Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Újabb adózási kérdésre válaszolt a NAV és a Pénzügyminisztérium | NAV-Figyelő 12. hét

25 március 2024

1. Új, 9-es kezdetű adószámok

A NAV közleményében arról tájékoztat, hogy március 14-e óta új, 9-es számjeggyel kezdődő adószámokat ad ki az egyéni vállalkozók, valamint az adószámos magánszemélyek részére.

Az adóhatóság ezen felül felhívja valamennyi adózó figyelmét arra, hogy partnere adószámának érvényességéről bármikor bárki meggyőződhet vagy az egyéni vállalkozók nyilvános lekérdező felületén (nyilvantarto.hu) vagy a NAV által közzétett adatbázisokban.

2. Új adózási kérdés – desszertjellegű sajtkészítmények 18%-os áfakulcsa

Az adóhatóság és a Pénzügyminisztérium közzétette újabb, 2024/4. sz. adózási kérdésre adott válaszát, amely a desszertjellegű sajtkészítmények kedvezményes adókulcsához kapcsolódik.

Mint ahogy azt a közlemény is kiemeli, 2024.január 1. napjától bővült a kedvezményes 18%-os adómérték alá eső termékek köre. Ennek megfelelően az Áfa tv. 3/A- számú melléklete a 1806 és 2106 vámtarifaszám alá eső desszertjellegű sajtkészítményekkel egészült ki. A módosítást az egységes adókezelés megteremtése indokolta, minek eredményeképpen 2024. január 1-jétől már valamennyi desszertjellegű sajtkészítményre egységes adómértéket (18%) kell alkalmazni.

A 1806 vámtarifaszám alá esnek a túró vagy sajt alapú készítmények, bármilyen mennyiségű kakaó- vagy csokoládétartalommal. Kiemelendő, hogy a „fehér csokoládés” termékek, például a joghurttal, fehércsokoládéval (kakaótartalom nélkül) bevont termékek, a 0406 vámtarifaszám alá osztályozandók (azaz már 2024. január 1-jét megelőzően is a kedvezményes adómérték hatálya alá tartoztak).

Azon sajtot, túrót tartalmazó élelmiszer-készítmények, amelyek már elveszítették a sajt vagy túró jellegüket – összetételüktől függően – tartozhatnak a 2106 vámtarifaszám alá.

A fentiekben hivatkozott 1806 vámtarifaszám és 2106 vámtarifaszám alá tartozó termékek közül a desszertjellegű sajtkészítmények kerültek a kedvezményes adókulcs alá.

Ennek a fogalomnak a meghatározásánál a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezéseit kell alapul venni, ahol ez a kategória (desszertjellegű sajtkészítmények) az alábbiak szerint került meghatározásra:

„6. SAJTKÉSZÍTMÉNYEK

6.1. A termékcsoport meghatározása

A termékcsoportba a savas vagy oltós alvasztású sajtból, illetve ezek keverékéből, továbbá szükség szerinti mennyiségben a 6.2. pontban felsorolt összetevőkből vagy azok egy részéből, speciális technológiai műveletekkel (például darálás, simítás, kutterozás) előállított, általában kenhető állományú termékek tartoznak, amelyek készülhetnek friss, rövidebb minőségmegőrzési idejű, esetenként élőflórás és tartós, hőkezelt változatban. A sajtkészítmények három csoportba sorolhatók.

6.1.3. Desszertjellegű sajtkészítmények

6.1.3.1. Élelmiszer-kategória az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint: 16.

6.1.3.2. A termék desszert jellegét az ízesítőanyag használata (például gyümölcsös túróhab) vagy bevonatként való alkalmazása (például csokoládébevonatos vagy kakaóbevonatos túródesszert) adja. A termékek sajttöltetében a tejeredetű termékhányad legalább 50% (m/m).

6.2. Felhasználható összetevők

6.2.1. Savas és oltós alvasztású sajtok, tejszín, vaj, vízmentes tejzsír, tejsűrítmény, tejpor, savópor, írópor, tejfehérje-koncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, egyéb tejszármazékok, étkezési só, inert gázok, víz.

6.2.2. Ízesítőanyagok, zselatin kizárólag a 6.1.2. és 6.1.3. pont szerinti termékekhez használható fel.” 

A NAV és a PM kiemeli, hogy az áruosztályozás minden esetben egyedileg, konkrét termékre vonatkozó érzékszervi jellemzők, pontos összetétel (az összetevők mennyiségének ismerete, mely nem minden esetben kerül feltüntetésre a csomagoláson) és gyártástechnológia leírás ismeretében végezhető el, és kétség esetén a meghatározás a NAV Szakértői Intézet hatáskörébe tartozik. Az azonban fontos, hogy nem a gyártó által adott vagy a köznyelvi elnevezés a mérvadó, hanem az előbb jelzett összetevők, illetve az előállítási mód.

Az Áfa tv. – a 3/A. számú melléklet I. rész 5. pontjának alkalmazására vonatkozóan – átmeneti rendelkezést is tartalmaz [Áfa tv. 364. § (2) bekezdés]. Ennek értelmében a 3/A. számú melléklet I. részében foglalt táblázatnak az egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LXXXIII. törvénnyel megállapított 5. pontját azokban az esetekben kell alkalmazni, amelyekben a 84. § szerint megállapított időpont 2024. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik.

Az Áfa tv. 84. § (1) bekezdésében meghatározott főszabály szerint a fizetendő adó megállapítására a teljesítéskor érvényes adómértéket kell alkalmazni. Utóbbi alapján, a 3/A. számú melléklet I. rész 5. pontjainak megfelelő termékek értékesítése esetében akkor alkalmazandó a 18 százalékos adómérték, ha a termékértékesítés Áfa tv. szerinti teljesítési időpontja 2024. január 1. napjára vagy azt követő időpontra esik.

A fenti főszabálytól eltérően, az Áfa tv. 84. § (2) bekezdésében meghatározott esetekben – a teljesítéskor érvényes adómérték helyett – a fizetendő adó megállapításakor érvényes adómértéket kell alkalmazni. Mivel az Áfa tv. 84. § (2) bekezdése a termék Közösségen belüli beszerzését, az előleg fizetését, az Áfa tv. 60. §-a alá tartozó, fordítottan adózó ügyleteket és az Áfa tv. 64. § (2)-(3) bekezdései szerinti termékimportot nevesíti, ezek megvalósulása esetén az Áfa tv. 3/A. számú melléklet I. részének 5. pontja alá tartozó termékek értékesítése esetében akkor alkalmazandó a 18 százalékos adómérték, ha az az időpont, amelyben a fizetendő adót meg kell állapítani, 2024. január 1. napjára vagy azt követő időpontra esik.

3. A NAV szorgalmazza az SZJA-bevallások online kezelését

Az adóhatóság közleménye szerint online a legegyszerűbb és leggyorsabb az szja-bevallási tervezetek átnézése, elfogadása.

Akinek még nincs KAÜ-azonosítója (például ügyfélkapuja), bármikor regisztrálhat a rendszerbe, ami után azonnal eléri elektronikusan a saját szja-bevallási tervezetét. Sosem késő ügyfélkaput nyitni – emeli ki a NAV.

Az eSZJA oldalon az idei évben megújult a kitöltőprogram is. Az újdonságok kevesebb adminisztrációt, és az adózóra szabott felületet kínálnak 2024-ben. A kedvezmények adózóspecifikusan jelennek meg, például a 25 év alattiak kedvezménye csak a 25 évnél fiatalabb adózók számára látható.

A navigáció logikusabb és egyszerűbb, áttekinthetőbb például a felület baloldali panelje, ami tartalomjegyzékként sorolja fel az egyes bevallási témaköröket, jövedelemtípusokat.

Ugyancsak könnyebb lett a dolguk azoknak, akik ingatlan eladásából szereztek jövedelmet tavaly, hiszen a programba beépített új mezők az ingatlan eladási árára, megszerzésének évére és a szerzési értékre vonatkozó adatok megadása után automatikusan kiszámítják a jövedelem és az adó összegét. Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmek új témacsoportba kerültek, ami tartalmazza az összes ingatlanhasznosítási formát (például bérbeadás, magánszálláshely-szolgáltatás), és az azzal összefüggő adókötelezettséget.

Ha netán hiba csúszik a kitöltésbe, a hibaüzenetek listája piros színnel, felsorolva jelenik meg, és a felület bal oldalán megjelennek a hiba miatt korrigálandó mezők.

A program keresőmezője is az adózói logikát követi azzal, hogy a köznyelvben használt szavakra is elindul a keresés, nemcsak az adózással összefüggő jogszabály szerinti kifejezésekre.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot (nem a bankkártyaadatokat – emlékeztet az adóhatóság) vagy postacímet, attól függően, hogy miként szeretné megkapni az összeget. A kiutalás a bevallás beérkezésétől számítva legkésőbb a 30. napon megtörténik.

4. Adótraffipax

Baranya megyében március 25. és 31. között az alábbiak szerint kell ellenőrzésekre számítani:

 • hétfőtől csütörtökig minden nap a vármegye egész területén ellenőrzi majd a NAV a húsvéthoz kapcsolódó termékek értékesítőit, különösen a piaci kitelepülőket, a zöldség-, tojás-, hentesáru- és édességkereskedőket.
 • A vármegyei építkezéseken ezidő alatt az ellenőrzések folyamatosak maradnak.
 • Továbbá a kezelőszemélyzet nélküli automataberendezések ellenőrzése is folyamatos.

Észak-Budapest illetékességi területén március 22. és 29. között a húsvéti ünnephez kapcsolódó termékek értékesítőit ellenőrzik majd a NAV munkatársai. Ugyanígy e termékek lesznek fókuszban Dél-Budapesten is.

Kelet-Budapest illetékességi területén március 25. és 28. között a távol-keleti termékek árusítói, piacok, bevásárlóközpontok és éttermek lesznek az ellenőrzések középpontjában.

Győr-Moson-Sopron megyében március 24. és 31. között a húsvéthoz kapcsolódó termékeket (csokoládé, füstölt hústermékek, ajándéktárgyak stb.) árusítókat ellenőrzi az adóhatóság kiemelten.

Somogy megye területén szintén a húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan a füstölt árukat, tojást, édességet, szezonális zöldség- és gyümölcsöket árusítóknál, valamint a kitelepüléseken, illetve piacokon és vásárokon ellenőriznek majd a NAV munkatársai. Emellett, március 26-én a Kaposvári Nagypiac, valamint  27-én a fonyódi piac árusai is számíthatnak ellenőrzésekre.

Nógrád megyében március 25. és 28. között az alábbi járásokban kell ellenőrzésekre számítania a húsvéti termékeket árusítóknak:

 • március 25, hétfő – Balassagyarmati járás
 • március 26, kedd – Salgótarjáni járás
 • március 27, szerda – Pásztói járás
 • március 28, csütörtök – Bátonyterenyei járás

Hajdú-Bihar megyében március 27. és 28. között a húsvéthoz kapcsolódóan kell ellenőrzésekre számítani, főként a piacokon. Emellett, a vármegyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Komárom-Esztergom megyében március 25. és 28. között az üzletekben és piacokon kell a húsvéthoz kapcsolódó termékeket árusítóknak ellenőrzésekre számítania.

Veszprém megyében a húsboltokat, illetve a tojás- és édességkereskedőket ellenőrzik majd a NAV munkatársai az alábbi helyszíneken:

 • március 25, hétfő – Balatonfüred
 • március 26, kedd – Veszprém
 • március 27, szerda – Balatonalmádi
 • március 28, csütörtök – Várpalota
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram