Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Közeledő SZJA-bevallás és Valentin-napi ellenőrzések | NAV-Figyelő 6. hét

13 február 2023

Hamarosan elkészülnek az SZJA bevallástervezetek

Az adóhatóság ismét arról tájékoztat, hogy akinek nincs KAÜ-azonosítója (például ügyfélkapu-hozzáférése), az adóbevallási tervezetének postázását március 16-án éjfélig kérheti, akár SMS-ben is. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen május 2-áig küldi el postán az igénylőknek.

A magánszemély a munkáltatóktól, kifizetőktől 2023. január 31-ig megkapott összesített igazolásokat (22M30 jelű dokumentum) a NAV által elkészített bevallási tervezet adatainak ellenőrzéséhez, illetve a 22SZJA bevallás elkészítéséhez felhasználhatja.

Azoknak, akik a kapott tervezet adataival egyetértenek, és nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit – az egyéni vállalkozókat, az áfás magánszemélyeket és a mezőgazdasági őstermelőket kivéve, – ugyanis a tervezetből 2023. május 22-ei hatállyal automatikusan bevallás lesz.

Azoknak viszont, akik szereztek tavaly olyan jövedelmet (például ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem), amelyről az adóhatóság nem tud, vagy jogosultak olyan kedvezményre – négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, 25 év alattiak kedvezménye, betegségek után járó személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény –, amit év közben nem érvényesítettek és ezt most a bevallásban egy összegben igényelnék vissza, a bevallási tervezetet maguknak kell módosítaniuk a rendelkezésükre álló igazolásaik alapján, vagy önállóan kell a bevallást az elejétől elkészíteniük május 22-éig.

A kedvezményre vonatkozó igazolásokat nem kell beküldeni a NAV-hoz (mint például személyi kedvezmény vagy a magzatra érvényesíthető családi kedvezmény esetén az orvosi igazolást, illetve az első házasok kedvezményéhez a házassági anyakönyvi kivonatot), azt a magánszemélyeknek kell megőrizniük az elévülési idő végéig.

Uniós jogszabályváltozások miatt módosul a jövedéki szabályozás

A NAV arról tájékoztat, hogy egyes, EU-s változások miatt a hazai jövedéki adószabályok is változnak 2023. február 13-ától.

A közlemény alapján a legfontosabb újdonság a vállalatok közötti (B2B) árumozgások szállításakor alkalmazott okmányok digitalizációja. 2023. február 13-tól szabad forgalomba bocsátott jövedéki termék másik tagállamba, kereskedelmi céllal kizárólag elektronikus egyszerűsített kísérőokmánnyal, vagyis e-EKO-val lesz szállítható. Az adózott jövedéki termék belföldi szállításakor továbbra is szállítólevelet kell alkalmazni.

Az új EU-szabályozással összhangban a jelenlegi jövedéki engedélytípusok kiegészülnek az adózott tevékenységeket azonosító engedélyszámok hozzárendelésével. Az érintett engedélyeket, okmányokat a NAV automatikusan kiegészíti.

Továbbra is frissülnek az egyes információs füzetek

Az adóhatóság továbbra is folyamatosan frissíti az elérhető tájékoztató anyagait, így azok már a 2023-ban hatályos szabályokkal kiegészítve érhetők el a NAV honlapján. A 6. héten a következő témákban kiadott információs füzetek frissültek:

 • Adóhatósági igazolások
 • NAV Infóvonal (A NAV Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszere)
 • A regisztrációs adóigazgatási eljárás általános szabályai
 • Az illeték törlése és visszatérítése
 • Környezetvédelmi termékdíj
 • Népegészségügyi termékadó („NETA”)

Az adóhatósági igazolásokról szóló tájékoztató kitér az egyes adóigazolásokra (általános, nemleges, köztartozásmentes adózói minőségről szóló igazolás), a jövedelemigazolásra és az illetőségigazolásra is. A NAV Infóvonal esetében, amely a 1819-es telefonszámon elérhető belföldről, az egyes intézhető ügyekről, illetve a használat feltételekről olvashatunk. A regisztrációs adó esetében azok tudhatnak meg többet kötelezettségükről, akik gépjárművet először helyeznek forgalomba Magyarországon (ideértve az átalakítást is), illetve akik flottaüzemeltetőként személygépjárművet adnak bérbe. A NETA-ról szóló tájékoztatóban olvashatunk az egyes, a veszélyhelyzettel összefüggésben kiadott extraprofit adókról szóló kormányrendelet rendelkezéseiről is.

Adótraffipax

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága február 14-én a virág- és ajándékárusokat, az elviteles és házhoz szállító éttermeket és vendéglátóhelyeket ellenőrzik. A Dél-budapesti igazgatóság február 9. és 14. között ellenőrzi a virág- és ajándékárusokat, valamint a szálláshely-szolgáltatókat és vendéglátóhelyeket.

Baranya megyében február 13. és 19. között kedden a megye egész területén a virágárusokat, szerdán Pécsett, a szerszámboltokat, csütörtökön pedig Bólyban és Mohácson a vendéglátóhelyeket ellenőrzik. A Mohácsi Busójáráson a kitelepülők a rendezvény minden napján számíthatnak ellenőrzésekre.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbi helyszíneken kell ellenőrzésekre számítani:

 • február 13, hétfő – Szolnok és környéke
 • február 14, kedd – Jászberény és környéke
 • február 15, szerda – Mezőtúr és környéke
 • február 16, csütörtök – Karcag és környéke
 • február 17, péntek – Szolnok és környéke

Az adóhatóság által közzétett információk alapján a megyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Komárom-Esztergom megyében február 13. és 17. között a virág-, ajándék-, ékszer- és édességkereskedők számíthatnak ellenőrzésekre.

Veszprém megyében február 13. és 17. között az alábbi járásokban kell ellenőrzésekre számítaniuk az ajándék- és édességkereskedőknek:

 • február 13, hétfő – Balatonfüred
 • február 14, kedd – Pápa
 • február 15, szerda – Tapolca
 • február 16, csütörtök – Veszprém
 • február 17, péntek – Várpalota

Nógrád megyében február 13. és 17. között a dohányboltokat ellenőrzik az alábbi helyszíneken:

 • február 13, hétfő – Salgótarjáni járás
 • február 14, kedd – Balassagyarmati járás
 • február 15, szerda – Bátonyterenyei járás
 • február 16, csütörtök – Szécsényi járás
 • február 17, péntek – Pásztói járás

Hajdú-Bihar megyében február 13-én és 14-én a virág-, illatszer-, édesség- és az ajándéktárgy-árusítók számíthatnak ellenőrzésekre. Emellett, a megyei építkezéseken az ellenőrzések folyamatosak lesznek. 

Vas megyében február 10. és 14. között a virág-, ajándék- és édességárusok számíthatnak ellenőrzésekre.

Zala megyében február 10. és március 10. között a virág-, ajándék-, ékszer- és édességárusok, illetve az építőipari vállalkozásokat ellenőrzik a NAV munkatársai.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram