Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Vármegye- és országbérlet térítés szabályai | NAV-Figyelő 28. hét

17 július 2023

Munkába járás és a vármegye- illetve országbérlet

A NAV tájékoztatót tett közzé a vármegye- illetve országbérletek kapcsán ezek, munkába járáshoz kapcsolódó, adómentes térítéséről.

A tájékoztató röviden, strukturáltan foglalja össze, hogy a munkáltató mely költségeket térítheti meg munkavállalójának adómentesen:

Egy vármegyén belüli munkába járásnál az ott érvényes vármegyebérlet költségét

Ha a munkavállaló egy vármegyén belül utazik, akkor a munkáltató a napi munkába járásra használt, egy vármegyére érvényes vármegyebérletének árát akár 100 százalékban, adómentesen megtérítheti. Fontos, hogy a vármegyebérlet ára akkor is adómentesen megtéríthető, ha a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye és a munkahelye közötti útra szóló jegy, bérlet annál olcsóbb lenne.

Azonban, ha a munkáltató a vármegyebérlet helyett az országbérlet árát fizeti ki, akkor a vármegyebérlet ára feletti rész a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelmeként adóköteles. Ilyenkor nem adómentes az országbérlet árának megtérítése akkor sem, ha az olcsóbb lenne, mint a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye és a munkavégzés helye közötti útra megvásárolható bérlet.

Legalább két, szomszédos vármegyét érintő munkába járásnál az országbérlet költségét

Ha a napi munkába járás során a munkavállaló rendszeresen legalább két, szomszédos vármegyében is igénybe veszi a közösségi közlekedést, a munkáltató adómentesen térítheti meg az országbérlet árának akár 100 százalékát.

Napi munkába járás és hazautazás együttes költségtérítésekor az országbérlet költségét

Ha a munkavállaló napi munkába járásra és hazautazásra is kap költségtérítést, például a munkahelye Budapesten van, és naponta, Dunakeszi tartózkodási helyéről jár munkába, hétvégénként pedig Pécsre utazik az állandó lakóhelyére, akkor a munkáltató adómentesen térítheti meg az ezekhez az utazásokhoz használt országbérlet árát.

Két új betegség esetén érvényesíthető a személyi kedvezmény

2023. július 1-jétől kezdődően további két betegség után érvényesíthető a személyi kedvezmény az összevont adóalapba tartozó jövedelmekre vonatkozóan.

A kedvezmény visszamenőlegesen (5 éves általános elévülési időn belül) érvényesíthető, azonban legkorábban az orvosi igazolás időpontjától lehet élni vele a

  • méh bizonyos típusú rosszindulatú daganatos betegségei,
  • illetve a légzőszervek egyes rosszindulatú daganatos betegségei

esetén.

Adótraffipax

Baranya megyében július 17. és 23. között:

  • kedden Abaligeten a vendéglátók,
  • szerdán a beremendi és magyarhertelendi strandokon működő üzletek és büfék,
  • csütörtökön Harkányban a fagylaltozók

számíthatnak ellenőrzésekre.

Az építkezéseken az ellenőrzések folyamatosak. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a turisztikailag frekventált területeken (Miskolc belvárosa, Miskolctapolca, Bogács, Mezőkövesd, Tokaj) ellenőriznek majd az adóhatóság munkatársai.

Dél-budapesti igazgatóság illetékességi területén augusztus 1-jétől az év hátralevő részében (előzetes kockázatelemzés alapján) a használtautó-kereskedők számíthatnak ellenőrzésekre. Emellett július 12. és augusztus 31. között a strandok, fürdők, valamint a következő termékek árusítói számíthatnak a revizorok megjelenésére: strandszer, lángos, fagylalt, szezonális cukrásztermékek.

Hajdú-Bihar megyében július 17-én az építkezéseken várhatók ellenőrzések.

Heves megyében július 17. és augusztus 18. között több vármegyei igazgatósággal karöltve ellenőrzik a megyei üdülővárosok, és vonzáskörzetük területén működő turizmus-vendéglátás és szálláshelyszolgáltatást végzőket, valamint a szezonális termékeket ideiglenes helyen értékesítőket.

Somogy megyében július 17. és 31. között a turisztikailag frekventált helyeken (így különösen: strandok, rendezvények) ellenőriznek az adóhatóság munkatársai a kereskedőknél és szolgáltatóknál.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram