Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Az évközi minimálbéremelés adózási hatásai, csökkenő alapkamat, adventi ellenőrzések | NAV-Figyelő 47. hét

27 november 2023

1. Csökkent a jegybanki alapkamat mértéke

Az MNB Monetáris Tanácsa 2023. november 21-i ülésén a jegybanki alapkamat mértékét 75 bázisponttal csökkentette, így azt 2023. november 22. napjától 11,50%-os mértékben határozta meg.

A NAV tájékoztatójában kiemeli, hogy ennek megfelelően kalkulátoraikat frissítették.

2. 2023. december 1-jével nő a minimálbér és a garantált bérminimum – adózási következmények

2023. december 1-jétől a minimálbér összege 266.800 forint, míg a garantált bérminimum összege 326.000 forintra emelkedik.

Az évközi változás, az eddig megszokottakhoz képest más változásokat hoz az adózással kapcsolatos kötelezettségekben, tekintettel arra, hogy így 2023 decemberében a minimálbér összege nem egyezik majd meg a tárgyév első napján érvényes minimálbér összegével.

A NAV a fentiekre tekintettel összegyűjtötte, melyek azok a kötelezettségek/kedvezmények, amelyek esetében a tárgyév első napján érvényes, és melyek azok, amelyek a tárgyhó első napján érvényes minimálbért veszik alapul.

a, Személyi jövedelemadó

A törvény főszabály szerint minimálbérként a tárgyév első napján érvényes minimálbért érti, így az eddigi 232.000 forint összegű minimálbér alkalmazandó, kivéve azokban az esetekben, ahol a mindenkori legkisebb munkabér alkalmazandó (költségtérítések esetében).

Az éves minimálbér alatt a személyi jövedelemadó rendszere a tárgyévi első napon érvényes havi minimálbér tizenkétszeresét érti, így ezt nem érinti a változás.

A fentiek alapján 2023. decemberében:

 • a személyi kedvezmény havi összegének alapja decemberben is a 232.000 forintos, eddigi minimálbér marad;
 • őstermelők és átalányadózó egyéni vállalkozók esetében:
  • az átalányadózás esetében az éves bevételi értékhatár is változatlan marad
  • az adómentes átalányban megállapított jövedelem, illetve az őstermelői adómentes bevétel összege nem változik.
 • a csekély értékű ajándék értékhatára változatlan marad (23.200 forint/év, egy alkalommal);
 • a szakszervezet béren kívüli juttatásként üdülési szolgáltatást, illetve tagjainak nem pénzben nyújtható béren kívüli juttatást is változatlan mértékben nyújthat december hónapban is;
 • a kifizető több magánszemélynek szervezett vendéglátás, szabadidős rendezvény keretében személyenként 58 000 forint értékű ajándéktárgyat adhat egyes meghatározott juttatásként;
 • a távmunkavégzéssel kapcsolatban igazolás nélkül adható költségtérítés összege pedig december hónapban szintén, változatlanul 23.200 forint lehet.

b, Szociális hozzájárulási adó

A Szocho tv. minimálbérként az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegét állapítja meg.

A szochóból 2023-ban érvényesíthető kedvezmények számításakor ezért minimálbérként december hónapban is a 232 000 forintot kell figyelembe venni.

Az egyes külön adózó jövedelmek, például osztalék, árfolyamnyereségből származó jövedelem, vállalkozásból kivont jövedelem után fizetendő szocho alapjára vonatkozó éves adófizetési felső határ sem emelkedik az idén, ez továbbra is a 232 000 forint huszonnégyszerese, azaz 5 568 000 forint.

Ha a mezőgazdasági őstermelőnek a szochót a minimálbér alapulvételével kell teljesítenie, akkor minimálbérként az év első napján érvényes minimálbért, azaz havi 232 000 forintot kell figyelembe vennie 2023-ban.

Kivételt jelent azonban az egyéni és társas vállalkozók kötelezettségeinek megállapítására vonatkozó rendelkezésekben említett minimálbér, amely a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes minimálbér vagy garantált bérminimum havi összege. Ezekben az esetekben a 2023. decemberre vonatkozó kötelezettséget a 266 800 forint vagy a 326 000 forint alapulvételével kell meghatározni.

c, Társadalombiztosítási járulék

A Tbj. szerint minimálbér a tárgyhónap első napján érvényes, a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb havi összege, és

a biztosított egyéni és társas vállalkozó járulékfizetéséről szóló rendelkezések alkalmazásában főtevékenységtől függően a garantált bérminimum havi összege.

Ez alapján, a 2023. decemberi tb-járulék megállapításakor minimálbérként 266 800 forintot, vagy szakképzettséget igénylő főtevékenységnél a garantált bérminimum havi összegét, azaz 326 000 forintot kell alapul venni.

d, Egyszerűsített foglalkoztatás

Az egyszerűsített foglalkoztatás esetében a mentesített keretösszeget (szja-bevallás alóli mentesülés) a minimálbér évközi emelése nem érinti, azonban a közteher mértéke a tárgyhónap első napján érvényes minimálbérhez igazodik, így azok ennek megfelelően emelkednek már december hónapban:

 • a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százaléka, azaz napi 1300 forint,
 • alkalmi munka esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 1 százaléka, vagyis napi 2700 forint,
 • filmipari statiszta esetében a hónap első napján érvényes minimálbér 3 százaléka, azaz napi 8000 forint.

A nyugellátás számítási alapja is változik egyúttal, ami 2023. december 1-jétől:

 • 1 300 forint közteher fizetésével naponta a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér 1,4 százaléka, azaz 3 700 forint,
 • 2 700 forint vagy azt meghaladó közteher fizetésével naponta a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér 2,8 százaléka, vagyis 7 500 forint.
 1. Rehabilitációs hozzájárulás

A rehabilitációs hozzájárulás esetében a tárgyév első napján, azaz a 2023. január 1-jétől hatályos 232.000 forint alapulvételével kell számolni az év végéig.

e, EKHO

Az ekho alkalmazására 60 millió forint összeghatárig van lehetőség, feltéve, hogy a magánszemély meghatározott jogviszonyokból származó jövedelme az adóévben eléri az év első napján érvényes minimálbér – 232 000 forint – tizenkétszeresét.

Azonban, ha a magánszemély munkaviszonyban folytat ekho választására jogosító tevékenységet, akkor a munkáltató 2023 decemberében az általa kifizetett munkabérnek a hónap első napján érvényes havi minimálbért, azaz a 266 800 forintot meghaladó részére veheti figyelembe a magánszemély ekho-nyilatkozatát.

3. Adótraffipax

Baranya megyében november 27. és december 3. között:

 • hétfőn Pécsett, a Kazinczy utcai, Búza téri, illetve Felsőmalom utcai vendéglátókat,
 • kedden Komlón a kisállatboltokat és a mezőgazdasági üzleteket,
 • csütörtökön pedig Pécsett, a gyógynövényboltokat ellenőrzi a NAV.

Ezen felül, a vármegyei ipari parkokban, illetve nagykereskedelmi bázisokon a hét bármelynapján megjelenhetnek a hivatal munkatársai.

Veszprém megyében november 27. és 29. között Devecserben ellenőriznek az adóhatóság munkatársai.

Komárom-Esztergom megyében november 29-én Tatabányán a Bánhidai lakótelepen és Dózsakertben, célzott kiválasztás alapján ellenőriznek majd a hatóság munkatársai.

Hajdú-Bihar megyében november 28-án Hajdúböszörményben ellenőriznek majd a revizorok a kiskereskedőknél, illetve a vendéglátóknál. Emellett, a megyei építkezéseken az ellenőrzések folyamatosak.

Zala megyében november 25. és december 31. között azokat az adózókat ellenőrzik majd, akiknél az elmúlt három évben nem volt helyszíni ellenőrzés. Emellett, az adventi vásárokon, kitelepüléseken és piacokon az ünnepekhez köthető szezonális termékek árusítóit is ellenőrzik majd.

Nógrád megyében az édességkereskedések lesznek a hét során az ellenőrzések fókuszában, az alábbiak szerint:

 • november 27, hétfő – Balassagyarmati járás,
 • november 28, kedd – Bátonyterenyei járás,
 • november 29, szerda – Szécsényi járás,
 • november 30, csütörtök – Salgótarjáni járás,
 • december 1, péntek – Pásztói járás

Az Észak-budapesti igazgatóság illetékességi területén november 27-től kezdődően, az év hátralevő részérben az adventi vásárokon, kitelepüléseken, piacokon és bevásárlóközpontokban a szezonális termékek árusítóit, a vendéglátókat és a szolgáltatókat ellenőrzi majd. Vas megyében szintén ez az adózói kör számíthat ellenőrzésekre a november 24. és december 24. közötti időszakban.

A Kelet-budapesti igazgatósági illetékességi területen pedig december 4. és 8. között az édesség- és ajándékárusok számíthatnak ellenőrzésekre.

Tolna megyében november 28-án Bátaszéken és Bátán kell ellenőrzésekre számítani.

A NAV Fejér Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. november 27-én az Alapon működő vállalkozásoknál tartanak ellenőrzésket.

Győr-Moson-Sopron megyében november 27. és 29. között Tét teleülés vállalkozásai számíthatnak az adóhatóság ellenőrzésére.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram