Vissza a Newsroom-ba
CÉGALAPÍTÁSI KISOKOS 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Kötelező cégkapu regisztráció Magyarországon, 2017 | News Flash

26 szeptember 2017

Letöltés

Kötelező cégkapu regisztráció – kinek, hogyan és meddig?

A jövő év elején indul az úgynevezett cégkapu szolgáltatás, amely a már jól ismert ügyfélkapu kvázi „testvéreként” hasonló funkciót tölt majd be, csak vállalkozások részére. Az új rendszer a gazdálkodó szervezetek és az állam közvetlen, elektronikus kommunikációjának biztosítása érdekében jön létre.

Jelen összefoglalónkban a regisztrációval kapcsolatban szeretnénk segítséget nyújtani.

Alighanem a legfontosabb kérdés, kiket érint?

Mivel a 2015. évi CCXXII. törvény (E-ügyintézési tv.) szerinti definíció alapján határozzák meg az alanyokat, így az ebben használt gazdálkodó szervezet definíció szerint „belföldi székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezet, azzal az eltéréssel, hogy e törvény alkalmazásában gazdálkodó szervezetnek minősül valamennyi gazdasági tevékenységet folytató jogi személyiséggel nem rendelkező, belföldi székhelyű szervezet.”. Leegyszerűsítve, minden belföldi székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezetre vonatkozik. Ebből kifolyólag a csak áfaregisztrációval rendelkező adóalanyokra nem vonatkozik. Az egyéni vállalkozók pedig továbbra is majd ügyfélkapun keresztül végzik a teendőket.

Mi a funkciója?

A jövő évtől a gazdálkodó szervezeteknek elektronikus úton kell kapcsolatot tartaniuk az állammal. Azaz 2018. január 1-je után az érintettek már csak a cégkapun keresztül küldhetnek majd hivatalos ügyekben dokumentumokat, és a hatóságok is ezen keresztül kommunikálnak majd a céggel. Az ehhez szükséges hivatalos elérhetőségnek a cégjegyzék adatai között is meg kell jelennie.

Meddig és hogyan regisztráljunk?

A cégkapu bejelentkezésre szolgáló határidő 2017. augusztus 30-a volt, viszont 2017. december 31-ig úgynevezett türelmi időszak van érvényben, azaz év végéig szankciókra nem kell számítani azoknak sem, akik elmulasztják a nyár végi bejelentkezési határidőt.

Amennyiben idén év végéig sem történik meg a regisztráció, akkor a nem regisztrált vállalkozások szankcióra számíthatnak.

A regisztráció gyakorlatilag a cégkapu bejelentését jelenti. Ehhez első lépésben kell egy email cím, amit érdemes napi rendszerességgel ellenőrizni. Javasoljuk egy külön cégkapuhoz létrehozott email cím alkalmazását, hogy jól elkülönülve legyenek a céges dokumentumok (pl:).Ezt követően a http://cegkapu.gov.hu felületen keresztüli azonosítás után, aminek a legegyszerűbb módja az ügyfélkapus azonosítás (amivel adott társaság ügyvezetőjének rendelkeznie kell) a gazdálkodó szervezet adatait kell csak kitölteni. Lehetőség van cégkapu megbízottakat létrehozni, akik a napi dokumentumok ellenőrzését végzik, de nem jogosultak a cég nevében eljárni.

Mit tegyek, ha külföldi az ügyvezető?

Az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII. 19.) kormány rendelet 89.§ (2) pontja kimondja, hogy „Gazdálkodó szervezet nevében a cégkapu-regisztrációt a gazdálkodó szervezet képviseletére jogosult természetes személy kezdeményezheti.” Így általános szabály szerint nem a könyvelő vagy adótanácsadó (cég) kezdeményezi a regisztrációt, az a cég képviselőjének feladata, függetlenül attól, hogy külföldinek minősülnek-e. Lehetőség van azonban meghatalmazást adnia a képviselőnek más szermély – akár a könyvelő, tanácsadó – számára is. Ilyen esetben azonban online nem, csak papír alapon intézhető a regisztráció.

Amennyiben további kérdései lennének a cégkapuval kapcsolatban, vagy részletes tájékoztatásra lenne szüksége a regisztrációt illetően, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, szakértőink állnak szíves rendelkezésére

CÉGALAPÍTÁSI KISOKOS 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
downloadcrosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram