Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Ismét emelkedett a jegybanki alapkamat és további hírek | NAV-Figyelő 34. hét

27 augusztus 2021

Ismét emelkedett a jegybanki alapkamat. Uniós kérdőív a kkv-k tapasztalatairól vitás adóügyekben.

  1. Változott a jegybanki alapkamat

Az MNB Monetáris Tanácsa 2021. augusztus 24-i ülésén a jegybanki alapkamat mértékét 30 bázisponttal emelte, és 2021. augusztus 25-i hatállyal 1,50 % mértékben határozta meg. Mindez befolyásolja a késedelmi kamat és az önellenőrzési pótlék mértékét.

  1. Európai Bizottság kérdőívet tett közzé a kkv-k határokon átnyúló adóügyeit érintően

A NAV által közzétett felhívás alapján az Európai Bizottság a határokon átnyúló ügyletek  egyszerűsítéséhez a kis- és középvállalkozások véleményét kéri az egész EU-ban. A Bizottság egy olyan uniós programon dolgozik, amely akár azt is lehetővé tenné, hogy az adóalanyok a lakóhelyük, illetve székhelyük szerinti tagállam adóhatósága előtt intézhessék határon átnyúló üzleti tevékenységükhöz kapcsolódó vitás adóügyeiket.

A felmérés abban lesz segítségére a EU-s döntéshozóknak, hogy hogyan lehetne megkönnyíteni az uniós vállalkozások adóvitáinak határon átnyúló megoldását.

Egy ilyen program célja az lenne, hogy az adóhatóságok preventív módon közösen oldhassák meg az EU-n belül működő kis- és középvállalkozások határokon átnyúló adózási kérdéseit. Az EU által bevezetni kívánt program lehetőséget kínálna az adózóknak arra, hogy a lakóhelyük szerinti tagállam adóhatóságához nyújtsák be a jelzésüket egy adózási problémával kapcsolatosan, ha az határokon átnyúló tevékenységeik során merült fel. Az adóhatóság ezután továbbítja az információt a másik tagállam illetékes hatóságához, és megpróbálnak közös döntést hozni az ügyben.

A Bizottság azt reméli, hogy az adózók tapasztalatai a helyi adóhatóság és más adóhatóságok közötti viták rendezésében, továbbá elvárásaik és ötleteik segíthetnek egy olyan keret kialakításában, amely támogatja az EU-n belüli vállalkozásokat.

  1. Adótraffipax

A NAV baranyai munkatársai augusztus 30. és szeptember 5. között kedden Pécsett, a papír- és írószer-kereskedőknél, szerdán Harkányban, a Bajcsy Zsilinszky utcai üzletekben, csütörtökön pedig Pécsett, a belvárosi kocsmákban, bárokban ellenőriznek. Továbbá a megye építkezésein a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak betartását ellenőrzik.

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei munkatársai 2021. szeptember 2-án az ónodi országos kirakodóvásáron ellenőrzik a nyugta- és számlaadást és a foglalkoztatottak bejelentését a kereskedőknél, vendéglátóknál és szolgáltatóknál.

A NAV Hajdú-Bihar Megyei munkatársai 2021. augusztus 30. és 2021. szeptember 3. között a vendéglátóhelyeken ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, valamint az alkalmazottak bejelentését.

A NAV Nógrád Megyei revizorai 2021. augusztus 30. és szeptember 3. között a Pásztói, a Rétsági, a Bátonyterenyei, a Balassagyarmati és a Salgótarjáni járásban terveznek helyszíni ellenőrzéseket.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram