Vissza a Newsroom-ba
Mailchimp - subscribe form sidebar

SAJTÓKÖZLEMÉNY_Telefonadó: nem kétforintos kérdés a vállalkozásoknak

26 április 2012
Nem csak a „kétforintos” telefonadó megállapítása, beszedése és befizetése állíthatja kihívások elé a magyar telekommunikációs szektort, a szolgáltatásokat igénybevevő magánszemélyeket, valamint vállalkozásokat, hanem az ezzel kapcsolatban felmerülő esetleges további adófizetési kötelezettségek is – derül ki az Accace adótanácsadóinak gyorselemzéséből. Az adótanácsadó cég által készített régiós körképből kiderült az is, hogy nem számít Hungarikumnak a telefonadó, mivel hasonlót már Ukrajnában is bevezettek. A hétfőn nyilvánosságra hozott új Széll Kálmán-terv még számos további kérdést vet fel, de az már bizonyosnak látszik, hogy az új adónem bevezetése tovább növelheti a vállalkozásokat terhelő adminisztrációt.

A magyar piacon 2008 óta jelenlevő Accace a közép-kelet-európai régió meghatározó outsourcing és tanácsadó cége a tervezett telefonadó bevezetésével kapcsolatban megállapította, hogy az nem egyedülálló a régióban, igaz a felmérésben résztvevő országok közül csak egyben van hasonló. Az Accace által vizsgált öt országban (Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Ukrajna) egyedül Ukrajnában létezik hasonló adó, melynek mértéke a telefonszolgáltatási díj 7,5%-a, melyet mint nyugdíjjárulékot kell a telekommunikációs szolgáltatóknak megfizetniük.

Kádár Zoltán, az Accace adótanácsadója a tervezett magyar telefonadóval kapcsolatban elmondta: „Az adó nem csak annak mértéke miatt jelentene többlet terhet a vállalkozásoknak. A cégek esetében könnyen lehet, hogy a végleges szabályozástól függően a telefonszolgáltatást (perc, sms, mms) terhelő adó mellett további adókat is kellene fizetniük: ilyen lehet például a személyi jövedelemadó az egyéb béren kívüli juttatás jogcímén. Abban az esetben ugyanis, ha a vállalatok, illetve munkáltatók a magáncélú telefonhasználatot továbbra is megtérítik a munkavállalóknak, akkor az eddig is fizetett személyi jövedelemadón kívül további adóteherrel kell számolniuk. Ez további adóterhet jelentene a vállalkozásoknak. ”

Az új adónemből 2012-ben 30, 2013-ban 50 milliárd forint bevételt remél a kormányzat. A tervezett telefonadó valószínűleg „átmegy” majd az Európai Bizottság „rostáján”, mivel az Európai Bíróság egy korábbi ítélete (C-475/03) alapján úgy tűnik, hogy a tervezett adónem nem minősül hozzáadott érték típusú adónak és így nem ütközik az uniós normákkal.

Az Accace Magyarországon

A magyar piacon 2008 óta jelenlevő Accace a közép-kelet-európai régió meghatározó outsourcing és tanácsadó cége, mely adótanácsadással, könyveléssel, bérszámfejtéssel és egyéb számviteli szolgáltatásokkal támogatja közép- és nagyvállalati ügyfeleit. Az Accace magyar leányvállalata 2011-ben egyesült az 1996-ban alapított, könyvviteli és számviteli szolgáltatásokat nyújtó Interbook Kft-vel, ezzel erősítve magyarországi piaci pozícióját, mely a továbbiakban Accace néven folytatja tevékenységét. Az Accace ügyfélkörét a régióban működő magyar és nemzetközi cégek alkotják, közöttük new york-i, illetve frankfurti tőzsdén jegyzett vállalatok, melyek a gazdaság számos területén működnek (ingatlanpiaci cégek, befektetési alapok, kockázatitőke vállalkozások, lakás-takarékpénztárak, kiskereskedelmi cégek, informatikai vállalatok, autóipari cégek, fuvarozó vállalkozások, gyártó- és szolgáltató cégek, stb.). Az Accace saját szoftverfejlesztő csapata magasszintű támogatást nyújt a vállalatirányítási (ERP) megoldások bevezetésében is (SAP, MS Dynamics Navision, helyi szoftver). A számviteli, adózási, pénzügyi, rendszerismereti és informatikai szakértelem ezen egyedülálló kombinációja lehetővé teszi, hogy az Accace a lehető legjobb megoldásokat nyújtsa mind a piacra most belépő, teljes körű támogatást igénylő vállalatoknak, mind a már régóta működő cégeknek, amelyek pénzügyi részlegeik hatékonyságát kívánják javítani.

Az Accace csoport – melynek neve a „számvitel” és az „ász” szavak angol megfelelőit rejti magában – több mint 250 munkatársával jelenleg 10 országban van jelen szolgáltatásaival: Bulgária, Cseh Köztársaság, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram