Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Harmadik állambeli munkavállalók szochó kedvezménye, új nemzeti importrendszer | NAV-Figyelő 35. hét

4 szeptember 2023

1. Munkerőpiacra lépő külföldiek szochó-kedvezménye – szigorítás

2023. augusztus 14-től azok a munkavállalók, akik harmadik állam állampolgárai, nem tekinthetők a jövőben munkaerőpiacra lépőnek, így utánuk a munkáltató már nem érvényesítheti a munkaerőpiacra lépők utáni szociális hozzájárulási adókedvezményt.

A harmadik állam állampolgárára tekintettel kiállított igazolás 2023. augusztus 14-e után már nem vehető figyelembe, de a kedvezmény még egész augusztusra érvényesíthető.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint, ha a munkavállaló az érvényesítési időszak alatt munkahelyet vált, az új kifizető az érvényesítési időszak végéig igénybe veheti az adókedvezményt, akkor is, ha a természetes személy foglalkoztatása nem folyamatos.

A harmadik állam állampolgára után augusztusra a kedvezményt az új kifizető is érvényesítheti, akkor is, ha a munkáltatóváltás 2023. augusztus 14-én vagy azután történt.

A munkáltató (ideérve az új kifizetőt is) azonban szeptemberre már nem érvényesíthet kedvezményt harmadik állam állampolgárának minősülő munkavállaló után, a korábban kiállított igazolás alapján sem.

2. Frissülő információs füzetek

A NAV közzétette a 2023-ban alkalmazandó szabályokkal kiegészített információs füzetét a nem uniós és uniós egyablakos rendszerre, valamint a platformokra vonatkozó áfaszabályokról, amely elérhető az adóhatóság honlapján.

Az aktualizálást a kétéves választáshoz kötöttség kapcsán augusztusban hatályba lépő jogszabályváltozás indokolta, amely alapján nyilatkoznia kell az uniós egyablakos rendszerből kilépő adóalanynak arról, hogy a regisztrációkor jogosult volt-e az adminisztrációs könnyítésre vonatkozó kivételes szabályok alkalmazására.

3. Korszerűsített nemzeti importrendszer

Az Uniós Vámkódex előírásai alapján a nemzeti vámhatóságok között, illetve a gazdálkodók és a vámhatóság között elektronikus adatcsere, adattárolás és adatfeldolgozás az elvárt, amelynek következtében Magyarországon a tervek szerint 2023. szeptember 18-án vezetik be az új nemzeti importrendszert.

A nemzeti importrendszer korszerűsítésének egyik legfontosabb eleme az átállás az Uniós Vámkódexhez kapcsolódó rendeletek, vagyis a felhatalmazáson alapuló jogi aktus és végrehajtási aktus – UVK-FJA és UVK-VA B. melléklete szerinti adatkövetelményekre.

Az átálláshoz kapcsolódó technikai információk elérhetők az openkkk.nav.gov.hu weboldalon, míg az eddig érkezett szakmai és informatikai kérdések, és az azokhoz kapcsolódó, a hatóság által adott válaszok a NAV honlapján kerültek közzétételre.

4. Letölthető 23EGYREG adatlap a civil szervezetek részére

Elérhetővé vált az adóhatóság honlapján a 23EGYREG elnevezésű nyomtatvány, amelyet azoknak a civil szervezeteknek kell benyújtaniuk, akik 2024-től igényt tartanak a magánszemélyek 1%-os adófelajánlására, és az előző években még nem regisztráltak.

Az adatlapot a fenti körnek 2023. október 2-ig kell elektronikus úton benyújtania. Fontos, hogy az előzetes regisztráció feltétel a civilkedvezményezetté váláshoz, így enélkül a szervezet nem részesülhet a következő évben 1%-os SZJA-felajánlásban.

A regisztrációs egyébként visszavonásig érvényes, így tehát aki korábbi években ennek eleget tett, nem kell újabb adatlapot benyújtania.

A megadott, október 2-i határidő jogvesztő, igazolási kérelemnek és méltányossági kérelemnek helye pedig nincs – emeli ki az adóhatóság.

Egyes esetekben lehetőség van az adatlap október 2-i határidő követő benyújtására, ezek:

 • ha a civil kedvezményezett jogutódlással megszűnik vagy a jogutód szervezet kedvezményezett civil szervezetből vált ki, tekintettel arra, hogy a jogutód automatikusan nem válik kedvezményezetté;
 • ha az adatlapon a civil szervezet azt jelenti be, hogy már nem felel meg a regisztráció feltételeinek;
 • másik belföldi pénzforgalmi számlaszámot kíván megjelölni a felajánlások fogadására

A NAV kiemeli, hogy honlapján elérhető a 2023-ban érvényes regisztrációval rendelkező szervezetek listája.

5. Adótraffipax

Baranya megyében szeptember 4. és 10. között az alábbiak szerint ellenőriznek a NAV munkatársai:

 • hétfőn Pécsett a Budai Vámnál a Tesco Áruház üzleteit és vendéglátóit,
 • kedden Szigetváron az éttermeket, büféket, kocsmákat,
 • csütörtökön Pécsett a Citrom utcai boltokat és vendéglátókat

Számítani kell a revizorokra a fentieken túl a Zeneszüret Fesztiválon is, valamint a megyei ipari parkokban és nagykereskedelmi bázisokon is.

Bács-Kiskun megyében

 • szeptember 6-án Szakmár, Újtelek, Drágszél, Homokmégy és Öregcsertő településeken,
 • szeptember 18. és 24. között Kiskunhalason,
 • szeptember 11. és 24. között pedig a megyében működő távol-keleti ruhák és cipők árusítóinál

tart ellenőrzéseket az adóhatóság.

Komárom-Esztergom megyében szeptember 4. és 8. között az autósboltok számíthatnak a NAV munkatársaira.

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága az év hátralevő részében az igazgatóság illetékességi területén (IX., XI., XII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII., XXIII. kerületek) működő székhelyszolgáltatók a székhelyszolgáltatókhoz átjelentkezők, valamint a székhelyszolgáltatást igénybe vevő vállalkozások adókötelezettségeinek teljesítését ellenőrzi. 

Hajdú-Bihar megyében szeptember 6-án az építkezéseken kell ellenőrzésekre számítani.

Tolna megyében a szeptember 4-i héten a vendéglátóhelyek számíthatnak ellenőrzésekre a következő helyszíneken:

 • szeptember 4, hétfő – Gyönk
 • szeptember 5, kedd – Tamási
 • szeptember 6, szerda – Nagydorog
 • szeptember 7, csütörtök – Bonyhád

Jász-Nagykun-Szolnok megyében szeptember 5. és 8. között az alábbi helyszíneken tart ellenőrzéseket az adóhatóság:

 • szeptember 5, kedd – Jászberény és környéke
 • szeptember 6, szerda – Mezőtúr és környéke
 • szeptember 7, csütörtök – Karcag és környéke
 • szeptember 8, péntek – Szolnok és környéke

A megyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Nógrád megyében szeptember 4. és 8. között az alábbi helyszíneken ellenőrzik majd a pékségeket:

 • szeptember 4, hétfő – Rétsági járás
 • szeptember 5, kedd – Pásztói járás
 • szeptember 6, szerda – Salgótarjáni járás
 • szeptember 7, csütörtök – Balassagyarmati járás
 • szeptember 8. péntek – Szécsényi járás
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram