Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Cégautó: Fontos kiegészítés a lízingelt gépkocsik bérleti díjának áfa visszaigényléséhez | News Flash

26 szeptember 2019

2019.09.09-én a NAV honlapján megjelent a 2019.04.15-i tájékoztatóhoz kapcsolódó kiegészítés a személygépkocsik bérbevételéhez kapcsolódóan.

2019.04.15-i tájékoztató magyarázata az Áfa törvény 124. § (4) bekezdése vonatkozásában az alábbiak szerint alakult. A gazdasági tevékenység érdekében (a továbbiakban: üzleti célú használat) és azon kívül (a továbbiakban: magáncélú használat) egyaránt használt személygépkocsi bérbevételét (ide értve a nyílt végű lízinget is) terhelő előzetesen felszámított adó levonása tételes elszámolás alapján a valós üzleti használat arányában, vagy az 50 százalékos levonási tilalom alkalmazása mellett lehetséges.

Az Áfa tv. 124. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt 50 százalékos levonási jog alkalmazása során az adóalany – figyelemmel az Áfa tv. 120. §-ának szabályára – elsősorban azt köteles vizsgálni, hogy a személygépkocsi bérbevétele bármilyen mértékben szolgálja-e az adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységét. Amennyiben igen, akkor a továbbiakban az üzleti- és magáncélú használat egymáshoz viszonyított arányát már nem szükséges pontosan meghatározni, hanem – az adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységhez történő hasznosítás tényének megfelelő igazolása mellett – az adóalany (függetlenül az üzleti- és a magáncélú használat tényleges arányától) az Áfa tv. 124. § (4) bekezdés b) pontja szerinti áfa 50 százalékának levonására jogosult. A rendelkezés célja az adminisztrációs egyszerűsítés, mivel ez esetben az adóalany mentesül az alól, hogy tételesen nyilvántartása az üzleti és a magáncélú használatot.

A fenti magyarázat nem tért ki arra, hogy mit kell pontosan az „adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységhez történő hasznosítás tényének megfelelő igazolása” alatt érteni, tehát mikor lesz a személygépkocsi bérleti díjának 50%-a levonható, amennyiben a gazdasági társaság nem készít üzleti és –magáncélú használat tényleges arányát igazoló dokumentációt; például nem vezetnek a cégautó használatához kapcsolódó útnyilvántartást.

Ez a hiányosság 2019.09.09-én megjelent tájékoztatóban a NAV pótolja és leírja, hogy pontosan mit kell megfelelő igazolás alatt érteni. A tájékoztató szerint, az üzleti célú használat alátámasztására alkalmas lehet bármely olyan irat, dokumentum, akár egy email is, amely a szokásos ügymenet során keletkezik, és a tartalma alapján az üzleti célú használatot, annak megtörténtét igazolja.

Ezek alapján, elég havi egy-két üzleti utat ledokumentálni, ami azt bizonyítja, hogy a gazdasági tevékenységébe a társaság bevonta a bérelt gépkocsit. Nagyon fontos, hogy a bérleti díj számlájának elszámolásának időszakában ezek a dokumentációk rendelkezésre álljanak, minden érintett gépkocsival kapcsolatban.

Bár a fent említett tájékoztató meglehetősen engedékenyen fogalmaz, óvatosságra intenénk a dokumentálással kapcsolatban a vállalkozásokat. Egyszerű e-mail-t vagy belső üzenetet kockázatos – támadható – alapnak tartunk. Ellenőrzési tapasztalataink alapján azt javasoljuk, hogy az érintett gépkocsikkal és időszakokkal kapcsolatosan legalább 1-1 szabályszerűen kitöltött kiküldetési rendelvény álljon rendelkezésre a levonási jog érvényesítéséhez.

Gábor Kertész
Head of Advisory | Accace Hungary
Kapcsolatfelvétel
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram