ha az adóévben korábban csekély értékű ajándék juttatásának elszámolása az adott magánszemély kapcsán még nem történt), valamint
  • a cégek által üzleti partnereiknek üzleti ajándékként juttatott, a kormányrendelet szabályainak megfelelő borászati termékek után nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

A november 16-a előtt juttatott, egyébként a feltételeknek megfelelő borászati termék még nem kezelhető adómentesként, illetve kiemeljük, hogy a jogszabály veszélyhelyzeti, átmeneti rendelkezés, így annak alkalmazhatósága a veszélyhelyzet időtartamához igazodik, és azt követően csak akkor marad alkalmazható, ha az erre vonatkozó rendelkezések az személyi jövedelemadóról szóló törvénybe bekerülnek.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram