Vissza a Newsroom-ba
Mailchimp - subscribe form sidebar

Összefoglaló: Accace Hungary csapatépítő és Társadalmi Felelősségvállalás projekt – 2019

19 szeptember 2019
Ez a cikk
nyelven is elérhető

Mára már hagyománnyá vált, hogy az Accace Hungary csapata a szokásos szeptemberi csapatépítő program egyik napját a Társadalmi Felelősségvállalás jegyében tölti el.

Szokásunkhoz híven, most is igyekeztünk egy olyan jócselekedet választani, amellyel a közvetlen környezetünkön tudunk segíteni kollégáink összefogásával, kitartásával és két kezei munkájával.

Társadalmi Felelősségvállalás projektünk a Kiskunsági Nemzeti Park területén található Peszéri-erdőben elszaporodó inváziós fajok eltávolítását vette célul. Dr. Vadász Csaba természetvédelmi őr és csapata segítségével megismerhettük az erdő védett növényfajait és megtudhattuk miért fontos visszaszorítani az inváziós fajokat, hogy fenntarthassuk az erdő természetes biológiai sokféleségét és az erdő adta ökoszisztéma szolgáltatásokat.

A közel fél napos kemény munka során megismerkedtünk a természeti rendszerrel (ökoszisztémával), illetve általánosságban a biológiai sokféleség fennmaradását veszélyeztető tényezőkkel, azok közül is leginkább azon inváziós fajokkal, amelyek mind globálisan, mind hazánkban az egyik legjelentősebb fenyegetést képezik. Az inváziós fajok terjeszkedésükkel és elszaporodásukkal kiszoríthatják az őshonos növényzet fajait. Egyes inváziós fajok (pl. a bálványfa) más növények csírázását, illetve növekedését gátló anyagokat termelnek, mások erőteljes árnyaló vagy vízelszívó hatásukkal kerülnek versenyelőnybe. A probléma súlyosságát jól jelzi, hogy az inváziós fajok miatt bekövetkező negatív hatások összevethetők a klímaváltozás, illetve a környezetszennyezés hatásaival is.

Kollégáink legfőbb feladata tehát a fent említett problémában segítő kezet nyújtani, az inváziós fásszárú fajok visszaszorításában a Pészeri-erdő területén. Bár a Peszéri-erdő hazánk egyik legjobb állapotban megmaradt, fajokban leggazdagabb homoki erdőssztyepp élőhelykomplexe, a biológiai sokféleség fennmaradását veszélyeztető problémák sajnos itt is jelen vannak. A Peszéri erdőben a négy legtömegesebb inváziós fafaj: a bálványfa, a nyugati ostorfa, a kései meggy és a zöld juhar. Dr. Vadász Csaba és segítői gyorsan megmutatták hogyan szükséges ezek magoncait eltávolítani az erdő talajából, így a gyors erdészeti továbbképzésnek és kollégáink szorgos munkájának köszönhetően nem kevesebb, mint 30.960 db egyedet sikerült eltávolítanunk, ezzel hozzásegítve a Peszéri-erdő biológiai sokféleségének fenntartását.

Csapatépítő tevékenységek

A kemény munka után következett a jól megérdemelt pihenés egy kiadós vacsora formájában finomabbnál-finomabb borok, sörök és a kollégák társaságában. A jó kedvről egy DJ páros gondoskodott, akik a lábaink mellett az agyunkat is megdolgoztatták egy zenés kvízzel és egyéb zenés játékokkal. Az este elmaradhatatlan része a karaoke verseny volt, ahol egy szabadon választott és egy kötelező zeneszám előadásával boldogíthattuk, de az esetek többségében inkább megnevettettük egymást.

A másnapi kiadós reggeli és a hazaút között sem unatkoztunk, egy teljes nyomozást kellett lefolytatnunk kiosztott csoportokban. A játék története szerint a szálláshely területén gyilkosság történt és a csapatainknak különböző helyszíneken kellett bizonyítékokat gyűjteni a lehetséges 6 gyanúsított ellen, majd ki is hallgathattuk őket. A játék végén össze kellett illesztenünk a megannyi begyűjtött információt és a ’rendőrséget’ segítve meg kellett állapítanunk a gyilkos személy kilétét, megtalálni az indítékot és felvázolni a bűncselekmény teljes folyamatát.

A másfél napos programról készült képek alább megtekinthetőek, amelyek hűen tükrözik az első napi kemény munkát és az azt követő programokat. Büszkén jelenthetjük ki, hogy ezzel a másfél nappal még jobban összekovácsolódott a már eddig is jó közösséget alkotó Accace Hungary csapata.

Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram