Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

EU-n kívülről rendelt karácsonyi ajándékok adó- és vámterhei | NAV-Figyelő 46. hét

19 november 2021
  1. Ismét emelkedett a jegybanki alapkamat

Az MNB Monetáris Tanácsa 2021. november 16-i ülésén a jegybanki alapkamat mértékét 1,80 %-ról 30 bázisponttal emelte, és 2021. november 17-i hatállyal 2,10 % mértékben határozta meg.

  1. Ha karácsonyi készülődés, akkor ajándék rendelés

Kiemeli az adóhivatal, hogy az EU-n kívüli országból (pl. Kínából, USA-ból, Angliából) történő rendeléskor figyelemmel kell arra lenni, hogy az EU-n kívülről érkező csomagok értékhatártól függetlenül ÁFA és 150 euró érték felett vámkötelesek.

Tehát minden, harmadik országból érkező termék után ÁFÁ-t kell fizetni és vám-árunyilatkozatot kell benyújtani. A csomagok esetében ezután két új lehetőség is adódik az áfafizetésre. Egyik az IOSS rendszer használata, másik a „Különös szabályozás” (SA – Special Arrangement) alkalmazása, mely a posták, gyorsposták általi adóbeszedést jelenti.

A 26. heti NAV Figyelőben részletesen olvashatnak az ajándékot rendelők az import egyablakos rendszer (iOSS), postai szállítmányozókra vonatkozó különleges szabályozás (SA) és az eVÁM webes bejelentő alkalmazásáról.

  1. Személyes ügyintézés estén a NAV-nál is kötelező a maszkviselés

2021. november 15-étől kötelező a maszkviselés a NAV ügyfélszolgálatain.

Érdemes az ügyfélszolgálatok helyett a NAV online szolgáltatásait használni. A magánszemélyeknek az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással számos nyilatkozatot adhatnak be, így használhatja az ONYA-t például, ha

  • a VISSZADO-nyilatkozatot kíván benyújtani, vagy
  • adóazonosító jellel,
  • adóigazolvánnyal,
  • levelezési címmel,
  • egészségügyi szolgáltatási járulékkal kapcsolatos bejelentéseket tenne,
  • vagy egyéni vállalkozóként adatait vagy azok változását jelentené be.

Számos adóügy intézhető egy telefonhívással is, ehhez mindössze ügyfélazonosító-szám (PIN-kód) vagy részleges kódú telefonos azonosítás szükséges, ami legegyszerűbben ügyfélkapun igényelhető aTEL nyomtatványon.

Általános tájékoztatás előzetes regisztráció nélkül is kérhető az ingyenesen hívható 1819-es telefonszámon.

  1. Adótraffipax

A NAV baranyai munkatársai november 22. és 28. között szerdán Pécsett, az allergénmentes és reform élelmiszerboltokban, csütörtökön Kozármislenyben, a vendéglátóhelyeken, pénteken pedig Pécsett, a munkaruha- és védőeszköz-szaküzletekben ellenőriznek.

A NAV Fejér megyei munkatársai 2021. november 15. és 25. között Erzsébet- és Katalin-nap alkalmából ellenőrzik  a virág-, ajándék- és édességárusokat. A revizorok ellenőrzik  a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését.

A NAV Pest megyei munkatársai 2021. november 22-étől a vásárokon, piaci kitelepüléseken az ünnepi (mikulás, advent, karácsony, szilveszter), szezonális termékek árusítóit ellenőrzik.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram