Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Szünetelő egyéni vállalkozások, inkasszó külföldi bankszámlákon | NAV-Figyelő 34. hét

28 augusztus 2023

1. Változás az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése esetén

2023. július 15. óta, a nyári adócsomagalapján, a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozónak, ügyvédnek, szabadalmi ügyvivőnek, valamint közjegyzőnek nem kell soron kívül, hanem elegendő a teljes bevallási időszak végén benyújtania bevallását a NAV-hoz.

Igaz ez mind az áfa-, illetve a szochó- és járulékbevallás esetében is.

Az áfabevalláss kapcsán a NAV kiemeli, hogy ha az adózó a korábbi szabályozás alapján már benyújtotta soron kívüli bevallását, akkor azt a NAV elfogadta.

Ezeket a korábbi adattartalomnak megfelelően lehet önellenőrizni, helyesbíteni. Ha a tevékenységét az adózó a szünetelés után folytatja, akkor az űrlapokon a bevallási időszak kezdeténél a tevékenység megkezdésnek dátumát, azaz a szüneteltetés megszűnését követő napot kell feltüntetni.

2. Nem csak a hazai bankszámlákra lát rá az adóhatóság

A NAV közleményében tájékoztat arról, hogy aki önként és felszólítás után sem fizeti meg köztartozását, az számíthat arra, hogy bankszámlájára inkasszó kerül, és hogy tévhit az, amely szerint a külföldön vezetett bankszámlák mentesek lennének a hatósági eljárás alól.

Mivel adóvégrehajtási szempontból az országhatárok átjárhatók (nemzetközi egyezmények és EU-s jogforrások alapján), a NAV kérhet inkasszót például az egyre népszerűbb, Revolut bankszámlákra is, melyek esetében a litván adóhatóság az illetékes. Az adóhatóság közleményében kiemeli, hogy erre már volt példa, amikor is sikeresen tudták a Revolutnál vezetett bankszámlát hatósági eljárás alá vonni a nemzetközi együttműködés keretében.

Mint jelentő pénzügyi intézmény, a Revolut is szolgáltat adatokat a litván adóhatóságon keresztül, így a behajtási jogsegély alól a Revolut számlákra elhelyezett jövedelem, vagyon sem kivétel, ahogyan más, külföldi bankszámla sem.

3. Adótraffipax

Baranya megyében augusztus 28. és szeptember 3. között az alábbiak szerint kell ellenőrzésekre számítani:

  • kedden Pécsett a pizzériákban,
  • csütörtökön Komlón a piaci árusoknál,
  • pénteken ismét Pécsett, a Nagy Imre úti üzletekben és vendéglátóhelyeken

A vármegyei építkezéseken a hét bármely napján lehet a NAV ellenőreire számítani.

 Tolna megyében augusztus 28. és szeptember 1. között a papír- és írószerboltok számíthatnak elsősorban ellenőrzésekre az alábbi településeken:

  • augusztus 28, hétfő – Dunaföldvár
  • augusztus 29, kedd – Tolna
  • augusztus 30, szerda – Szekszárd
  • augusztus 31, csütörtök – Dombóvár
  • szeptember 1, péntek – Paks

Zala megyében augusztus 25. és szeptember 5. között szintén a papír- és írószerboltokat, illetve emellett a sportfelszereléseket, sportruházatot értékesítő vállalkozásokat ellenőrzik majd a NAV munkatársai.

Nógrád megyében augusztus 28. és szeptember 1. között Pásztón várhatók helyszíni ellenőrzések a település vállalkozóinál.

Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóság ellenőrei az augusztus 28-i héten a belvárosban a turisztikailag frekventált területeken működő vállalkozókat, míg szeptember 11. és 15. között a távol-keleti termékek árusítóit, a piacokat, bevásárlóközpontokat, éttermeket ellenőrzik majd.

Komárom-Esztergom megyében augusztus 28. és szeptember 1. között a pékségeket, illetve a pékáruüzleteket ellenőrzik majd a revizorok.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram