Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Szeptemberi üzemanyagárak, „szochó”-kedvezmények és változás az Online Számla rendszerben | NAV-Figyelő 33. hét

21 augusztus 2023

Közzétette a NAV a 2023. szeptemberére vonatkozó üzemanyagárakat

A NAV a Hivatalos Értesítőben közleményében közzétette a szeptember hónapra vonatkozó, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak, ezek a következők.

Ólmozatlan motorbenzinGázolajKeverékLPG autógázCNC autógáz
2023. szeptember616 Ft/l602 Ft/l665 Ft/l318Ft/l820/kg

Változás a megváltozott munkaképességű személyek „szochó”-kedvezményében

2023. augusztus 1-jétől már a fogyatékossági támogatásban, illetve a vakok személyi járadékában részesülő személyekre is jár a megváltozott munkaképességű személyek után érvényesíthető szociális hozzájárulási adókedvezmény.

A kedvezményt érvényesítheti a megváltozott munkaképességű személyt munkaviszonyban foglalkoztató kifizető, valamint az egyéni vállalkozó is saját maga után.

A kedvezmény megilleti a közkereseti társaságot, a betéti társaságot, a korlátolt felelősségű társaságot, a közös vállalatot, az egyesülést, az európai gazdasági egyesülést, a szabadalmi ügyvivői irodát, a szabadalmi ügyvivői társaságot, az ügyvédi irodát, a közjegyzői irodát, a végrehajtói irodát, az egyéni céget is az olyan megváltozott munkaképességű tagra tekintettel, aki után szociális hozzájárulási adót fizetnek.

A kedvezmény érvényesítésének feltétele a fogyatékossági támogatás vagy vakok személyi járadékának folyósítását igazoló határozat megléte.

A bővített személyi kör esetében a kedvezményt először

 • a kifizető a 2023. augusztusi 2308 jelű bevallásban,
 • a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó az augusztusi 2358 jelű bevallásban,
 • az átalányadózó egyéni vállalkozó pedig a III. negyedévről benyújtandó 2358 bevallás 2358-AT-02 és AT-03 lapján

szerepeltetheti majd.

Szeptember 18-tól változás az Online Számla rendszerben – új ERROR üzenet

Az adóhatóság újból felhívja honlapján a figyelmet az Online Számla rendszer új, ún. ’blokkoló’ ERROR-üzenetének („INVALID_LINE_OPERATION”) bevezetésére.

 1. szeptember 18-át követően a nem megfelelő adatszolgáltatás már nem lesz sikeres, ezért a NAV kiemeli, hogy érdemes még időben felkészülni a változásra.

Az új ERROR-üzenet, ami az adatszolgáltatások egységesítését és az adattisztaság növelését célozza, 2023. február 9. óta már tesztelhető.

Az Online Számla rendszer módosított, aktuális interfészspecifikációja elérhető magyar és angol nyelven az Online Számla tesztrendszerének felületén és a GitHubon is.

Az adóhatóság végül, a bevezetés időpontját a visszajelzések, valamint az eddig beérkezett online számlaadat-szolgáltatások elemzése alapján szeptember 18-ra ütemezte, hogy biztosan elegendő idő álljon rendelkezésre a programok módosításához.

Mivel a változás a bevezetni készült eÁFA-rendszer megfelelő működéséhez is szükséges, ezért a bevezetés nem halasztható.

A NAV által elemzett adatok alapján megállapítható, hogy egyre kevesebb olyan adat érkezik, ami később, a változás következtében már nem lenne befogadható, azonban még mindig vannak olyan adatszolgáltatások, amelyek elbuknának az új validáción, ezért a NAV javasolja, hogy a szoftverfejlesztők a módosítását ne hagyják az utolsó pillanatra.

Az adóhatóság külön tájékoztató levélben is felhívja azoknak a fejlesztőknek a figyelmét, akiknek számlázóprogramjával olyan adatszolgáltatás érkezett az elmúlt időszakban, amely később már nem lesz megfelelő.

Frissülő információs füzetek

A NAV továbbra is folyamatosan aktualizálja a honlapján közzétett információs füzeteket. Az elmúlt hét során a következő tájékoztató anyagokat tették közzé naprakész információkkal:

 • A társasági adó legfontosabb szabályairól szóló tájékoztató,
 • Az innovációs járulék legfontosabb szabályairól szóló tájékoztató,
 • A visszterhes vagyonátruházási illetékről szóló tájékoztató,
 • A gépjármű és pótkocsi megszerzésére vonatkozó illetékszabályokról szóló tájékoztató
 • A szociális hozzájárulási adóról szóló tájékoztató

Adótraffipax

Baranya megyében augusztus 21. és 27 között

 • hétfőn Pécsett a horgászboltokat,
 • kedden Mohácson a piaci árusokat
 • szerdán Pécsett a papír-írószerboltokat

ellenőrzik az adóhatóság munkatársai.

Fejér megyében augusztus 21. és 25. között az iskolakezdéshez kapcsolódóan ellenőrzik az iskolai felszerelést, tanszert, sportszert és sportruházatot értékesítőket.

Hajdú-Bihar megyében augusztus 22-én az építkezéseken kell ellenőrzésekre számítani.

Nógrád megyében augusztus 21. és 25. között Salgótarjánban tervez az adóhatóság helyszíni ellenőrzéseket a helyi vállalkozásoknál.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram