Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Márciusi üzemanyagárak, magáncélú beszerzés az EU más tagállamából | NAV-Figyelő 8. hét

27 február 2023

Közzétette a NAV a 2023. márciusra vonatkozó üzemanyagárakat

Megjelentek a NAV honlapján a március hónapra vonatkozó, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak, ezek a következők.

A NAV kiemeli, hogy 2022. december 6-án 23 órától a hatósági árszabás megszűnt, így 2023-ban a költségelszámolás során az adózók a piaci árszabást alkalmazhatják.

Ólmozatlan motorbenzinGázolajKeverékLPG autógázCNC autógáz
2023. március629 Ft/l686 Ft/l679 Ft/l392Ft/l999 Ft/kg

Közösségi adószám megadásával magáncélú beszerzés az EU más tagállamából

Az adóhatóság tapasztalatai alapján arról tájékoztat, hogy az áfa fizetésre kötelezett adóalanyok más EU-tagállambeli adóalanyokkal fenntartott üzleti kapcsolataikban – a kedvezőbb árak elérése vagy akár csak a megszokás miatt – gyakran nem kizárólag a vállalkozás tevékenységéhez kapcsolódó termékeket szerzik be közösségi adószámukat megadva, hanem a magáncélú vásárlásaikat is így intézik.

Ilyenkor a terméket értékesítő külföldi adóalany az ügyletet Közösségen belüli adómentes termékértékesítésként kezeli, és az ügylet a termék rendeltetési helyén, vagyis Magyarországon, Közösségen belüli termékbeszerzésnek minősül.

Az adóhatóság tapasztalata az, hogy gyakran az adózók ezeket a magáncélú beszerzéseket nem szerepeltetik az irataik között: sem a könyvelésükben, sem a bevallásaikban.

A NAV kiemeli: ha a belföldi adóalany az EU más tagállamaiból a közösségi adószám megadásával – azaz áfaalanyként eljárva – terméket szerez be, akkor a beszerzés után, a céltól függetlenül adót kell fizetnie.

Tehát, nem kizárólag a vállalkozási célú, hanem magáncélú közösségi termékbeszerzésekre is érvényes, hogy a beszerzés után adót kell fizetni és összesítő nyilatkozatot is kell tenni abban az esetben, ha a beszerzés a közösségi adószám megadásával történt.

Természetesen, a magáncélú beszerzéseknél a közösségi ügylet miatt megállapított hazai adófizetési kötelezettséggel szemben az adólevonási jog nem érvényesíthető az általános szabályoknak megfelelően.

A NAV ismét felhasználói visszajelzéseket vár – eÁFA

Az adóhatóság március 1-jéig fogadja a felhasználók (vállalkozások, informatikai fejlesztők, könyvelők és adótanácsadók) visszajelzéseit a GitHub felületen, az ott létrehozott fórumtémákhoz az eÁFA rendszer gép-gép kapcsolat XSD-sématervezetével kapcsolatban.

A NAV a korábbi tapasztalatai alapján most is fontosnak tartja, hogy a koncepcióba beépítse a hasznos felhasználói javaslatokat, ezért a tervezetet mindenki számára hozzáférhetővé tette a legismertebb fejlesztői platformon, a GitHub felületén: https://github.com/nav-gov-hu/eVAT.

A gép-gép kapcsolaton keresztüli áfabevallás célja, hogy az adózók a bevallás elkészítéséhez hasznosítható adatokat a saját ügyviteli rendszereikbe tudják importálni, és a bevallást akár gép-gép kapcsolattal beadhassák, ami áfaanalitikaként is felhasználható az adózók és a NAV számára is. Ezzel egyszerűsödne a vállalkozások, könyvelők számára az áfabevallás kitöltése, ellenőrzése, és kisebb lenne az adminisztrációs teher.

Adótraffipax

Somogy megyében a február 27-i héten az alábbi helyszíneken kell ellenőrzésekre számítani:

 • ruházati-, fehérnemű- és cipőkereskedőknél
 • ételkiszállítással foglalkozó vendéglátóknál
 • építkezéseken

Komárom-Esztergom megyében február 27. és március 3. között a pékségeket és a pékáruüzleteket ellenőrzik.

Hajdú-Bihar megyében február 28-án a megyei építkezéseken kell ellenőrzésekre számítani.

Pest megyei Adó- és Vámigazgatóság illetékességi területén március 1. és 8. között nőnapi ellenőrzésekre kell számítani a virág- és ajándéküzletekben, megyei piacokon és közterületeken alkalmi jelleggel megjelenő virágárusoknál. Kiemelt figyelmet kap az ellenőröktől a napokban valamennyi virágpiac is.

Baranya megyében február 27. és március 5. között kedden Siklóson, pékségeket és kávézókat, csütörtökön Pécsett a szoláriumokat, majd pénteken a Pécsi Vásárcsarnokban a zöldség- és gyümölcskereskedőket ellenőrzik.

Nógrád megyében február 27. és március 3. között a cipő- és ruhaüzleteket ellenőrzik az alábbi járásokban:

 • február 27, hétfő – Pásztói járás
 • február 28, kedd – Balassagyarmati járás
 • március 1, szerda – Salgótarjáni járás
 • március 2, csütörtök – Rétsági járás
 • március 3, péntek – Salgótarjáni járás

Tolna megyében a pékségek, pékáruüzletek számíthatnak február 27. és március 3. között ellenőrzésekre az alábbi helyszíneken:

 • február 27, hétfő – Tolna, Fadd
 • február 28, kedd – Paks
 • március 1, szerda – Szekszárd
 • március 2, csütörtök – Dombóvár
 • március 3, péntek – Bátaszék

Jász-Nagykun-Szolnok megyében február 27 és március 3. között az alábbi helyszíneken számíthatunk ellenőrzésekre:

 • február 27, hétfő – Tószeg és környéke
 • március 1, szerda – Jászfényszaru
 • március 2, csütörtök – Kisújszállás
 • március 3, péntek – Újszász és környéke

A megyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Csongrád-Csanád megyében március 6-án és 7-én a mobiltelefon- és telekommunikációs termékek értékesítőit ellenőrzik majd.

Valamennyi igazgatóság kiemeli, hogy a fenti, közzétett helyszíneken kívül is számítani lehet az adóhatóság ellenőreire.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram