Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Online sportfogadás és adózás | NAV-Figyelő 36. hét

11 szeptember 2023

1. Az online sportfogadásból származó nyeremény

A NAV tájékoztatót tett közzé a népszerű sportfogadásokból származó jövedelmek adózásával kapcsolatban.

A legális online sportfogadásból származó nyeremény után nem kell adózni, azonban az illegálisból származó nyeremény egyéb jövedelemként adóköteles, utána személyi jövedelemadót (szja) és szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni.

Általánosságban elmondható, hogy szerencsejáték minden olyan játék, amelyben a játékos pénz, tét fizetése fejében, meghatározott feltételek fennállása vagy bekövetkezése esetén nyereményre válik jogosulttá, és mindez – akár nyer, akár veszít – kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ. Az interneten szervezett sportfogadás távszerencsejátéknak számít a jogszabályok értelmében.

Az online fogadás akkor legális, ha annak üzemeltetője, szervezője rendelkezik a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának engedélyével.

Az engedéllyel rendelkező játékszervezők listája a következő linken ellenőrizhető: https://sztfh.hu/nyilvantartasok/engedelyek-kozhiteles/

Tiltott szerencsejátéknak tekintendő az a Magyarországon online elérhető szerencsejáték, ami a fenti engedéllyel nem rendelkezik, akkor is, ha az üzemeltetője külföldi (például külföldi oldalak).

Az online sportfogadás nyereményének adókötelezettségét az befolyásolja, hogy a játékot legálisan, vagy illegálisan szervezték.

Legális sportfogadás nyereménye utáni adózás

Az engedélyezett honlapon folytatott sportfogadásból (távszerencsejátékból) származó nyeremény adómentes, tehát a nyertesnek adózási teendője nincs, a nyereményt bevallania nem kell, miképpen azután adóznia sem.

Illegális sportfogadás nyereménye utáni adózás

Az illegális sportfogadásból származó nyeremény egyéb jövedelmeként adózik.

Az általános szabályok szerint az adóköteles jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a bevételt csökkenteni kell a bevétel megszerzésével kapcsolatos, elismert költségekkel, így például a tét összegével.

A bevételt és a költséget fogadásonként kell elszámolni, tehát például a vesztes fogadások költsége nem számolható el a nyertes fogadások bevételével szemben. A bevételt és a költséget a magánszemély egyébként a nevére kiállított bizonylattal igazolhatja, melyet a tiltott szerencsejáték szervezője állít ki részére.

Az egyéb jövedelem után – így a tiltott online sportfogadás nyereménye után is – év közben is előleget kell fizetni mind a személyi jövedelemadó (15%), mind a szociális hozzájárulási adó (13%) tekintetében.

Ha a nyereményt a magánszemély nem ún. kifizetőtől kapja – ilyen lehet például, ha a nyeremény egy külföldi honlapon szervezett játékból származik –, akkor a jövedelem után a magánszemélynek kell megfizetnie a 15 százalék szja-előleget, emellett pedig a 13 százalék szochót is, mindkettőt a szerzés negyedévét követő hónap 12-éig.

Mivel a fenti esetben, kifizető hiányában a szochót (13%) a magánszemély fizeti, és azt költségként nem számolhatja el, azt neki nem térítik meg, az szja-előleg és a szocho alapjának megállapításakor a jövedelem mindössze 89 százalékát kell figyelembe venni.

Amennyiben a nyereményt a magánszemély mégis kifizetőtől kapja – azaz a bevétel egy magyar vállalkozás által engedély nélkül üzemeltetett honlapról származik –, az szja-előleget a kifizetőnek kell megállapítania, levonnia, és erről igazolást kell kiállítania a nyertes részére. A 13 százalékos szochót a juttatónak kell megfizetni, arra ebben az esetben nem a magánszemély kötelezett.

A tiltott szerencsejáték nyereményéből származó egyéb jövedelmet az általános szabályok szerint az éves adóbevallásban kell bevallani a következő és május 20-áig.

Fontos, hogy az engedéllyel nem rendelkező külföldi online fogadás nyereményéből származó jövedelmet az adóhatóság által előkészített adóbevallási tervezet nem tartalmazza, ezért azt a magánszemélynek ki kell egészítenie a nyereményre vonatkozó adatokkal.

A tiltott szerencsejátékból származó bevétel be nem vallása, illetve az adófizetés elmulasztása az általános szabályok szerint bírságot, illetve késedelmi pótlékot von és vonhat maga után.

2. Megváltozott eBEV nyugtaképek

A NAV tájékoztatja az adózókat, hogy az eBEV-nyugtákat generáló szoftver frissítése miatt megváltozott a generálás módja, ezzel pedig a kiküldött nyugta képe is.

3. A furcsa üzleti partnerek ellenőrizhetők az adóhatóság adatbázisaiban

Ellenőrzési tapasztalatai alapján hívja fel a NAV a figyelmet arra, hogy érdemes körültekintően, az adóhatóság különböző, elérhető adatbázisait is áttekintve eljárni az üzleti életben, mivel egy cég jogellenes, jogszerűtlen működése annak partnereire is kihatással lehet.

A kérdéses ellenőrzés során az adóhatóság azt találta, hogy habár a vállalkozás a számlákat kiállította, áfa-bevallását nem nyújtotta be, illetve emellett más szabálytalanságokat is feltárt.

A csalárd társasággal kapcsolatban több árulkodó jel is volt: székhelyet, tulajdonosi kört változtattak, a fizetési határidőt a megszokott 30 napról azonnalira módosították. A gyanús körülmények mellett a NAV honlapján elérhető, áfabevallásukat elmulasztó adózók listáján is szerepelt a vállalkozás, amely alapján a partnerek felfigyelhettek volna arra, hogy jogszerűtlen működés van a háttérben.

4. Adótraffipax

Baranya megyében szeptember 11. és 17. között

  • kedden Pécsett, a pékségekben;
  • szerdán Hosszúhetényben, a Fő utca üzleteiben;
  • pénteken ismét Pécsett, ezúttal a húsboltokban

ellenőriznek majd a NAV munkatársai.

A megyei építkezéseken a hét bármely napján lehet számítani a revizorokra.

Fejér megyében szeptember 11. és 30. között a jövedéki kiskereskedők számíthatnak ellenőrzésekre.

Hajdú-Bihar megyében szeptember 12-én a megyei építkezéseken tartanak ellenőrzést a revizorok.

Komárom-Esztergom megyében szeptember 11. és 15. között a gazdaboltokban és kertészeti boltokban, árudákban kell ellenőrzésekre számítani.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében szeptember hónapban a megyei Tüzép telepeket és az építőipari-, építőanyag-kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásokat ellenőrzik az adóhatóság munkatársai. Emellett, a megyei építkezéseken az ellenőrzések folyamatosak.

Nógrád megyében szeptember 11. és 15. között az alábbi járásokban, a szokásos menetrend szerint ellenőrzik a NAV munkatársai a dohányboltokat:

  • hétfő – Pásztói járás
  • kedd – Balassagyarmati járás
  • szerda – Rétsági járás
  • csütörtök – Szécsényi járás
  • péntek – Salgótarjáni járás

Tolna megye területén szeptember 14. és 17. között a Szekszárdi Szüreti Napokon ellenőriznek majd a NAV munkatársai az árusoknál, vendéglátóknál és szolgáltatóknál. A NAV kiemeli, hogy a hivatali időn kívül is kell számítani a revizorok megjelenésére.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram