Vissza a Newsroom-ba
Mailchimp - subscribe form sidebar

Csökkenő jegybanki alapkamat, hasznos tanácsok utazáshoz | NAV-Figyelő 25. hét

24 június 2024

1. Ismét csökkent a jegybanki alapkamat mértéke, a csökkenés üteme lassul

A Magyar Nemzeti Bank június 19-i hatállyal a jegybanki alapkamat mértékét ezúttal 25 bázisponttal csökkentette, így azt 7.00%-os mértékben határozta meg.

A NAV honlapján elérhető kalkulátorok frissítve lettek, így az új jegybanki alapkamat mértéke alapján számítják már az egyes pótlékokat.

2. Mi lehet a poggyászban? Nyári utazáshoz kapcsolódó, adóhatósági kisokos

A NAV pár hasznos szabályt szedett össze a nyári utazások során felmerülő kiviteli és behozatali előírásokból, melyek az alábbiakban részletezve olvashatók.

Felhívják a figyelmet, hogy az EU-n belül és kívül más-más szabályok vannak hatályban, így az úticél befolyásolja a vonatkozó előírásokat.

Főszabály szerint az EU-n belüli utazások során a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások, azonban vannak olyan áruk, amelyek korlátozáshoz vagy engedélyhez kötöttek (például: veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, gyógyszerek, önvédelmi-, sport- és vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek, háziállatok).

A gyógyszerek tekintetében érdemes lehet a kezelőorvostól igazolást beszerezni, mivel az utazás időtartamára előírt mennyiségű gyógyszer szállítható az EU-n belüli utazás során. A háziállatok esetében kiemelten fontos, hogy azok csak állatútlevéllel vihetők külföldre, melyet állatorvos állít ki.

Speciális szabályok vonatkoznak többek között a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokra, azok élő és élettelen egyedeire, valamint a belőlük készült termékekre, ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is. Ezek behozatala és kivitele főszabály szerint tilos vagy engedélyhez kötött. Az ajándékként megvásárolható elefántcsont, teknőspáncél, egzotikus bőrtermék engedély nélküli behozatala után természetvédelmi bírság, és akár hároméves szabadságvesztés szabható ki.

Az utasok poggyászában a növényegészségügyi rendelkezések alapján növények, növényi termékek az Európai Unió területére nem, vagy csak a vármegyei kormányhivatal növényegészségügyi határállomása által véglegesített közös beléptetési okmány (KEBO) kíséretében hozhatók be. Ez alól kivétel az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz, melyek mennyiségi korlátozás nélkül, továbbá a személyes fogyasztásra szánt növények, melyek 5 kg/fő, vagy az 1 db/fő (például 5 kg alma, vagy 1 db dinnye) mennyiségben hozhatók be.

Egyáltalán nem hozható be azokból a növényekből, növényi termékekből, amelyek nem fogyaszthatók el. Ilyenek például a vetőmagok, élő növények, koszorúk. Szintén nem hozhatók be a tapadó talajjal szennyezett termések és növényi részek.

Európai Unión kívüli országból állati eredetű élelmiszerek, mint például a nyers hús, hentesáru, hústartalmú élelmiszerek, tej és tejtartalmú termékek behozatala az állati betegségek esetleges terjesztése miatt kockázatos, ezért szigorú szabályokhoz kötött. A szabályok megsértése esetén előfordulhat e termékek visszafordítása, elkobzása, illetve megsemmisítése. Az Unió külső határszakaszán működő vámszervek ellenőrzik e termékek magánszemélyek általi behozatalát, a belépési pontokon figyelemfelkeltő plakátokon keresztül is tájékozódhatunk a vonatkozó hatályos szabályokról.

Kiutazáskor – az utazás idejére összekészített élelmiszercsomagban – szintén nem ajánlatos magunkkal vinni állati eredetű termékeket, mivel azok bevitelét az EU-n kívüli országok általában tiltják, vagy szintén szigorú feltételekhez kötik.

Az EU-n belül a jövedéki termékek – például alkohol, cigaretta, üzemanyag – nem kereskedelmi célú szállításához magánszemélynek nem szükséges engedély. A nem kereskedelmi cél megítéléséhez elsősorban mennyiségi korlátozásokat kell figyelembe venni. Mennyiségi határérték például 800 szál cigaretta, 200 szál szivar, 110 liter sör vagy például 90 liter bor, pezsgő.

Behozható és kivihető a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyagon felül kannában, járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag. A mennyiségek mellett azonban több egyéb feltétel határozhatja meg, hogy egy magánszemély saját – nem kereskedelmi célú – felhasználására szolgálnak-e a poggyászban lévő jövedéki termékek. Ilyen például a birtokban tartás indoka, a szállítás módja, a termék jellege, és a termékről rendelkezésre álló dokumentumok: számla, nyugta stb.

A behozatali szabályok szempontjából az sem mindegy, hogy az Unión kívülről mivel utazunk Magyarországra. 17 éves kor felett légi úton például 200 szál, egyéb úton 40 szál cigaretta, 16 liter sör, 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen. Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, közúti és vasúti forgalomban 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen. 15 év alatti utasoknál – az utazás módjától függetlenül – 150 euró az értékhatár.

Ha úti célunk az EU-n kívülre esik, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani. Ezekről a szabályokról a magyarországi diplomáciai képviseletek adnak felvilágosítást.

A készpénzre is figyelni kell: minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy ennél több készpénz – akár különböző pénznemekben – vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz van, köteles azt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép.

Az értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk mellett a legalább 90 százalékos aranytartalmú érmék és a legalább 99,5 százalékos aranytartalmú aranyrudak, aranyrögök, aranyszemcsék is beleszámítanak az értékbe.

3. Adótraffipax

Baranya megyében június 24. és 30. között:

  • hétfőn Pécsett a Rákóczi úti üzleteket,
  • kedden Szentlőrincen a vendéglátóhelyeket,
  • szerdán Pécsett a horgászboltokat ellenőrzik.

A fentiek mellett a hét minden napján számíthatnak ellenőrzésekre a szezonáliszöldség- és gyümölcsárusok, valamint a Fishing On Orfű és a Sétatér Fesztivál árusai is.

A vármegye ipari parkjaiban és nagykereskedelmi bázisain továbbra is, a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai.

Somogy megyében a június 24-i héten az építkezéseken kell ellenőrzésekre számítani, kiemelt fókusszal az alkalmazottak bejelentésével kapcsolatban. Ezen túl, a szezonáliszöldség- és gyümölcsárusok is számíthatnak ellenőrzésekre, ahogyan az online értékesítők és a jövedéki termékekkel tevékenykedők is.

Veszprém megyében június 24. és 28. között a veszprémi és balatonfüredi járásban ellenőrzik majd a cukrászdákat, fagyizókat.

Hajdú-Bihar megyében június 26-án az építkezéseken tart majd ellenőrzéseket a hivatal.

Nógrád megyében június 24. és 28. között az alábbi helyszíneken kell ellenőrzésekre számítaniuk a helyi vállalkozásoknak, különösen a biztonsági őrök, vagyonőrök és portások bejelentésével kapcsolatban:

  • június 24, hétfő – Rétsági járás
  • június 25, kedd – Bátonyterenyei járás
  • június 26, szerda – Salgótarjáni járás
  • június 27, csütörtök – Balassagyarmati járás
  • június 28, péntek – Pásztói járás
Gábor Kertész
Head of Advisory | Accace Hungary
Kapcsolatfelvétel
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram