Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Átalányadózás összehasonlítása a KATA-val példákon keresztül | News Flash

27 július 2022

Átalányadózás összehasonlítása KATA-val  egyszerű példákon keresztül. A kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló, 2022. évi XIII. törvény elfogadásával és kihirdetésével sok vállalkozó kikerül a KATA hatálya alól. Számukra gyűjtöttük össze cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat, szemléletes példákon keresztül.

1. Főfoglalkozású, adómentességi határon belül maradó egyéni vállalkozó

A 2022-as évi minimálbérrel számolva, 40%-os költséghányadot alkalmazva az 1,2 millió forintos jövedelemhatárt a vállalkozó akkor nem lépi át, ha éves bevétele nem haladja meg a 2 millió forintot. Ez az összeg egy hónapra visszaosztva 166.667 forint bevételt jelent.

Ebben az esetben a KATA havi összege 50.000 forint volt (azzal, hogy amennyiben az ügyfelekre vonatkozó kitétel teljesül, ez az adózási forma továbbra is választható marad).

Az átalányadózás választása esetén, tekintettel arra, hogy főfoglalkozású az egyéni vállalkozó, úgy attól függetlenül, hogy jövedelme nem lépi át az adómentességi határt, a havi közterhek összege a következő:

  • személyi jövedelemadó: 0 forint (tekintettel a jövedelem adómentes mértékére)
  • társadalombiztosítási járulék: minimálbér szerint 37 000 forint, bérminimum szerint 48 100 forint
  • szociális hozzájárulási adó: minimálbér szerint 29 250 forint, bérminimum szerint 38 025 forint

Összesen: 66 250 forint, illetve bérminimum esetén 86 125 forint havonta.

2. Főfoglalkozású, havi 500.000 forintos bevételt szerző egyéni vállalkozó

Ebben az esetben a 40%-os költséghányadot alkalmazva jövedelemként 300 000 forintot kell számolni, amely évente 3,6 millió forintot jelent. Az 1,2 millió forintig megállapított adómentességre tekintettel az éves adóköteles jövedelem 2,4 millió forint, amely után az alábbi terhek fizetendők egy évben:

  • személyi jövedelemadó 15%
  • társadalombiztosítási járulék 18,5%
  • szociális hozzájárulási adó 13%

Összesen, egy hónapra vetítve a fenti számokat alkalmazva 93.000 forint adó- és járulékkötelezettség keletkezik.

Az egyes közterhek mértéke az adómentességi határ átlépése esetén megegyezik a nem főfoglalkozású egyéni vállalkozók esetén számított adók és járulékok mértékével

Tekintse meg tanácsadói szolgáltatásainkat!

Adótanácsadás | Tranzakciós tanácsadás | Jogi tanácsadás | Vállalati & adminisztrációs szolgáltatások

3. Nem főfoglalkozású, adómentességi határon belül maradó egyéni vállalkozó

Nem főfoglalkozású egyéni vállalkozó esetén a KATA havi összege 25.000 forint volt főszabály szerint. A nem főfoglalkozású egyéni vállalkozók esetében a KATA fenntartásának lehetősége, függetlenül az üzleti partnerektől (magánszemélyek vagy adóalanyok) megszűnik.

Ebben az esetben a 40%-os költséghányad alapján a vállalkozó évi 2 millió forint bevételig adómentességet élvez, és amennyiben teljesül, hogy nem kötelezett a minimum járulékok fizetésére, úgy abban az esetben nem terheli eddig az összegig sem személyi jövedelemadó, sem társadalombiztosítási járulék, sem szociális hozzájárulási adó a jövedelmét. Az adómentességi határ átlépését követően kell a ténylegesen megszerzett jövedelem (költséghányad alkalmazását követően) után járulékokat fizetni.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram