Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Változó EKHO szabályok, import tilalmak, NAV állásfoglalás | NAV-Figyelő 38. hét

26 szeptember 2023

Változtak az EKHO szabályai

2023. augusztus 1-i hatállyal módosultak az EKHO szabályai. A 4.§ (3) és (6) bekezdései hatályon kívül kerültek, a 9.§ megfelelő módosításával. A módosítás értelmében augusztus 1-jétől a kifizetőnek nem kell kifizetői ekhot fizetnie, ezzel törvényi szintre emelkedik a veszélyhelyzeti kormányrendelet alapján már 2022. szeptember 1. óta alkalmazható szabály.

A megváltotzott szabályok új információs füzetért kiáltottak. Itt megérkezett.

Állásfoglalás fémkereskedői koncesszori engedéllyel kapcsolatban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) a koncesszori fémkereskedő napi adatszolgáltatásának egy speciális esetével keresték meg.

Az esetet és a NAV válaszát itt olvashatja.

Brent átlagárak

Az ásványolaj adómértékek megállapításához szükséges, Brent napi jegyzési adatok alapján meghatározott átlagárakat itt tekintheti meg.

Vas- és acéltermékek importjára vonatkozó tilalmak

2023. június 24-től változtak az orosz–ukrán háború miatt Oroszországgal szemben elrendelt egyes szankciók szabályai. Az Oroszországból származó meghatározott KN-kód alá tartozó vas és acél alapanyag felhasználásával harmadik országokban előállított vas- és acéltermékek behozatali tilalma 2023. szeptember 30-tól, 2024. április 1-jétől és október 1-jétől lép hatályba.

A részletes tájékoztatás itt olvashatja.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram