Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Így adózik a virtuális bevétel | NAV-figyelő, 6. hét

12 február 2018

Az adó nem játék! A magánszemély minden megszerzett jövedelme adóköteles. Abban az esetben is, ha a megszerzésről csak ő maga tud, más nem látta és nem tud róla. Ilyen helyzet lehet az online fogadások és játékok során kapott nyeremény, bevétel. Amennyiben ez valódi pénzben is kifejezett és megszerzett, úgy az a rendes szja szabályok szerint adóköteles, az esetek többségében önálló jövedelemként.

Ezen felül számos frissített információs füzet (KT, KIVA, stb..) az e heti NAV figyelőben.

1. Az adó nem játék!

Ki az, aki ne szeretne játszani? Ki az, aki ne szeretne játszani, ha még jövedelmet is szerezhet belőle? Bizonyos online játékokban a játékosok által elvégzett feladatok, küldetések után virtuális valutához jutnak. Az eredményesség növeléséhez nem ritka, hogy a játékosnak bizonyos pénzösszeget be kell fizetnie annak érdekében, hogy több pontot szerezhessen. A megszerzett pontokat pedig később törvényes fizetőeszközre tudja váltani.

Mivel az Szja tv. kimondja, hogy a magánszemély minden jövedelme adóköteles, e szabály szerint tehát a virtuálisan térben megszerzett valódi pénz is adóköteles bevételnek minősül. Mivel az így megszerzett bevétel tevékenység végzéséhez köthető – ráadásul a magánszemélynél költség is felmerül a tevékenység végzésével kapcsolatban – az így megszerezett jövedelmet a magánszemély önálló tevékenységéből származó bevételnek kell tekinteni.

Az önálló tevékenységből származó jövedelem meghatározása során figyelembe vehetőek az azonos tevékenységhez kapcsolódó költségek, melyeket az Szja tv. 2. számú melléklete felsorol.

A magánszemélynek lehetősége van választani, hogy a 10%-os költséghányadot vagy a tételes költségelszámolást alkalmazzák. Egy adóéven belül csak az egyik módszer választható, amit évközben minden önálló tevékenységére vonatkozóan alkalmaznia kell. Ha évközben a 10%-os költséghányadot alkalmazta, akkor lehetősége van arra, hogy év végén a tételes költségelszámolást válassza, amennyiben a megfelelő igazolásokkal rendelkezik.

Virtuális játékból származó jövedelem esetén költségként számolható el az online szerepjátékba befizetett összeg, de csak abban az esetben, ha az a nyeremény kifizetésének évében került befizetésre.

A jövedelmet 15% szja ás 19,5%-os (2017-ben 22%) egészségügyi hozzájárulás terheli. Az adóelőleget és az eho-t a kifizetőnek kell megállapítania, levonnia és befizetnie. Kifizető hiányában ezt a kötelezettséget a magánszemély teljesíti.

A jövedelmet az éves szja bevallásban kell bevallani.

És mi a helyzet az online sportokkal?

A sportolás már nem szükségszerűen jelent fizikai tevékenységet. A virtuális térben való sportolás is kibontakozóban van. Az E-sport résztvevői az egyes videojátékokat, online-játékokat professzionális módon űzik, ugyanúgy, mintha valamely hagyományos sporttevékenységet versenyszerűen folytatnának. Az E-sport egyes játékaira csapatok szerveződnek, amelyeket a virtuális technológia területén működő cégek, hagyományos sportcsapatok támogatnak például a szükséges felszerelések (számítógép, a játékhoz szükséges eszközök, stb.) biztosításával.

A résztvevők pedig versenyek díját és szponzori támogatást kaphatnak. Az így szerzett jövedelemre szintén az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Kivéve, ha azt munkaviszonyban végzik.

További érdekes részleteket is megtalálunk a NAV tájékoztatójában.

2. Ismétlés a tudás anyja

Bár aki a szakmában dolgozik, már mélységeiben is ismeri az ÁNYK nyomtatványkitöltő fájlt, azonban az ismétlés mindig jó jön. A már megszerzett ismereten felül pedig néhány új információval is gazdagodhatunk az alábbi ismertetőből.

3. Új év, új információs füzetek

Az elmúlt héten az alábbi frissített információs füzetekkel lepett meg minket a NAV:

Aki szemfüles volt, az észrevehette, hogy az információs füzetek közül több már az 5. héten is megtalálható volt a NAV a oldalán.

4. ENSZ BT-határozatok

Elérhető a legfrissebb a lista az ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedésekre vonatkozóan.

5. Lefoglalt dohánygyártmányok

Felkerült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefoglalt cigaretta, egyéb fogyasztási dohány és finomra vágott fogyasztási dohányról szóló jelentés, melyből kiderül, hogy 2017. év során a lefoglalt dohánygyártmányok értéke meghaladta a 2,1 milliárd forintot.

6. Folytatódnak a fejlesztések!

Az elmúlt héten a NAV Központi Irányítása a Bűnügyi adatpiac és a Pénzmosás Elleni Információs Iroda (PEII) publikációs felület megvalósítására vonatkozóan hirdetett ki pályázatot.

Ezen felül a NAV általános közigazgatási végrehajtó szervvé válásához szükséges hardvereszközök beszerzésére vonatkozó kiírást is találunk.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram