Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

2022. december 1-ig bejelentheti, ha euróban vagy dollárban fizetné a 2023-tól esedékes társasági adót (adóelőleget) | News Flash

21 november 2022

A TAO és a HIPA kötelezettségek euróban és amerikai dollárban történő megfizetését tette lehetővé két kormányrendelet.

A 298/2022. (VIII.9) Korm. rendelet a társasági adó, míg a 366/2022. (IX.26.) Korm. rendelet a helyi iparűzési adó esetében tette lehetővé ezen kötelezettségek devizában történő megfizetését.

Fontos különbség, hogy míg a HIPA esetében az adózónak nem kell külön bejelentenie, ha adókötelezettségét devizában teljesíti, addig a TAO esetében az adó euró vagy amerikai dollár devizában történő megfizetése bejelentéshez kötött.

A devizában történő fizetéstől függetlenül az adót megállapítani mindkét esetben továbbra is forintban kell.

Társasági adó fizetése devizában

A TAO devizában való megfizetéséhez bejelentés megtétele szükséges. A bejelentést először a 2022. szeptember 30-át követően kezdődő adóévre vonatkozóan lehet megtenni azzal, hogy a bejelentésnek az adóév kezdetét megelőző hónap elsejéig be kell érkeznie az állami adóhatósághoz.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a naptári évhez igazodó, normál üzleti éves adózók, amennyiben a 2023-as évben TAO-kötelezettségüket devizában kívánják teljesíteni, az erre irányuló bejelentésüket legkésőbb 2022. december 1. napjáig kell, hogy a rendszeresített nyomtatványon megtegyék az adóhatóság felé.

Helyi iparűzési adó fizetése devizában

A HIPA kötelezettségek esetén a devizában történő fizetés bejelentéshez nem kötött, a kormányrendelet értelmében a 2023. január 1-jétől esedékessé váló adóelőleg- és adókötelezettségek esetében az adózó választhatja, hogy az átutalást euróban vagy amerikai dollárban teljesíti.

Az adózók tehát az adó és adóelőleg fizetési kötelezettségüket a Magyar Államkincstár által a helyi iparűzési adót bevezetett illetékes önkormányzat, illetve – a különleges gazdasági övezetbe tartozó adózó esetén – a NAV részére e célból euró vagy amerikai dollár devizanemben történő adófizetésre nyitott számlára történő átutalással is teljesíthetik.

Fontos, hogy más települési szintű, helyi adó devizában történő megfizetésére, ahogyan a késedelmi- és egyéb pótlékok, illetve bírságok megfizetésére, nincs lehetőség.

Gyakorlati jelentőség

Habár az adómegállapítás, illetve az adószámla vezetése továbbra is forintban történik, az euróban vagy amerikai dollárban való fizetés azon vállalkozások életében jelenthet adminisztrációs könnyítést, akiknek a bevétele jelentős részben ezen devizák valamelyikében érkezik be vagy könyveiket ezen devizákban vezetik.

Ha amellett dönt az adózó, hogy adókötelezettségét devizában teljesíti, az átváltás további, adminisztrációs és egyéb költségeivel nem kell számolni.

Ebben az esetben ugyanis a forintra való átváltás nem a kereskedelmi bankok által jegyzett árfolyamon történik, hanem az euróban vagy amerikai dollárban befolyt összegek forintra váltásakor a Magyar Nemzeti Bankhoz – mint a Magyar Államkincstár számlavezető bankjához – történő beérkezésekor érvényes MNB árfolyamot fogják alkalmazni.

A devizában teljesített utalások kapcsán mind az állami adóhatóság, mind a helyi adóhatóság által vezetett adószámlákon többletinformációk lesznek feltüntetve, így a devizában megfizetett összeg és az átváltási árfolyam is látható lesz majd rajtuk az elszámolt forintösszeg mellett.

Fontos kiemelni, hogy a fenti rendelkezések kizárólag az euró (EUR), illetve amerikai dollár (USD) devizanemben történő fizetésekre vonatkoznak.

Tekintse meg tanácsadói szolgáltatásainkat!

Adótanácsadás | Tranzakciós tanácsadás | Jogi tanácsadás | Vállalati & adminisztrációs szolgáltatások

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram