Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

ÁNYK-AbevJava kitöltőprogram verzióváltás lesz 2021. október 1-től és további hírek | NAV-Figyelő 38. hét

23 szeptember 2021

1.Továbbra is elérhető a kérdőív a kkv-k határokon átnyúló adóügyeiről

34. heti NAV-Figyelőben már írtunk róla, hogy az Európai Bizottság kérdőívet tett közzé a kkv-k határokon átnyúló adóügyeit érintően. Az Európai Bizottság a kérdőív kitöltésének határidejét 2021. szeptember 30-ig meghosszabbította.

A kérdőívek alapján összegyűjtött tapasztalatok segíthetik a több adóhatóságot érintő transzferár-megállapítási, illetve az állandó telephellyel kapcsolatos kérdések gyorsabb tisztázását.

2. Változott a jegybanki alapkamat

Az MNB Monetáris Tanácsa 2021. szeptember 21-i ülésén a jegybanki alapkamat mértékét 15 bázisponttal emelte, és 2021. szeptember 22-i hatállyal 1,65 % mértékben határozta meg. Mindez befolyásolja a késedelmi kamat és az önellenőrzési pótlék mértékét.

3. ÁNYK-AbevJava kitöltőprogram verzióváltás 2021. október 1-től

Az ÁNYK v3.7.0-ás vagy régebbi verziójában a nyomtatványbeküldés funkciók ezt követően nem lesznek elérhetők. A NAV kéri az ügyfeleket, hogy a zavartalan működéshez töltsék le az ÁNYK v3.8.0-ás verzióját.

4. Megjelentette a NAV a negyedik negyedévi Brent-átlagárat

A közzétett világpiaci adatok alapján a kőolaj ára 72,433 USD/hordó, vagyis nem emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Az a benzin esetében 120, a gázolaj esetében 110,35 forint marad.

5. Adótraffipax

A 39. héten különösen Baranyában, Hajdú-Bihar és Nógrád megyében számíthatnak az adózók adóellenőrök látogatására, részletek a NAV honlapján olvashatóak.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram