Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Alkalmazandó üzemanyagárak, felülvizsgálandó képviseleti jogosultságok és frissülő jogosultság-bejelentő | NAV-Figyelő 3. hét

23 január 2023

Közzétette a NAV a 2023. januárra vonatkozó üzemanyagárakat

Megjelentek a NAV honlapján a január hónapra vonatkozó, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak, ezek a következők.

Az adóhatóság kiemeli, hogy a közlemény – jogszabályi kötelezettségből eredően – január hónapra vonatkozóan még tartalmazza az üzemanyagok hatósági árát, tekintettel arra, hogy annak tartalma a 2022. december 1-jei adatszolgáltatáson alapszik.

A költségelszámolás során az adózók a piaci árszabást alkalmazhatják.

Ólmozatlan motorbenzin – ESZ-95 (hatósági)Piaci árszabású ólmozatlan motorbenzinGázolaj (hatósági)Piaci árszabású gázolajKeverékLPG autógázCNC autógáz
2023. január481 Ft/l655 Ft/l481 Ft/l713 Ft/l530 Ft/l407 Ft/l1991                kFt/kg

Megújul az ’EGYKE’, az állandó meghatalmazások bejelentésére szolgáló nyomtatvány

2023. január 28-án új adatlapot vezet be a NAV az állandó meghatalmazások bejelentésére. A nyomtatvány neve: UJEGYKE. Az UJEGYKE az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) is beadható lesz majd.

Fontos, hogy az adóhatóság a változatlan és érvényes jogosultságokat hivatalból átvezeti majd az új rendszerbe, azokat, akiknek pedig változnak a jogosultságai, értesíti. A meghatalmazásokkal létrehozott jogosultságokat mindenképpen felül kell vizsgálni majd.

Az UJEGYKE adatlapon átfogó ügycsoportokra, ügytípusokra lehet majd meghatalmazást adni. A kiválasztott ügycsoportban a képviselő az ügyek minden mozzanatában eljárhat minden formában (személyesen, elektronikusan, papír alapon, telefonon). Nem kell így tehát külön jelölni az iratbetekintés, lekérdezés, adatszolgáltatás tevékenységekre majd a jogosultságot, mert ügycsoporton belül ez automatikusan jár majd a képviselőnek.

UJEGYKE adatlapot kell beadni:

 • ha a meghatalmazott korábbi jogosultságai szerint nem jogosult egy átfogó ügycsoport intézésére
 • ha egy képviselő kizárólag telefonos ügyintézésre volt jogosult
 • ha egy korábbi jogosultság nem megfeleltethető egy/az új ügycsoportnak, vagy túlzott mértékű tartalmi változáshoz vezetne

Az új jogosultságokat minden meghatalmazónak és meghatalmazottnak fontos felülvizsgálni, mivel a bejelentett állandó meghatalmazások alapvetően befolyásolják, hogy az ügyfél adott ügyében kivel tart kapcsolatot a NAV. Ha az ügyfélnek a NAV-hoz bejelentett állandó meghatalmazottja van, a NAV jellemzően neki kézbesíti a hivatalos iratokat, illetve a meghatalmazott által küldött iratot az ügyfél nevében küldöttnek tekinti.

Az átállás miatt technikai okok miatt 2023. január 27-én 10 órától EGYKE adatlap már nem adható be, UJEGYKE nyomtatványt pedig az ÁNYK-ban január 27-én 15 órától, míg az ONYA-ban január 30-án 8 órától lehet benyújtani.

2023. január 30-tól az állandó meghatalmazásokat online már az ONYA-ban kell benyújtani, és az eBEV portálon január 23-án 12 órától nem lehet új képviseleti bejelentést tenni, illetve meglévőt módosítani.

Az amerikai végső anyavállalattal rendelkező multinacionális cégek országonkénti jelentéstétele érdemben nem változik a Pénzügyminisztérium közleménye alapján

A Pénzügyminisztérium és a NAV közös nyilatkozatot adott ki, amelyben ismertetik, hogy az USA és Magyarország között 2022 végén született Közös Nyilatkozat alapján a multinacionális vállalatcsoportok 2021-ben kezdődő pénzügyi évekre vonatkozó országonkénti (CbC) jelentéseinek cseréje átmenetileg spontán információcsereként valósul meg. Mindez biztosítja, hogy ha a csoport Magyarországon vagy az Egyesült Államokban adóügyi illetőséggel rendelkező végső anyavállalata a vállalatcsoport egészére benyújtja az illetősége szerinti országban a CbC-jelentést, azt a csoport magyar, illetve amerikai leányvállalatainak továbbra sem kell.

A Pénzügyminisztérium megerősíti, hogy tekintettel arra, hogy van az államok között hatályos, illetékes hatóságok között elismert megállapodás a 2021-ben kezdődő pénzügyi évre vonatkozóan, illetve a Közös Nyilatkozat tartalma alapján, hogy amikor:

 • egy egyesült államokbeli multinacionális vállalatcsoport a 2015. évi jelentés követelményeinek megfelelően, spontán kicserélt CbC-jelentést nyújt be az USA adóhatóságához, és
 • egyesült államokbeli multinacionális vállalatcsoportjának egy vagy több olyan tagja van, amely Magyarországon adóügyi illetőséggel rendelkezik, vagy a Magyarországon található állandó telephelyen keresztül folytatott üzleti tevékenységére való tekintettel adófizetési kötelezettsége van és
 • a CbC-jelentést az Amerikai Egyesült Államok illetékes hatósága spontán kicseréli a magyar adóhatósággal,

akkor ezen vállalatcsoport egyik tagjának sem kell jelentenie Magyarországon a 2013. évi XXXVII. törvény rendelkezései alapján.

Frissülő információs füzetek

Az adóhatóság továbbra is folyamatosan frissíti a közzétett információs füzeteket, így azok már a 2023-as év változásait is tartalmazzák.

Az elmúlt héten az alábbi tájékoztatóit tette közzé a NAV aktualizált tartalommal:

 • Az innovációs járulék legfontosabb szabályairól szóló információs füzet
 • Az önellenőrzésről szóló információs füzet
 • A gazdálkodó szervezeteknek elérhető fizetési kedvezményekről szóló információs füzet
 • A magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak elérhető fizetési kedvezményekről szóló információs füzet
 • A kényszertörlésről szóló információs füzet
 • A végelszámolásról szóló információs füzet
 • A NAV-hoz történő bejelentkezésről; az adószám és adóazonosító jel igényléséről szóló információs füzet
 1. Adótraffipax

Baranya vármegyében január 23. és 29. között kedden Pécsett a zöldség- és gyümölcsárusoknál, szerdán Szigetváron és Szentlőrincen a dohányboltokban, csütörtökön Pécsett, a bútorboltokban ellenőriznek majd a NAV munkatársai.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében az alábbi helyszíneken várhatók ellenőrzések:

 • január 23, hétfő – Jászapáti és környéke
 • január 24, kedd – Jászberény és környéke
 • január 25, szerda – Törökszentmiklós és környéke
 • január 26, csütörtök – Karcag és környéke
 • január 27, péntek – Szolnok és környéke

A fentieken túl a vármegyei építkezéseken az ellenőrzések folyamatosak.

Zala vármegyében január 23. és február 10. között a pékségeket és a pékáruüzleteket ellenőrzik.

Nógrád vármegyében január 23. és 27. között az alábbi helyszíneken ellenőrzik a pizzériákat.

 • január 23, hétfő – Balassagyarmati járás
 • január 24, kedd – Bátonyterenyei járás
 • január 25, szerda – Pásztói járás
 • január 26, csütörtök – Salgótarjáni járás
 • január 27, péntek – Szécsényi járás

Somogy vármegyében a január 23. és 27. közötti héten azok az adózók számíthatnak ellenőrzésekre, ahol az online pénztárgépekből érkező adatok alapján az elmúlt két évben nem volt helyszíni ellenőrzés.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram