Vissza a Newsroom-ba
CÉGALAPÍTÁSI KISOKOS 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Accace Regionális Tanulmány 2013: Szülőnek lenni Közép- és Kelet Európában

27 szeptember 2013
Ez a cikk
csehszlovákangollengyelromángermanukrán
nyelven is elérhető

Fedezzük fel együtt az Accace Regionális Tanulmány 2013

Az emberi jogok és munkaszervezés kiemelt témái közül – különösen azon területeken, melyek a nőkkel szembeni diszkrimináció ellen küzdenek –  egyre nagyobb teret nyer a szülési szabadság és az utóbbi néhány évben a szülői szabadság kérdése, a helyi törvényhozás szintjén.

Az anyaság kérdésének tárgyalásakor az objektív nézőpont megtartása roppant fontos, ugyanakkor igen nehéz. A nemzetközi és helyi jogi szabályozásnak kell megteremtenie az egyensúlyt a munkáltatók, munkavállalók és az állami hatóságok között  annak érdekében, hogy a munkától való időleges távolmaradás ne okozzon torzulást a munkaerőpiacon, segítse elő stabil gazdasági környezet létrehozását és végül, de nem utolsó sorban, ami a legfontosabb: a gyermekek megfelelő és biztonságos körülmények között fejlődhessenek.

A tanulmány azon 10 ország szakembereinek segítségével készült, melyekben az Accace jelen van,  akár saját leányvállalatai révén, akár stabil partneri kapcsolatain keresztül: Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna. Tanulmányunk elsődleges célja az volt, hogy regionális áttekintést biztosítsunk a fontosabb feltételek, jogok, felelősségi körök, juttatások vonatkozásában, illetve a nemzetközi előírások bevezetésének hatására a szülői jogviszonyt szabályozó helyi jogszabály alkotása terén.

Ezen okból kifolyólag elemzésünket a választott régióra vonatkozó fontosabb jogszabályokkal fogjuk kezdeni, majd lépésről lépésre lebontva tárgyaljuk a vizsgált 10 országra vonatkozó sajátosságokat:

  • Regionális környezet
  • A szülési szabadság feltételei, időtartama és kedvezményei
  • Speciális esetek: Apai jogok és örökbefogadás
  • A szülői szabadság feltételei, időtartama és kedvezményei
  • Egyéb előnyök

A szülési -, szülői- és egyéb ehhez hasonló szabadságok fontosabb jellegzetességeit vizsgálva, illetve a hozzájuk kapcsolódó engedmények és juttatások elemzése közben elsődleges célunk olyan sémák és irányelvek felállítása, melyek segítségével könnyebben átláthatjuk és megérthetjük, miként fejlődött társadalmunkban a szülői szerep. Nemzetiségünket, szociális helyzetünket, korunkat és nemünket figyelmen kívül hagyva, mindannyiunkat érint akár direkt vagy indirekt módon a szülési- és szülői szabadságok nemzeti szinten történő átvétele, hiszen a cél a megfelelő szociális egyensúly megteremtése.

CÉGALAPÍTÁSI KISOKOS 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
downloadcrosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram