Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Fontos szabályokat magyaráz el a NAV | NAV-figyelő 37. hét

17 szeptember 2018

A héten az adóhatóság elmondta, miként változott a bejelentett részesedés fogalma, illetve hogyan kell elszámolni az értékcsökkenési leírást ingatlan-bérbeadáskor.

1. Bejelentett részesedés

2018. augusztus 25-től módosult a bejelentett részesedés Tao tv. szerinti fogalma. A NAV tájékoztatója részletesen bemutatja a változást, melyet példával is szemléltet.

A 2018. augusztus 24-éig hatályos szabályok értelmében, amennyiben az adózó a belföldi jogszabályok alapján létrejött jogi személyben és külföldi személyben (kivéve az ellenőrzött külföldi társaságot) szerzett részesedés mellé további részesedést szerez, akkor e további részesedés csak akkor jelenthető be, ha az adózó az „alap” részesedés szerzését is bejelentette az adóhatósághoz.

A változás értelmében e feltétel a további részesedések vonatkozásában megszűnik, ami azt jelenti, hogy az utóbb szerzett részesedések már nem csak akkor jelenthetők be, ha az adózó a korábban megszerzett részesedését is bejelentette.

További érdekes tudnivalókat is megtudunk ezen a linken.

2. Hogyan kell elszámolni az értékcsökkenési leírást ingatlanbérbeadás esetén?

NAV tájékoztatója az Szja tv. hatálya alá tartozó adózókra vonatkozik. Az Szja tv. 11. sz. melléklete egyértelműen meghatározza, hogyan számolhatók el a kizárólag bérbeadásra hasznosított ingatlan, mint tárgyi eszköz értékcsökkenési leírása és felújítási költségei. A tárgyi eszköz felújításával kapcsolatban felmerült kiadás a felmerülés évében elszámolható, vagy választható az értékcsökkenési leírás alapjának növelése.

A NAV támpontot is nyújt az értékcsökkenés összegének meghatározását illetően, és összegyűjtötte az ellenőrzési tapasztalatok alapján a leggyakoribb hibákat. Érdemes végigböngészni a listát!

3. Civil szervezetek

Idén augusztus 31-től érhető el a NAV honlapján a 18EGYREG jelű adatlap, amelyet előzetes regisztráció céljából kell benyújtaniuk azon szervezeteknek, amelyek a 2019. rendelkező évtől igényt tartanak a rendelkező magánszemélyek által felajánlott szja 1%-os összegekre és még nem regisztráltak. A benyújtási határidő 2018. október 1.

4. Kik kapták meg szja 1%-os felajánlásunkat?

A 2018. szeptember 14-i állapot szerint készült listában azon szervezetek szerepelnek, melyeket a magánszemélyek érvényesen jelöltek meg a 2017. adóévi Szja 1%-os rendelkező nyilatkozataikban, és a kedvezményezettek javára érvényesen felajánlott Szja 1%-os összegek összesítve elérik, vagy meghaladják az 1000,- Ft-ot. A listákért kattintson ide.

5. Idén is lesz ADÓKONZULTÁCIÓ!

Idén immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzeti Adókonzultáció!

Az alábbi ízelítőt tette közzé a NAV:

  • A nemzeti adópolitika sikerei, közép- és hosszú távú tervezés
  • Egyszerűsítések az adózásban
  • A “célkereszt” bemutatása, azaz hogyan segíti a NAV a jó adózók érdekeit, hogyan hasznosítja hatékonyan a rendelkezésére álló adatokat
  • Tanácsadói szemmel

Az idei esemény is a „Big4” bevonásával kerül megrendezésre.

Részletek és jelentkezés itt.

6. ÁNYK-kisokos

Ismét frissítésre került a NAV tájékoztatója, melyben összefoglalja az ÁNYK alkalmazásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, gyakorlati tanácsokat.

7. Múlt heti feketelistások

8. Határozatok listája

ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

9. Koncertkalendárium

Pénzügyőr Zenekar szeptember 21-én és 22-én, a Szent István téren várja az érdeklődőket.

10. HIRDETMÉNY

…büntetőeljárás során készült határozat kézbesítéséről.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram