Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Részesedés induló vállalkozásban, ügyfél-visszajelzések gyűjtése | NAV-Figyelő 2. hét

15 január 2024

1. Részesedés szerzése induló vállalkozásban

Az adóhatóság honlapján tette közzé a tájékoztatást a 2024-től hatályos szja-szabályról, mely szerint nem számít bevételnek mostantól, ha a magánszemély induló vállalkozásban munkavállalóként, vezető tisztségviselőként tagsági jogot megtestesítő részesedést (üzletrészt, részvényt) szerez ingyenesen vagy kedvezményesen, ideértve azt is, ha a magánszemély a részesedést jog gyakorlása révén a jog alapításakor induló vállalkozásnak minősülő személyben szerezte.

A közlemény kiemeli továbbá, hogy 2024. január 1-től a magánszemélynek akkor sem keletkezik bevétele, ha induló vállalkozás munkavállalójaként, vezető tisztségviselőjeként az induló vállalkozásban tagsági jogot megtestesítő részesedés megszerzésére vonatkozó jogot szerez.

Az adómentességnek a fogalmi megfelelőségen felül további feltételei is vannak, melyek a következők:

 • a juttatás feleljen meg a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének,
 • a munkavállaló, vezető tisztségviselő a megszerzett részesedést a szerzéstől számítva legalább három évig ne értékesítse, illetve a munkavállaló, a vezető tisztségviselő a tagsági jogot megtestesítő részesedésre vonatkozó jogot a szerzést követő legalább három évig ne ruházza át másra.

Az induló vállalkozásnak az adóévet követő év január 31-ig magánszemélyenként adatot kell szolgáltatnia a hatóságnak az érintett adóévben átadott összes részesedés könyv szerinti értékéről, valamint a részesedés magánszemély által megfizetett ellenértékének összegéről. 

2. Frissülő információs füzetek

Az adóhatóság kiemelt figyelmet fordítva az adózók tájékoztatására, folyamatosan aktualizálja a 2024-ben hatályban lévő szabályokkal az egyes információs füzeteit.

Az elmúlt hét során az alábbi tájékoztatókat frissítette a NAV:

 • A köztartozásmentes adózói adatbázis (KOMA) – 37. sz. információs füzet
 • Bankkártyás adófizetés – 35. sz. információs füzet
 • Külföldi utasnak értékesített termékek áfamentessége – 15. sz. információs füzet
 • Növekedési adóhitel – 93. sz. információs füzet
 • Eljárási illeték a NAV eljárásaiban – 34. sz. információs füzet

Az elkövetkező hetekben, hónapokban várható a többi tájékoztató anyag aktualizálása is.

3. eÁFA – Segít az adóhatóság

A NAV közleményében tájékoztat arról, hogy az eÁFA január 1-jei indulásával felkészültek arra, hogy a rendszer használatával kapcsolatos kérdéseket fogadják.

A közlemény kitér arra, hogy a kevesebb bizonylattal rendelkező mikro- és kisvállalkozásoknak a webes alkalmazás, a jelentősebb mennyiségű bizonylatot kezelőknek pedig a gépi interfészes megoldást ajánlott.

Előbbi, a webes alkalmazás január 1-je óta elérhető, és a január 1. napját magába foglaló adómegállapítási időszak vonatkozásában lesz először használható. Amennyiben valamely adózó szívesen kipróbálná az új, egyszerűbb bevallási rendszert, de az első lépésekhez segítségre van szüksége, a NAV Infóvonalán (1819) vagy a NAV honlapján keresztül küldött e-mailben tud segítséget kérni.

A gép-gép kapcsolat tesztelésével kapcsolatban az adóhatóság egy külön erre a célre rendszeresített e-mail címen várja a kérdéseket (), illetve a GitHub felületén is fogadja azokat.

4. Hamarosan SZJA-szezon, megújul a webes felület

Az adóhatóság közzétette előzetesen a legfotnosabb információkat, illetve határidőket a 2023. évre vonatkozó szja-bevallásokról.

Az szja-bevallási és befizetési határidő egységes, valamennyi adózó számára idén 2024. május 21.

A bevallás benyújtása a hatóság által elkészített szja-bevallási tervezetével a legegyszerűbb, ami nem csak magánszemélyeknek készül. Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is kínál tervezetet a NAV, amit esetükben, beküldés előtt ki kell egészíteni a tavaly szerzett jövedelmek adataival (utóbbi kör esetén nem válik automatikusan bevallássá a tervezet).

KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) március 15-étől bárki hozzáférhet saját bevallási tervezetéhez az eSZJA-oldalon.

A bevallási tervezet postázása idén is kérhető sms-ben, az eSZJA weboldalon, formanomtatványon, telefonon, postai levélben, személyesen március 18-ig.

Újdonságok a kitöltő programban:

Azoknak sem lesz nehéz dolguk, akik maguk készítik szja-bevallásukat. A 23SZJA személyijövedelemadó-bevallást támogató webes kitöltő program több újdonsággal is szolgál. A legegyszerűbben a NAV eSZJA-oldaláról elérhető szolgáltatással az elkészített bevallások kényelmesen, elektronikusan beküldhetők. A NAV-felület akkor is alkalmas a bevallás elkészítésére, ha valaki nem az Ügyfélkapun keresztül nyújtja be bevallását.

Az újdonságok kevesebb adminisztrációt, és a bevallás kitöltőjére szabott felületet kínál 2024-ben. A navigáció logikusabb és egyszerűbb, áttekinthetőbb például a felület baloldali panelje, ami, úgymond tartalomjegyzékként sorolja fel az egyes témaköröket.

Az újdonságok közül érdemes kiemelni, hogy a kedvezmények adózóspecifikusan jelennek meg, például a 25 év alattiak kedvezménye csak a 25 évnél fiatalabb adózók számára látható.

Ugyancsak könnyebb lett a dolguk azoknak, akik ingatlan eladásából szereztek jövedelmet 2023-ban, hiszen a programba beépített új mezők automatikusan kiszámítják a jövedelem és az adó összegét. Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmek új témacsoportba kerültek, ami tartalmazza az összes ingatlanhasznosítási formát, és az azzal összefüggő adókötelezettséget.

Ha netán hiba csúszik a kitöltésbe, a hibaüzenetek listája piros színnel, felsorolva jelenik meg, és a felület bal oldalán megjelennek a hiba miatt korrigálandó mezők.

A program keresőmezője is az adózói logikát követi azzal, hogy a köznyelvben használt szavakra is elindul a keresés, nemcsak a fogalmak jogszabály szerinti kifejezésére.

Ha valaki sem a NAV tervezetét, sem a webes kitöltést nem akarja segítségül hívni, a bevallási kötelezettség az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK)program használatával vagy papíron kitöltött 23SZJA bevallás benyújtásával is teljesíthető. A papíralapú kitöltéshez az üres bevallási nyomtatvány és a kitöltési útmutató a NAV honlapján, illetve a NAV ügyfélszolgálatain érhető el.

1+1%

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet rendelkezni elektronikusan és papíron is. A rendelkezőnyilatkozat benyújtásának határideje 2024. május 21.

5. Ügyfél-visszajelzéseket vár az adóhatóság

Kérdőíves felméréssel kutatja a felhasználók véleményét a NAV annak érdekében, hogy vizsgáljak az ügyintézői felületek korábbi fejlesztéseit, illetve megismerjék, hasznosítsák az egyes felhasználói tapasztalatokat.

A kutatásban a fő adóhatósági tájékoztató és ügyintéző felületek, a NAV-honlap, a NAV Ügyfélportál és a NAV Infóvonal (ÜCC) felhasználóinak véleményét kérik.

A néhány perc alatt kitölthető, anonim kérdőív kitöltői a NAV honlapjáról, a NAV Ügyfélportálról (ÜPO) és a NAV telefonos Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszeréről (ÜCC), e felületek működéséről, használhatóságáról mondhatják el véleményüket. A felmérés elsődleges célja az ügyféltapasztalatok összegyűjtése, a fejlesztések hasznosulásának vizsgálata.

A kérdőívet az említett felületeket rendszeresen használó ügyfeleknek juttatja el az adóhatóság, valamint az elérhető a hatóság honlapján is. A részvétel a kutatásban önkéntes, az adatok feldolgozása anonim.

6. Adótraffipax

Baranya megyében január 15. és 21. között

 • kedden Szigetváron, a Zrínyi téri üzletekben,
 • szerdán Pécsett, az edzőtermekben
 • pénteken Pécsett, az uránvárosi vendéglátóhelyeken

ellenőriznek majd a NAV munkatársai.

A vármegye építkezésein az ellenőrzések folyamatosak lesznek.

Nógrád megyében a 3. héten az alábbiak szerint ellenőriznek majd az adóhatóság munkatársai a zöldség-gyümölcs kiskereskedőknél:

 • január 15, hétfő – Balassagyarmati járás
 • január 16, kedd – Pásztói járás
 • január 17, szerda – Szécsényi járás
 • január 18, csütörtök – Bátonyterenyei járás
 • január 19, péntek – Salgótarjáni járás

Komárom-Esztergom megyében január 15. és 19. között a pékségek, pékáruüzletek számíthatnak ellenőrzésekre.

Heves megyében január hónapban a mézárusok és szolárium-üzemeltetők kerülnek az ellenőrzések középpontjába.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram