Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

ÁFA változások az e-kereskedelem területén az Európai Unióban | eBook

21 május 2021
Ez a cikk
nyelven is elérhető

E-shop üzemeltetők, figyelem! 2021. július 1-jétől jelentősen megváltoznak az áruk postai értékesítésének szabályai.

Amennyiben az Ön e-shopja más Európai Uniós államokbeli ügyfeleknek szállít árut, akkor a postai megrendelések áfakezelésének változása Önre is érvényes. Ennek oka az áfa-szabályozás megváltozása az áruk távértékesítése esetén. A változás azon esetekre vonatkozik, amikor az árut más tagállamba szállítják a végfelhasználónak (természetes személyeknek, nem pedig vállalkozásoknak), azaz olyan személyeknek, akik nem adóalanyok.

Készítettünk egy hasznos összefoglalót az életbe lépő változásokról, mely segít megválaszolni a kérdéseit.

A letöltéshez kattintson.

Hogyan működik manapság?

Jelenleg minden Európai Uniós államnak megvan a saját küszöbértéke az áruk távértékesítésére az EU országok között. Az ÁFA tekintetében a kereskedő a következő helyzetekkel szembesülhet:

  • nem éri el a tagállam által megszabott határértéket – a kereskedő annak az államnak az áfáját alkalmazza, ahol a szállítás megkezdődik (pl. olyan helyzetben, amikor a feladó ország Magyarország, a kereskedő a magyar ÁFA-t alkalmazza a szállításra);
  • túllépi a tagállam által megszabott határértéket – a kereskedő köteles regisztrálnia magát az ÁFA nyilvántartásba abban az államban, ahol a szállítás véget ér, és az adott állam szabályai szerint bevallást kell benyújtania és ott megfizetnie az ÁFA-t (pl. olyan helyzetben, amikor az áru szállításának vége Szlovákia, a kereskedő köteles a szlovák ÁFA-t alkalmazni a szlovák vevőknek eladott árukra, regisztrálnia magát a szlovákiai ÁFA nyilvántartásba és szlovák bevallásokat benyújtania).

Mi fog változni?

2021. július 1-jétől a megszabott határérték minden EU tagországra egységesen évi 10 000 EUR-ban lesz meghatározva. Azon magyar e-shopok, amelyek más EU tagállamba történő értékesítése nem haladja meg az évi 10 000 EUR határértéket, továbbra is a magyar áfa hatálya alatt maradnak.

Amennyiben az e-shop meghaladja a fent említett küszöbértéket, akkor a kapcsolódó ÁFA kötelezettségek teljesítéséhez az alábbi lehetőségek egyikét szükséges választania:

  • ÁFA regisztrációt nyújt be minden olyan EU tagállamban, ahová árukat szállít, még akkor is, ha a kereskedő csupán egyetlen egy szállítást hajtott végre;
  • regisztrálja magát a helyi országban, pl. Magyarországon az egyablakos rendszerben (OSS), és az összes EU tagországnak történő termékértékesítésből származó ÁFA-kötelezettségét Magyarországon teljesíti.

A 10 000 EUR küszön kizárólag azokra a helyi személyekre vonatkozik, pl. magyar e-shopok, amelyek csak az adott országból küldenek árut – pl. Magyarországról – és nem rendelkeznek telephellyel egy másik EU tagállamban. Ellenkező esetben a fent említett szabályok nem érvényesek.

Mi az az egyablakos ügyintézés (OSS)?

Az egyablakos (One Stop Shop, OSS) regisztráció önkéntes alapon működik. Amennyiben az e-shop ezt az opciót választja, akkor csak egy ÁFA bevallást nyújt be, amelyben az összes EU-n belüli  távértékesítését jelenti.

Az ÁFA bevallásban feltünteti az e-shop által teljesített teljes eladás értékét külön-külön az egyes tagállamokra bontva. Az adózási időszak naptári negyedév, az adókötelezettséget pedig egyösszegben rendezik az adóhatóság külön erre a célra kijelölt számlájára. A bevallás benyújtásának határideje a negyedév lejártát követő hónap utolsó napja lesz, vagyis a harmadik negyedévi bevallás benyújtásának határideje október 31-e.

Lesz e bármilyen előnye annak aki az egyablakos ügyintézést választja?

A válasz erre a kérdésre nagyban függ a kereskedő sajátos helyzetétől. A kereskedőnek magának kell megítélnie, hogy megéri-e regisztrálnia az egyablakos ügyintézésre vagy sem.

Általánosságban kijelenthető, hogy az egyablakos regisztráció előnyt jelent azoknak a kereskedőknek, akik csak távértékesítést végeznek. Ebben az esetben az egyablakos ügyintézés előnyei a következőek:

  • nincs ÁFA regisztrációs kötelezettség az érintett EU tagállamokban;
  • amennyiben a kereskedőt az adott EU tagállamban már regisztrálták az ÁFA nyilvántartásba, úgy megszüntetheti az ilyen nyilvántartást, ezáltal jelentősen csökkentve a kereskedővel szemben támasztott adminisztratív és pénzügyi követelményeket;
  • az elkészítendő és benyújtandó ÁFA bevallások számának csökkentése: az egyablakos ügyintézést választó kereskedők csak két ÁFA bevallást nyújtanak be (azaz a szokásos belföldi ÁFA bevallást és a speciális egyablakos ügyintézés szerinti bevallást);
  • az egyablakos ügyintézés megkönnyítheti a cash flow kezelését.

Hogyan lehet regisztrálni az egyablakos ügyintézésre?

A regisztráció 2021. április 1-jén kezdődött. Az első adóbevallást ebben a rendszerben 2021. október 31-ig kell benyújtani a 2021. július 1. és szeptember 30. közötti időszakra.

Dönthetek e úgy, hogy csak néhány tagállamban regisztrálok egyablakos ügyintézésre és helyi áfa visszatérítés mellett döntök más tagállamban?

Az egyablakos ügyintézésre való regisztráció önkéntes, de amennyiben a kereskedő úgy dönt, hogy regisztrál, akkor köteles lesz az egyablakos ügyintézést alkalmaznia minden érintett EU tagállamban.

Milyen e-shopokra vonatkozik a változás?

Az új szabályok elsősorban azokra az e-shopokra vonatkoznak, amelyek áruk távértékesítését végzik a többi Uniós tagállam végfelhasználói számára, és a más tagállamokba történő értékesítések összértéke meghaladja a 10 000 EUR-t egy naptári évben.

Ha az e-shop csak Magyarországon értékesít termékeket vagy kisebb értékben értékesít más tagállamokba, és az ilyen értékesítések értéke nem haladja meg a fent említett 10 000 EUR / naptári év küszöbértéket, a helyzet az adott e-shop számára nem változik és továbbra is magyar ÁFA-t számít fel az értékesítésre.

A változás az áfa területén hatással lesz olyan magyar e-shopokra is amelyek például az Amazon vagy más egyéb “market place-eken“ kereskednek?

Bizonyos esetekben az elektronikus platformok, mint pl. az Amazon, részt vesznek az ÁFA beszedésében. Ilyen esetekben az elektronikus platform egy ÁFA szempontból fiktív szállítóként fog közreműködni, és abban az államban fizeti meg az ÁFA-t, ahol a szállítás véget ér. A fent említett szabály csak abban az esetben alkalmazandó, ha az áruk az EU területén találhatóak (pl. az árukat Magyarországon tárolják), és az eladó harmadik országból származik (pl. az eladó az USA-ban bejegyzett e-shop).

Ami a magyar üzleteket illeti, az áruk távértékesítésére vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni, akárcsak akkor, amikor az árukat a kereskedő a saját magyar oldalán keresztül értékesíti az e-shop.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, szívesen elemezzük az egyablakos ügyintézés alkalmazásának célszerűségét az e-shopja által bonyolított üzleti tranzakciók során. Örömmel nyújtunk továbbá támogatást az áruk értékesítéséhez kapcsolódó ÁFA fizetési mechanizmus helyes beállításához vagy az egyablakos regisztrációhoz.

Így tudjuk Önt támogatni

Tegyen eleget adó- és jelentéstételi kötelezettségeinek és csökkentse kockázatait szakértőink alapos és nemzetközi ismeretivel annak érdekében, hogy megfeleljen minden követelménynek, mérsékelje adókockázatait és javítsa tevékenységeinek a hatékonyságát.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
downloadcrosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram